Creatief door corona deel 1 – Gesprek met Sexyflavors

Creatief door Corona is een gloednieuwe serie waarin fotograaf Valentino Stakel inspirerende ondernemers persoonlijk interviewt en mooi op de foto zet. Het gespreksonderwerp is: hoe ga jij als ondernemer om met de uitdagingen van deze roerige tijd. Vandaag trappen wij af met een reportage over Saul (rechts) en Chris van SexyFlavors uit Rotterdam. Twee mannen met een grote passie voor eten, maar dan met een stijlvolle en creatieve twist.

Laten wij met een voorstelrond beginnen!
Saul: Mijn naam is Saul. Ik ben 38 jaar en ben een kok. Daar ben ik in afgestudeerd. Ik had op jonge leeftijd een sterk affiniteit met koken. Dat zit gewoon in mijn systeem. Dit wil ik wel mijn hele leven blijven doen, maar ik geniet er ook van wanneer ik mijn kookkennis aan anderen kan door geven. Na het afronden van mijn opleiding, ben ik in de keuken gaan werken. Eerst als souschef en later als chef. En toen was ik het zat. Ik werkte toen voor de Gemeente (Rotterdam). Vervolgens ben ik daar als leidinggevende doorgegaan in de catering met mensen die een beperking hadden. Ik vond het leuk om mensen te leren koken. Ik ben en blijf een kok.

Op een gegeven moment dacht ik: Joh, ik wil wel iets ondernemen. Maar dan iets met soulfood. Dit vind ik leuk en het is mooi om te zien. Je hebt verschillende soulfood plekken in Nederland. Alleen laat de kwaliteit een beetje te wensen over. Dat was wel jammer. Dus ik had zo iets van: even kijken hoe ik hier een rol kan spelen. Natuurlijk heb ik mijn baan vastgehouden. Ik ga niet zomaar in het diepe springen. Dit kan wel na een jaar of 10,11 als ik mezelf als ondernemer heb bewezen. Maar voorlopig heb ik altijd een plan B achter de hand. Ik doe mijn catering hier en mijn soulfood daar. Nou goed, zo gezegd zo gedaan. Ik ging naar de KvK en schreef mijn bedrijfje in. Chris kende ik al heel lang lang en de klik was er altijd al. Als je elkaar al 17 jaar kent, raak je dat nooit kwijt. Wij gingen brainstormen en de puzzelstukjes vielen op hun plek. De beslissing om dit samen op te pakken was dus al snel gemaakt.

Chris: Mijn verhaal is bijna hetzelfde als dat van Saul. Alleen is Saul een andere richting ingeslagen. Ik ben ook begonnen als kok wat ik lange tijd heb gedaan. Op een gegeven moment kreeg ik een oude chef. Ik keek naar hem. Wat had hij een doorleefd gezicht! Ik dacht: zo wil ik er later niet uit zien! Ik ga wel mijn koksopleiding afmaken, maar ik weet niet of ik hiermee oud wil worden. Ik ben toen de management kant opgegaan. Dit heb ik 9 jaar gedaan. Heb het altijd met veel plezier gedaan. Maar ergens sluimerde toch altijd die gedachte op de achtergrond van: ik wil weer lekker gaan koken.

Saul en ik kennen elkaar al 17 jaar. We hebben ons contact altijd goed gehouden. De ene keer helpt hij mij en andersom. Op een gegeven moment wou ik toch weer de keuken in. Ik had toen een privé Instagram en was van plan om alles er van af te halen. Toen kwam een vriend langs en die zei: vroeger postte jij toch altijd iets over eten. Waarom doe je daar niets meer mee? Ik zei: Ik heb even geen zin in social media. Tijd voor een break. Hij zei: zonde, ga daar iets mee doen. En zo begon het balletje te rollen.

Zijn jullie freelancers of ondernemers?
Chris: Ondernemers. Wij zijn constant dingen aan het uitwerken. Het is voor ons nooit klaar. En dat geldt ook voor ondernemers. Zo zitten wij er in. Wij zitten al een jaar tot onze nek in corona. Natuurlijk kun je dan zeggen: wij kappen er mee en gaan iets anders doen. Wat dat betreft zijn wij nooit klaar. Wij blijven doorgaan. Altijd bezig om naar de next level te gaan.

Saul: Mag ik daar iets eraan toevoegen? Als ondernemer ben jij degene die het allemaal doet. Jij lanceert een idee en voert het uit. Een freelancer wordt ingehuurd door bedrijven. Wij kunnen ons zelf wel verhuren, maar ik vind dat wij daar wat verder inzitten. Wij hebben het ondernemerschap geproefd en wij kunnen dit echt niet meer loslaten. Wij doen gewoon onze eigen ding.

Corona heeft heel veel stilgelegd. Hoe zit het bij jullie?
Chris: Toen de eerste lockdown begon in maart vorig jaar, moesten wij iets doen. Een concept lanceren dat laagdrempelig en kostenvriendelijk is. Zo iets als een pick up food. Saul en ik begonnen plekken te selecteren waar je het eten kan oppikken. Daarna maakten wij een selectie van 30 tot 50 maaltijden. Nou, die konden mensen ophalen. Dit hebben we 3 maanden lang gedaan.

Saul: Klopt helemaal!

Chris: Na een tijdje gooiden wij het op een andere boeg. Wij wilden iets anders doen. Wij wilden mensen teasen en laten prikkelen. Laatst had ik foto’s gepost en een week later kwamen mensen van: wanneer kunnen wij dit ophalen? Dan zeggen wij: ja, sorry, hebben wij niet meer. Wij merkten dat veel mensen belangstelling hadden voor de gerechten op onze social media. Er moet een soort spanning zijn. Als de mensen beginnen te watertanden bij het zien van je foto’s, weet je dat je op de juiste weg zit.

Beeld jij eens in: Het is zomer 2022 en het Coronavirus is geen issue meer. De steden zijn open en de voetgangers zijn niet meer verlegen om de straat op te gaan. Een paar mensen dragen nog steeds maskers hier en daar. Hoe gaan jullie verder als ondernemers?


Saul: Gewoon weer verder gaan. Ons eten laten proeven. Just go for it.

Chris: Dan is de activatiemode gelijk aan. Let’s go! Dat is het moment om te vlammen.

De laatste vraag…heb jij nog tips voor ondernemers en freelancers?

Chris: Geef niet op. Blijf doorgaan. Pas je aan. Ontwikkel en zet jezelf anders in. Ga gewoon door.

Saul: Gebruik deze tijd om creatief te zijn. Blijf nadenken waar jij over een jaar wil staan. Waar wil je naar toe als ondernemer en/of als freelancer. Het is nu een rustige tijd. Maak daar gebruik van om goed na te denken. Als ondernemers snappen wij dat het moeilijk is. Ontwikkel jezelf, schrijf alles op en doe er iets mee.

Chris: Blijft actie ondernemen. En na regen schijnt altijd de zon!


Instagram
Website

Interview, tekst en foto’s : Valentino Stakel

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten