Interview met advocaat Yoleiny Mateo Diaz

‘Het komt weleens voor dat ik erg meeleef met een cliënt en dat ik mijn passie voor de zaak ook meeneem in mijn pleidooi. In sommige gevallen kan het juist goed zijn om ook je gevoel te laten spreken om ook zo de rechter of overheidsinstantie mee te krijgen in jouw standpunt.’
Aan het woord is Yoleiny Mateo (35). Yoleiny is advocaat met een specialisme in strafrecht en vreemdelingenrecht. Wat heeft Yoleiny gestimuleerd om rechten te studeren? En wat komt er eigenlijk allemaal bij haar werk van een strafrechtadvocaat kijken? Yoleiny geeft een inkijkje in haar wereld!
Kun je je voorstellen?
Mijn naam is Yoleiny Mateo Diaz en ik geboren in de Dominicaanse Republiek (Galván, Neyba). Ik woon al sinds 1993 in Nederland. Momenteel woon ik in Nieuwegein, een gemeente vlakbij Utrecht.
Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?
Tijdens de basisschooltijd wilde ik kapster worden, maar vanaf de middelbare school begon mijn droom om advocaat te worden.
Wat heb je tot nu toe gedaan qua opleiding en werk?
Op de middelbare school heb ik 6 jaar het VWO gevolgd en in 2005 begon ik aan de studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Utrecht. Ik behaalde mijn bachelor in 2009 en begon gelijk aan de Master Privaatrecht aan dezelfde universiteit, waarna ik in mei 2011 afstudeerde. Na mijn studie heb ik bij verschillende verzekeringsmaatschappijen gewerkt als (jurist) schadebehandelaar. Ik heb daarnaast 1,5 jaar als vrijwilliger gewerkt bij de Rechtswinkel in Nieuwegein en een juristenkantoor in Amsterdam. En een jaar voordat ik werd aangenomen als advocaat werkte ik parttime als zelfstandige voor mijn eigen juristenkantoor genaamd Diaz Legal en een anti-incassobureau. Deze werkzaamheden verrichtte ik naast mijn reguliere baan.
Wat houdt Privaatrecht in?
Ik ben afgestudeerd in het Privaatrecht, het rechtsgebied dat zich bezighoudt met de rechtsverhouding tussen burgers onderling, bedrijven onderling en burgers en bedrijven. Ik houd me nu totaal bezig met andere rechtsgebieden dan waarvoor ik afgestudeerd ben.
Je bent sinds 2016 benoemd tot advocaat? Waarom heb je voor de advocatuur gekozen?
Ik ben erg oplossingsgericht en analytisch en ik krijg een enorme voldoening van het helpen van mensen die tegen verschillende juridische vraagstukken oplopen. Het werk is erg dynamisch en je wordt constant intellectueel uitgedaagd. Je kan een enorm verschil maken in iemands leven als advocaat en dat trok mij erg aan.
“Het recht blijft constant in beweging en dat maakt het werk juist zo uitdagend.“
Wat is jouw doelgroep?
Ik heb niet specifiek een doelgroep. Mijn zaken hebben betrekking op het vreemdelingenrecht en het strafrecht, dit betekent dat ik voornamelijk te maken heb met rechtszoekenden die met deze rechtsgebieden te maken krijgen. Deze rechtsgebieden kunnen op elk individu weleens betrekking hebben.
Wat zijn de leukste juridische zaken om te behandelen?
Doordat ik vier jaar bij een algemene praktijk kantoor heb gewerkt, heb ik de eerste vier jaar van mijn carrière verschillende soorten juridische zaken behandeld, te weten familierechtzaken, letselschadezaken, arbeidszaken, huurrechtzaken etc. En daarnaast dus ook strafrecht- en vreemdelingenzaken. Ik heb in de loop der tijd gemerkt dat ik het strafrecht en het vreemdelingenrecht het leukst vond en heb daarom vorig jaar ervoor gekozen om alleen deze soort zaken te behartigen.
Wat is jouw meest uitdagende zaak geweest die je hebt behandeld? En wat maakte het zo uitdagend?
Ik heb zoveel uitdagende zaken per maand, dat ik eerlijk gezegd niet één eruit kan pikken. Geen een zaak is hetzelfde en het recht blijft constant in beweging en dat maakt het werk juist zo uitdagend.
Twijfel je wel eens voordat je een zaak behandelt?
Het komt weleens voor dat ik twijfel om een zaak te accepteren. Dit kan komen doordat ik op dat moment van mening ben dat ik niet voldoende kennis heb om de zaak te behandelen of wanneer ik twijfel over de rechtszoekende en de zaak. Zijn ze eerlijk tegen mij en/of heb ik voldoende informatie om de zaak te behandelen? Is er sprake van een goede advocaat-cliënt relatie gebaseerd op vertrouwen en respect? Verschillende factoren kunnen dus ervoor zorgen dat ik de zaak toch niet in behandeling neem of dat ik de rechtszoekende doorverwijs naar een collega-advocaat of een andere instantie.
Kun je gemakkelijk je gevoel uitzetten bij een zaak?
In het begin van mijn carrière had ik daar meer moeite mee, maar met de tijd leer je om zaken puur juridisch te bekijken en wordt het makkelijker om je gevoel uit te zetten. Maar het komt weleens voor dat ik erg meeleef met een cliënt en dat ik mijn passie voor de zaak ook meeneem in mijn pleidooi. In sommige gevallen kan het juist goed zijn om ook je gevoel te laten spreken om ook zo de rechter of overheidsinstantie mee te krijgen in jouw standpunt.

Ken je het gevoel van verlies als je een zaak verloren hebt? En wat doet dat met je (ego)?
Ik ken het gevoel van verlies, je kan ook niet alle zaken winnen. Ik probeer dan ook alles te relativeren zowel voor mijzelf en mijn cliënt. Tuurlijk kan je een gevoel van onrechtvaardigheid aan overhouden, het gevoel dat het recht niet heeft gezegevierd. Wanneer ik een zaak verlies denk ik niet aan mijn ego, ik ben dan meer bezig met mijn cliënt en de gevolgen die het voor hem/haar heeft.
Heb je ooit het gevoel gehad dat je harder je best moest doen vanwege je vrouw-zijn en je huidskleur?
Ik heb constant het gevoel dat als vrouw zijnde en vrouw van kleur je harder je best moet doen in deze wereld, niet alleen in de juridische wereld. Ik heb mijn lot geaccepteerd en probeer naar mijn kunnen het beste van te maken. Ik kom er wel, stap voor stap.
Vergelijk jij jezelf wel eens met andere vrouwelijke advocaten?
Ik vergelijk mijzelf niet bewust met andere advocaten, want vergelijken betekent dat je onderzoekt of bekijkt wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen jou en een ander. We zijn allemaal uniek en dat is prachtig. Ik raak wel geïnspireerd en gemotiveerd door andere vrouwelijke advocaten. I am all for female empowerment!
Kun je een thema benoemen binnen jouw juridisch vakgebied dat op dit moment erg actueel is?
Op het gebied van strafrecht is nu de verkrijging van Encrochatberichten heel erg actueel. Dit betreft een geheime berichtenserviceapp die criminelen gebruikten om versleutelden berichten naar elkaar te sturen. Advocaten hebben het daardoor heel druk, omdat deze berichten door het Openbaar Ministerie als bewijsmiddelen worden gebruikt.
Wat voor impact heeft corona op je manier van werken gehad?
De coronapandemie heeft zijn weerslag gehad op het manier van werken van advocaten. De rechtbanken waren gesloten gedurende de eerste lockdown, waardoor veel zaken aangehouden werden en op een ander moment ingepland moesten worden. Hierdoor ontstond een vertraging. Door sluiting van de rechtbanken viel de rechtspraktijk een beetje stil voor velen.
Daarnaast moest/ging ik door de coronamaatregelen meer thuiswerken, werden veel meer zittingen via Skype of Zoom ingepland en werden aangehouden cliënten meer telefonisch bijgestaan.
Sinds de pandemie plan ik haast geen persoonlijke afspraken in en worden de intakegesprekken via videobellen gehouden. Een persoonlijke afspraak is nu meer een uitzondering dan regel. Alleen bij dringende zaken of als een cliënt niet de mogelijkheid heeft tot videobellen, wordt er een afspraak ingepland. Maar, we gaan steeds meer terug naar het oude.
“Vergelijken betekent dat je onderzoekt of bekijkt wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen jou en een ander.“
Hoe zou jij jezelf het beste willen omschrijven qua karakter?
Ik ben spontaan, klantvriendelijk, oplossingsgericht, ondernemend, ongeduldig en toegankelijk.
Waar ben je zelf het meest trots op?
Ik ben trots op mijzelf en hoe ver ik ben gekomen. Het leven is niet altijd makkelijk geweest, maar ik blijf positief en zoek altijd naar mogelijkheden en oplossingen, ook al lijkt een oplossing ver in zicht of onmogelijk.
Wat zou je aan jezelf willen verbeteren?
Ik zou wel iets geordender willen zijn en beter in time-management willen worden. Ik denk dat ik daardoor wel efficiënter te werk zou kunnen gaan.
Waar ben jij dankbaar voor?
Ik ben dankbaar voor de mensen in mijn leven. Ik heb een geweldig zoontje en een goed supportsystem. De mensen in mijn leven geven mijn vreugde, steun en liefde en dat is wel het mooiste wat je kan ontvangen.
Wie is of zijn je held(en)?
Mijn moeder en mijn tantes zijn mijn helden, omdat zij armoede hebben gekend en keihard hebben gewerkt om een mooi leven op te bouwen voor zichzelf en hun kinderen. De opofferingen die zij hebben gedaan en hoe zij met levensmoeilijkheden omgaan is inspirerend. De levenslessen die ik van hen heb geleerd hebben mij gevormd tot de vrouw die ik nu ben, waardoor ik beter met struggles kan omgaan.
Wat is je levensmotto?
Ik heb er drie: 1. Make the most of now. 2. If life gives you lemons, make lemonade. en 3. Do what you love and you will never have to work a day in your life.
Wat doe jij in je vrije tijd?
Lezen, series kijken, nieuwe restaurants uitproberen (ook al kon dat lang niet door corona, maar ik heb wel veel nieuwe afhaalrestaurants ontdekt), reizen en dansen
Wat zijn je toekomstdoelen?
Op korte termijn: mijn eigen advocatenkantoor beginnen.

Connecten met Yoleiny?
Facebook
Instagram
Binnenkort www.mateodiaz.nl
Interessant om dit interview te lezen met een advocaat strafrecht. Ik begrijp goed de passie voor het vak. Het werk is inderdaad erg dynamisch en je moet er veel voor in huis hebben. Intellectuele uitdaging is inderdaad een groot goed in een baan.