Interview met Sharon Plet van GezinVoorop

It all starts with parents, dat is mijn visie! Sharon Plet is werkzaam als Coach en SKJ geregistreerd gezinsprofessional. Via haar organisatie Gezin Voorop empowert zij onder andere ouders op het gebied van het hulpverleningsproces van hun kind en gezinsydnamiek. In dit interview vertelt Sharon meer over zichzelf, haar inspiraties en haar werk.

Kun je jezelf introduceren?
Ik ben Sharon Plet, getrouwd , moeder van 4 kinderen in de leeftijd van 18 tot 7 jaar en woonachtig in Den Haag. Mijn moeder is Surinaams en mijn vader Nederlands wat ik altijd als een blessing heb gezien, want hierdoor ken ik de Surinaamse cultuur goed. De surinaamse taal beheers ik helaas niet voldoende om het te spreken, maar gelukkig versta ik alles!


Wat wilde jij vroeger toen je klein was graag worden?
Politie, 100%! Zowel mijn opa als mijn oom waren politie agenten. Als kleine meisje was dat mijn droom.

Wat heb je tot nu toe gedaan qua opleiding en werk?
Eigenlijk teveel om op te noemen. Ik ben nu ruim 17 jaar ondernemer en probeer altijd on top of my game te blijven met trainingen en opleidingen. Mensen mogen de beknopte versie op Linked In bekijken. Van bedrijfskundig- en coach opleidingen naar specialisaties zoals Autisme, Trauma, Intensieve Thuisbegeleiding en hetgeen waar mijn passie ligt Ouderschap.

Weet je wat het is, na de middelbare school wordt er verwacht dat je een keuze of richting kiest voor de rest van je leven.  Ik was heel goed in cijfers en ging financieel management studeren aan de hoge school, maar ik heb daar uiteindelijk niks mee gedaan. Mijn moeder was altijd een vrouw die andere inspireert om de beste versie van zichzelf te worden. Als ondernemer liet ze zich door niks tegenhouden. Waar een wil is, is een weg zei ze. Of ons vaste tegeltje thuis “Laat niemand je vertellen dat je iets niet kan”. Nou met deze mindset ging ik de wereld in. Op mijn 23ste startte ik mijn eerste kinderdagverblijf from scratch. Zo leerde ik van niks iets te maken, pure ondernemerschap. Ik werd een expert in Goodwill, wist mensen te overtuigen van mijn visie en zocht de verbinding met ouders die een vrij kwetsbare plek in onze samenleving hadden. Mijn flexibele kinderopvang groeide in een aantal jaar uit tot 3 vestigingen met 23 personeelsleden. Wat heb ik veel geleerd in die tijd, zeker als het gaat om groei en business strategie. In 2009 tijdens de economische crisis ging mijn bedrijf failliet. Wij groeiden mega snel, maar hier zaten natuurlijk ook de nodige investeringsrisico’s in. En als vervolgens ambtenaren op gemeentelijk niveau gaan dwarsliggen waardoor je inkomsten mist loopt, dan gaat het mis. Maar het was mijn belangrijkste les als ondernemer. Sindsdien heb ik veel bedrijven strategisch mogen adviseren, deel ik mijn ondernemerskennis en coach ik (jonge) ondernemers. Daarnaast heb ik twee bedrijven GezinVoorop (Specialistische Jeugdzorg) en Expert in Ouderschap waarin ik coaches train om zich te specialiseren tot Oudercoach.

Wanneer  heb je GezinVoorop opgericht?
In 2015 startte ik een VOF, waarna ik in 2018 alleen verder ben gegaan onder de naam GezinVoorop.

Wat heeft je gemotiveerd om GezinVoorop op te richten?
Toen ik zag hoe het er in de Jeugdzorg aan toe ging. Ik heb de afgelopen jaren teveel gezinsleed gezien en hoe de Jeugdzorg niet aansluit bij de behoefte van gezinnen met complexe problematiek, hoe er met ouders wordt omgegaan en hoe men echt uit verbinding gaat met de ouder, juist wanneer het zo nodig is. It all starts with parents, dat is mijn visie! Ik werk met de ‘moeilijkste’ ouders en toch lukt het mij ze te coachen in hun veranderproces naar het gewenste doel. Simpel weg door naast de ouder te staan, vertrouwen te geven, autonomie te herstellen, ze bewust te maken van de kracht van hun levenservaring en talenten en vooral inspireren zodat er hoop ontstaat en we samen werken aan het vergroten van de welzijn (gezinsbreed). Zo werd GezinVoorop een feit. Ik geef nu leiding aan een Multi-disciplinair team van jongerencoaches, gezinscoaches en een systeemtherapeut. Samen werken we ambulant en bieden we specialistische gezinsbegeleiding. Mijn beroep ‘Oudercoach’ is een specialistisch vakgebied. Ik zag een groot tekort aan professionals met deze expertise. Al mijn ervaring, kennis en expertise op het gebied van ouderschap heb ik daarom in een training verwerkt die in oktober van start gaat. Hierdoor kunnen professionals en coaches zich verder specialiseren tot Oudercoach.

Wat wil je bereiken met GezinVoorop?
Het is onze missie om ouders te versterken, zichtbaar te houden en te coachen in het hulpverleningsproces van hun kind, waardoor zij de regie houden over de groei-, ontwikkel- en verwerkingsprocessen waar het gezin mee te maken heeft. Doordat we oog hebben voor ieder gezinslid wordt iedereen in hun kracht gezet. We zijn de steunpilaren in moeilijke veranderprocessen waar veel rouw en trauma zit. We hebben als doel herstel in gezinnen. Want het gezin is de hoeksteen van onze samenleving.

Wat is de doelgroep van GezinVoorop?
In eerste instantie is het specialistisch team opgericht voor gezinnen met complexe problematiek waarbij er dreiging is van uithuisplaatsing van het kind. We hebben dit altijd weten te voorkomen. Daarnaast ligt mijn hart bij gezinnen die eigenlijk niet zichtbaar zijn en tussen wal en schip vallen. We doen ons uiterste best deze gezinnen te ondersteunen.

We zijn cultuursensitief en hebben kennis van de verschillende ‘pedagogische culturele verschillen’. Vaak zien we dat de westers norm in de opvoeding kan verschillen met andere culturen wat regelmatig botst en stuit op onbegrip. Maar als we vervolgens kijken naar elkaars waarden, dan zijn er veel raakvlakken met alle culturen. En daar vinden we elkaar. Zo ontstaat er verbinding, begrip en empathie voor elkaar.

Wat waren jouw grootste uitdagingen bij het oprichten van GezinVoorop? En hoe ging jij daarmee om?
Mijn grootste uitdaging was om een serieuze ‘speler’ te worden binnen de Jeugdzorgbranche. Nu ben ik nogal koppig en heb een dosis vertrouwen dat als je iets wil en je er echt toe zet het lukt. Want uiteindelijk draait het allemaal om lef, een duidelijke visie waar je 100 procent van overtuigd bent en resultaat bij je cliënt. Daar lag ook mijn grootste focus, hierdoor kan men niet meer om je heen. Ik laat mijn stem horen en ga het gesprek graag aan over moeilijke onderwerpen. Ik houd ervan om kansen en oplossingen te creëren, daar waar de ander stopt ga ik door.

Wat is het leukste aspect van je werk? En waarom?
Het leukste aspect vindt ik als ik persoonlijke groei en authenticiteit bij ouders zie. Als ik zie dat ouders herstellen, doorzetten, zelf inspireren en niet alleen de beste versie van zichzelf worden, maar ook daardoor dé impact zijn in hun gezin en omgeving. Want gaat het goed met ouders, dan gaat het ook veel beter met het kind.

Wat vind je het minst leuke kant van je werk en waarom?
Het ergste vindt ik de onmacht. De wachtlijsten zijn mega voor behandelingen, hierdoor worden kinderen en/of ouders niet op tijd behandeld. Met als gevolg dat er veel schade achter de voordeur ontstaat (mishandeling/trauma). Mede hierdoor zijn wij op een gegeven moment gestart met logeerbegeleiding door professionals om het gezin te bufferen. Want het ergste wat je kan zien is als een kind zoveel pijn heeft en van ellende zichzelf helemaal kwijtraakt.

Wat is het grootste mijlpaal dat je hebt bereikt met GezinVoorop?
Dat we een voorbeeld zijn voor andere (grote) organisaties in de Jeugdzorg en menigmaal benaderd zijn om onze werkwijze en interventies toe te lichten. Waarbij het mooiste compliment was dat ze ieder kind binnen de Jeugdzorg dit gunnen.

Wat zijn je toekomstdromen?
Ik leef zo in het hier en nu en denk eigenlijk niet echt na over de verre toekomst. Alles ligt in Gods handen. Mijn bedrijven zijn opgezet om de wereld een stukje mooier te maken en dat gaat zeker lukken. Verder ben ik blessed met mijn gezin, wat kan ik nog meer wensen..

Als je terugkijkt op je carriere als ondernemer, wat zijn je belangrijkste leermomenten geweest?
Alle diepte punten! Het kunnen reflecteren daarop vergroot je zelfkennis. Ik was ook gewend om alles naar me toe te trekken en veel zelf te doen. Dus leren delegeren en je vooral bij je eigen leest houden is een mooie les geweest. Je hoeft mij vandaag de dag niet te vragen om dingen te doen die een energielek voor me zijn. Kennis die ik niet heb koop ik in. Zo werk ik efficiënter en geniet zowel ik als mijn omgeving van mij als mens…. haha ha.

Heb je een favoriete lijfspreuk?
“I love to create an enviroment of growth” Ik coach mensen om de juiste omgeving voor zichzelf te creëren waarin ze gaan groeien en hun gaven en talenten ontwikkelen. Dat is the purpose of life. Want daarmee dien je de wereld om je heen. “An environment of growth” gaat over grenzen stellen, negatieve patronen doorbreken, de mensen om je heen op de juiste plek zetten, vooral de mensen die jou groei beperken. Maar ook goed kijken wat je wel en niet doet, waarom doe je wat je doet en wat draag je mee wat niet van jou is. Ik ga de diepte in met mensen, maar haal ze snel weer terug naar het hier en nu , want daar ligt je cirkel van invloed en creëer je jou gewenste omgeving.

Wie zijn je rolmodellen?
Mijn moeder, zij heeft mij natuurlijk heel veel geleerd. Zoals de belangrijkste bron in mijn leven en dat is God. Hij is mijn grote rots. En verder ben ik niet zo snel onder de indruk van mensen. Ik raak wel snel geïnspireerd. Mijn man en kinderen inspireren mij, maar ook de sterke vrouwen om mij heen.

Heb je tot slot nog iets wat je aan de lezers wil vertellen?
Vertrouw erop dat alles wat je nodig hebt om je in jou purpose te leven al in jou is. Vergelijk jezelf nooit met anderen, want jij hebt een uniek pad in dit leven, wat alleen jij kan bewandelen. Omgeef je met de juiste mensen, die je naar een hoger niveau tillen en wees boven al dankbaar. Tot hier ben je gekomen en je staat nog steeds.

Connecten met Sharon Plet?
Website
Instagram
Linkedin
info@gezinvoorop.nl

Deel dit artikel

2 thoughts on “Interview met Sharon Plet van GezinVoorop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten