Interview met Lucien Baag van MANkomuitjegrot

In dit groot interview kun je kennis maken met Lucien Baag. Als mede oprichter van het platform MANkomuitjegrot helpt hij mannen bij de ontwikkeling van hun identiteit en hun plek in de samenleving. Lucien: ‘Binnen MANkomuitjegrot spreken wij over onderwerpen die betrekking hebben op de relatie man/vrouw en het gezin. Daarnaast ook over de relatieleiderschap en het gezinsleven. Onze missie is elkaar als community van mannen te helpen een brug te slaan naar wie we willlen zijn.Wil je meer weten over Lucien en zijn inspirerende platform? Lees vooral verder.

Kun je je voorstellen?
Mijn naam is Lucien Baag. Ik ben 42 lentes jong en heb een leuk en dynamisch groot gezin. Samen met mijn partner heb ik vijf kids en als kers op de taart een hele knappe kleindochter. Ik ben woonachtig in Rotterdam, een van de mooiste steden van Europa – als ik mag opscheppen! Hahah

Uit welk nest kom je zelf?
Wij waren thuis met acht kinderen. Ik heb drie zussen en twee broers boven me, waarvan één helaas is overleden. En dan nog één zusje en één broertje onder me. Vanaf mijn 7e levensjaar ben ik bij de beste vriendin van mijn moeder gaan wonen en ben door haar opgevoed. Vader was niet in the picture.

Wat wilde jij worden toen je jonger was?
Toen ik jonger was wilde ik automonteur worden. Ik was zo gefascineerd door auto’s en kende bijna alle merken. Die droom liet ik echter al snel varen toen ik in de brugklas in aanraking kwam met natuur- en scheikunde. Naast wiskunde zijn dit essentiele vakken voor het beroep van automonteur. I think it’s save to say that I sucked, haha!!

Wat heb je gedaan qua opleiding en werk?
Vanuit het voortgezet onderwijs ben ik Sociaal Cultureel Werk gaan studeren op het Zadkine college (MBO). Ik wist destijds niet goed wat ik wilde. Toen ik dat had afgerond, deed ik de HBO opleiding Culturele en Maatschakkelijke Vorming gericht op vrijetijdskunde. Het tegenwoordige Social Work. Als afstudeer richting had ik evenementen organisaties gekozen. Ik had echter de grootste moeite met het vinden van een geschikte stageplaats. Het waren veelal familie bedrijven of kleine bedrijven met maximaal 3 man personeel. Ik kwam daar gewoon niet tussen waardoor ik geen stage hebben kunnen lopen in mijn 3e jaar. Toch gedreven om mijn HBO papiertje op zak te hebben, heb ik het jaar daarop geprobeerd via de deeltijd variant de studie alsnog af te ronden. Ik liep echter tegen hetzelfde probleem aan. Uiteindelijk ben ik gaan werken. Dat waren in het begin vooral administratieve banen en later werden dat steeds meer financieel administratieve banen. Zo ben ik op een gegeven moment bij een detacheringsbureau beland waar ik intern werd opgeleid tot Credit Management Consultant. Zo heb ik de afgelopen 12 jaar als consultant tal van bedrijven ondersteund en de boel weer op de rit gebracht. Een richting waar ik achteraf gezien talent voor had en nog leuk vond ook.

” Als kind was ik gefascineerd door auto’s. Ik kende bijna alle merken.”

Wat doe je zelf nu in het dagelijks leven?
Tijdens mijn consultancy jaren heb ik verschillende leidingevende rollen mogen bekleden. Ruime ervaring met het aansturen van mensen dus. Zo ontstond een groeiende interesse voor de mens en zijn gedrag(spatronen). Inmiddels werk ik nog steeds deels in de corporate world als Interim Team- en Accountmanager en ben ik nog steeds bezig met het aansturen van mensen en processen. Daarnaast ben ik oprichter van mijn eigen praktijk Breathe Results waarin ik mij richt op Coaching, Training en Public Speaking voor zowel de zakelijke als de particulliere markt. Binnenkort volgt de website met gelijktijdige lancering van mijn diensten en producten. Stay tuned.

Kun je iets meer vertellen over MANkomuitjegrot. Wanneer is het opgericht? 
In het verlengde van mijn coachingpraktijk heb ik samen met mijn compagnon Irwin Ment, het platform MANkomuitjegrot opgericht. Het platform is eind 2019 opgericht. Irwin en ik ontmoetten elkaar voor het eerst offline (na elkaar een tijdje online gevolgd te hebben). We hadden afgesproken iets te gaan eten bij TostiHouse Rotterdam. We gingen met elkaar in gesprek over onze levens en merkten 5 minutes in al zoveel raakvlakken en herkenning. Zowel in de negatieve/ traumatische ervaringen zoals afwijzing, het gemis van een emotioneel en fysiek aanwezige vader etc. als ook in onze positieve ambities als mannen in de maatschappij en bijvoorbeeld de passie voor onze gezinnen. Ik had al een idee op de plank liggen om iets specifieks voor mannen te organiseren en Irwin haakte daarop aan.

Wat is de motivatie waarom je bent begonnen?
Het was echt een gevoel van thuiskomen bij elkaar, broederschap! We dachten; het kan niet zijn dat wij de enige mannen zijn die hier behoefte aan hebben. Zo ontstond het idee om dat wat wij met z’n tweeen ervoeren en vonden bij elkaar, in het groot uit te rollen. 

Wat is de doelgroep van MANkomuitjegrot?
Wij krijgen regelmatig de vraag of ons platform er alleen is voor de donkere man. Wij snappen enigszins dat die aanname gedaan wordt omdat wij zelf twee donkere mannen zijn. Niets is echter minder waar. We zijn er voor ALLE mannen, die zich verbonden voelen met onze missie.

Wat wil je uiteindelijk bereiken met MANkomuitjegrot?
Onze missie is elkaar als community van mannen te helpen een brug te slaan naar wie we willlen zijn. Elkaar stimuleren en helpen steeds weer te ontwikkelen naar de volgende versie van onszelf. Ik geloof in het principe van sterke mannen, sterke gezinnen, sterke community.

Wat is de leukste sessie of meest bijzondere gesprek die je hebt gehad vanuit MANkomuitjegrot?
Elk gesprek die wij gevoerd hebben was leuk en bijzonder op z’n eigen unieke manier. Ik zou er zo niet perse 1 speciefieke tussenuit kunnen vissen. Wel zou ik een mooi inzicht willen delen. In gesprekken met velen van onze witte broeders kwamen we er keer op keer achter dat zij dealen met exact dezelfde problematieken als wij donkere broeders. Natuurlijk met nuance in cultuurverschillen. Dit was echt een eye opener voor ons.

Wat voor onderwerpen bespreek je bij MANkomuitjegrot?
De onderwerpen die de revue passeren zijn in hoofdlijnen terug te herleiden naar onze persoonlijke ontwikkeling als man en uiteraard als mens. We benaderen dat vanuit de onderzoeksvraag: Wat betekent het om MAN te zijn? Specifiek vormen onze 4 Pijlers de rode draad van alle topics die wij behandelen. 1. Visible (fysiek en emotioneel beschikbaar zijn), 2. Framing our Identity (ondanks je verleden, zelf vormgeven aan je identiteit), 3. Accountable (verantwoordelijkheid accepteren en elkaar erop aanspreken), 4. Creating Legacy (positief nalatenschap creeeren in het NU voor gezin en community).

Velen van onze witte broeders dealen met dezelfde problematieken als wij donkere broeders. Natuurlijk met nuance in cultuurverschillen.

Hoe reageren mannen over het algemeen op MANkomuitjegrot?
We hebben een duidelijke stelregel. De vragen die wij mannen stellen, durven we zelf ook te beantwoorden. Wanneer we een onderwerp introduceren, bijvoorbeeld voor een van onze MAN Meet Ups delen we over dat topic altijd eerst ons eigen verhaal. We merken keer op keer dat dat de mannen uitnodigt om zelf ook open te gaan en te delen. Dat noemen wij de KRACHT van kwetsbaarheid.

En hoe reageren vrouwen over het algemeen op MANkomuitjegrot?
Vrouwen vinden over het algemeen ons initiatief geweldig en schromen ook niet om hun support uit te spreken. We hebben ook een behoorlijk aantal vrouwelijke volgers en dat vinden we helemaal ok. We hebben de vrouwen ook hard nodig om (indirect) de mannen in hun netwerken te bereiken.

Kun je een of twee dingen delen waarmee de meeste mannen mee struggelen?
Veel mannen struggelen met stress. Een opeenstapeling van druk op verschillende gebieden. Ze reageren vaak via ‘fight or flight’. Willen een oplossing vinden voor de stresssituatie of vluchten als ze een situatie niet aan kunnen.    Omgaan met en uiten van emoties kan voor veel mannen ook een uitdaging zijn. Mede vanwege het stigma dat mannen geen ‘zwakte’ zouden mogen tonen.

Wat betekent het in deze tijd om man te zijn, volgens jou?
Dit is een ontzettend gelaagde vraag en er is niet 1 goed of fout antwoord. Sterker nog, afhankelijk van je levensfase zou deze vraag steeds anders beantwoord kunnen worden. De betekenis die ik er nu aan geef heeft vooral te maken met persoonlijk leiderschap kunnen nemen over je eigen leven en het overzicht en inzicht hebben om de levens waar je mede verantwoordelijk voor bent (bv. vrouw en/of kinderen) leiding en sturing te kunnen geven. In essentie weten wie jij bent, wat jouw kernwaarden zijn en visie hebben voor je leven. Mentaal gezond en emotioneel stabiel. Daarnaast durven stappen in het veld van ‘niet weten’…

Kun je een of meerdere tips geven aan mannen om zelfverzekerder te zijn?
Ga aan de slag met persoonlijke ontwikkeling en zoek gelijkgestemden die je stimuleren daarin.

Wie zijn jouw mannelijke rolmodellen?
Mijn vroegere rolmodellen waren vooral bekende TV helden zoals een Bill Cosby en Uncle Phill (Fresh Prince of Bel-Air), Michael Jordan (heb zelf ook gebasketbald). Tegenwoordig laat ik mij graag inspireren door mannen die zowel op zakelijk gebied als in hun privéleven (persoonlijk) leiderschap tonen. 

Wat zijn je grootste kwaliteiten?
Ik ben een goede luisteraar. Dat is trouwens geen overbodige kwaliteit voor een coach, haha! Ik kan taal krachtig inzetten om doelen te realiseren. Zowel mijn eigen doelen als die van anderen. Ik heb een zorgzaam karakter en ben een liefdevolle vader en partner van.

Waar zou jij beter in willen worden?
Ik werk er continue aan mijn huidige skillset kwalitatief naar een hoger niveau te brengen. Ik wil nog meer impact maken en meer waarde leveren.

Wat is je lijfspreuk?
Ik heb er meerdere, maar eentje die ik elke dag wel gebruik is deze: Voor elke uitdaging is er een creatieve oplossing. Oftewel er is altijd een andere keuze

Wat is de belangrijke les die je hebt geleerd?
Time doesn’t heal all wounds. Onverwerkte emoties en onveranderde patronen hebben werk nodig om te helen en gezond te worden. Ik zou dus eerder zeggen: focus on the best of yourself, work through the worst of yourself! Work towards being strong on the inside so you can overcome the attacks from the outside.

Wat wil je in de toekomst nog bereiken?
Nog genoeg grote en wilde plannen. Ten eerste wil ik mijn bedrijf goed in de markt positioneren. From there on the only way is UP. Fast forward naar de toekomst werk ik naar meerdere verdienmodellen vanuit verschillende eigen initiatieven en investeringen.

Heb je nog een laatste shout out voor de lezers?
If you’re still here, bedankt dat je het interview tot zover gelezen hebt. Ik zou je dit willen meegeven: always invest in yourself!


Connecten met Lucien?
Instagram
Instagram MANkomuitjegrot
Linkedin


    

Deel dit artikel

1 thought on “Interview met Lucien Baag van MANkomuitjegrot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten