Interview met Charmaine Pas over vrouwelijk ondernemerschap

” In mijn carrière heeft mijn vrouw-zijn mij eigenlijk nooit in de weg gestaan. Sterker nog, het heeft mij altijd juist in mijn voordeel gewerkt!”

RBM media praat met vrouwelijke entrepreneurs over impact maken en ondernemen vanuit een vrouwelijke bril. Vandaag in de spotlight: Charmaine Pas (31) van GM Academy. In dit interview deelt zij haar visie over vrouwelijk ondernemerschap. “Een slimme vrouw wint altijd op de langere termijn”.

Kun je je voorstellen?
Mijn naam is Charmaine Pas, eigenaar van GM Academy. Ik ben 31 jaar en woonachtig in Den Haag. Daarnaast moeder van Skye en binnenkort vrouw van Danny Vijverberg. 

Wanneer ben je begonnen met je eigen bedrijf en wat deed je daarvoor qua opleiding en banen?
In 2017, maar toen nog als life coach. Dit ben ik nu ook, alleen is er een dating tak erbij gekomen en richt ik mij vooral op mannen. Ik heb hier niet voor gestudeerd. Het ondernemerschap is zo op mijn pad gekomen door mijn top sport. Ik heb vooral veel in de horeca, sales en marketing gezeten. Daar heb ik de nodige opleidingen voor gedaan. Horeca ondernemend management, online marketing en nog diverse cursussen. Het meeste heb ik geleerd tijdens mijn banen die vaak management functies waren. 


De laatste tijd staat het onderwerp vrouwelijk leiderschap steeds meer in de spotlight. Wat betekent vrouwelijk leiderschap in jouw ogen?
Dat men steeds meer aandacht geeft aan vrouwelijk leiderschap is iets wat ik zeker kan beamen. Eigenlijk vind ik dat best jammer. Gek he! Ik zie graag go with the flow leiderschap of recht-door- zee leiderschap of in harmonie leiderschap of welke andere benaming daarvoor kan zijn. Ik denk namelijk niet dat het man of vrouw is, want de meeste mannen van tegenwoordig zijn net softijsjes en veel vrouwen niet meer vrouwelijk. Dus wat betekent leiderschap voor mij? Zorgen dat je met zijn allen het doel behaalt. Dat iedereen tijdens de reis er naar toe leert en er energie van krijgt. Ik houd niet van dictatoriale leiderschap, wel van een directe en duidelijke leiderschap waarbij iedereen zijn\haar talent wordt benut om het doel te behalen. 

Welke eigenschappen heb je nodig om een goede leider te zijn, denk je? 
Het belangrijkste is jezelf goed kennen. Weten wat je wel of niet kunt. Een helikopterview is ook erg handig, dan kan je voorkomen in plaats van genezen. 

Geloof je dat vrouwen betere leiders zijn dan mannen? En waarom? 
Nee. Ik vind geslacht geen graadmeter. Ik vind de manier waarop iemand leiding geeft belangrijk. 

Zie je jezelf als een leider of volger? En waarom?
Leider. Dat is terug te zien in al mijn managers functies en de keren dat ik klassenvertegenwoordiger was op de middelbare school. Gekozen door mijn medestudenten. 

Wat betekent vrouwelijke energie voor jou?
Vrouwelijke energie is een zorgzame en bedachtzame energie. 

Geslacht is geen graadmeter. Ik vind de manier waarop iemand leiding geeft veel belangrijker. 

Wat is in jouw ogen het verschil tussen vrouwelijk energie en mannelijke energie?
Het verschil kan je goed zien in hoe iemand met je omgaat. Bedachtzaam (empathisch) vrouwelijk en direct en duidelijk mannelijk. 

Sommige vrouw klagen over een glazen plafond: dat vrouwen moeilijker carrière kunnen maken door tegenwerking van mannen. Hoe kijk jij hier zelf tegen aan?
Ik vind vrouwen die dit soort uitspraken doen walgelijk! Continue in een slachtofferrol. Ik kan daar slecht tegen en daar kom je ook niet ver mee in het leven. Het is niet een tegenwerking van de mannen, het is een tegenwerking van hun eigen niet-flexibele houding. Laat me je een goed voorbeeld geven vanuit mijn eigen arbeidsverleden. Ik had een mannelijke manager. Hij vond mij eerst helemaal super. Echter, toen ik de omzet verdubbelde was hij mij liever kwijt dan rijk. Dit was niet omdat ik een vrouw was, maar omdat hij het volgende jaar nog meer moest verdienen van het hoofdkantoor. Dat betekende dat hij nog harder moest werken en dat wilde hij niet. Nu zou je kunnen zeggen dit is vanwege man en vrouw, maar dat was absoluut niet het verhaal. 


Een ander voorbeeld is een media bedrijf waar ik werkte. Het ging na twee maanden dat ik er werkte failliet. Dat was natuurlijk al een tijdje aan de gang. De enige personen die hun laatste salaris nog betaald kregen was ik en een andere jongen. Er werkte overigens meer mannen dan vrouwen. Waarom kreeg ik en die mannelijke collega nog wel ons laatste salaris en moest de rest het hebben wat nog over zou zijn na het verkopen van de zaak en spullen? Omdat ik gewoon goed was in wat ik deed en altijd inzet toonde.  Zo kan ik nog meer voorbeelden opnoemen. Het zijn niet de sterkste of de slimste die overleven, maar de meest flexibele. In mijn carrière heeft mijn vrouw-zijn mij eigenlijk nooit in de weg gestaan. Sterker nog, het heeft mij altijd juist in mijn voordeel gewerkt!

Zijn vrouwen competitiever dan mannen, denk je? 
Nee, want een slimme vrouw wint altijd op de langere termijn 😉 De meeste vrouwen zijn bedachtzaam en kijken dus over de berg heen. Ze winnen niet direct, maar wel op de longrun. Daarom zijn ze minder competitief, dan mannen. 

Krabbenmentaliteit tussen vrouwen…heb je dat wel eens meegemaakt? En hoe ging je daarmee om? 
Zo vaak! Jammer genoeg. Ik deed er niks mee, want het universum lost dat voor mij op. Ik zend alleen maar liefde, want ze hebben de verkeerde in de maling genomen. Je zag ook dat zij dan allemaal een “corrigerende tik’ gekregen op een moment dat het hun niet uit kwam. 


Vergelijk jij jezelf wel eens met andere vrouwen?
Niet vergelijken, wel inspireren.  Iemand die ik wel graag bewonder is Elena Cardon wel. Zij straalt echt power uit en deelt haar leermomenten. 

Wat kunnen mannen van vrouw leren?  En vice versa.
Wat mannen kunnen leren is : beter voorkomen, dan genezen. Soms wat meer over de berg heen kijken, dan alleen voor de berg. Zowel op korte als op lange termijn.  Wat vrouwen van mannen kunnen leren is dat ze duidelijker mogen zijn. Met name in communicatie. Als vrouw hoeft je niet continue rekening te houden met iedereen zijn/haar gevoelens.  Ken je waarde.

Wat vind je vind belangrijker: een bevestiging van een man of een bevestiging van een vrouw?
Die van mijn partner, kind en mezelf. 

Welke eigenschappen moeten vrouwen hebben (denk je) om succesvol te zijn in hun carrière of in hun onderneming? 
Net als een man en ieder ander: DOORZETTINGSVERMOGEN!

“Het zijn niet de sterkste of de slimste die overleven, maar de meest flexibele. “

Als je terugkijkt op je carrière als ondernemer, kun je 1 of 2 dingen benoemen waar je het meest trots op ben?
Het moment dat ik de Positivity award won en dat ik zei: Ik ga nooit meer voor een baas werken. 

Wat is het verschil tussen de Charmaine van nu en de Charmaine van tien jaar geleden? 
Wow, waar moet ik beginnen?! Een meisje die onzeker was en niet wist wat zij wilde naar een sterke vrouw die wel weet wat ze wilt. 

Waar ben je dankbaar voor?
Ik ben dankbaar voor mijn gezin en het leven dat ik leef. Dat ik mijn passie elke dag doe. En dat ik ook mijn leven kan inrichten zoals ik dat zelf wil. Ik heb de luxe positie om mijn leven in te richten zoals ik dat zelf wil. Heb ik een keer zin om een sauna, event of vakantie te pakken, dan doe ik dat gewoon. Een voorrecht waar ik enorm dankbaar voor ben. Ik ben ook van het connecten. Zo kan ik enorm genieten van gesprekken met inspirerende personen of het bezoeken van, netwerkborrels.

Wat is je favoriete quote?
I’m not what happened to me. I am who I want to become. Dit is echt de manier waarop ik in het leven sta. Als ik ouder ben wil ik dat mensen mij herinneren als Good Mood Char. Altijd vrolijk en iemand die altijd klaar stond voor anderen!

Wil je nog iets delen aan de lezers?  Een extra wijsheid misschien?
Alles in het leven is een keuze. Wat kies jij?


Connecten met Charmaine?
website
info@gmacademy.nl 


Wil je de zichtbaarheid van je bedrijf vergroten? En meer klanten aantrekken?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is SALESFUN-EN-RBMMEDIA-500x225.jpg

ONTMOET SALESFUN & RBM MEDIA VIA DEZE LINK
Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten