Succes volgens NLP trainer Risma Thakoerdat

Wat is succes voor mij?
Succes….. als klein meisje was succes net als een mooie droom. Heerlijk dagdromen, elke keer als het kon droomde ik dat ik succesvol was. Ik zag mezelf in mijn dromen en was de hoofdrol speler van
mijn film. Ik was succesvol, had iets groots bereikt hadden, iets belangrijks neergezet, had een bepaalde status, aanzien, invloed en natuurlijk héél veel geld. Naarmate ik opgroeide zag ik ook een andere kant van succes. Succesvolle mensen waren arrogant, waren hard, niet altijd eerlijk, altijd bezig met geld, hadden geen tijd voor naasten en vooral niet gelukkig. Maar zo wil ik absoluut niet zijn, dat is niet wat succes is voor mij. Ik moest wél gelukkig zijn.


Maar wat is dat succes eigenlijk? Ik probeerde deze vraag te beantwoorden door om me heen te kijken en me af te vragen: Wat werd er van mij verwacht, wat hadden anderen bereikt en wanneer ben je succesvol. Mijn beeld van succes had ik geschetst door mijn omgeving. Om te starten had ik een goede opleiding nodig om een goede baan te krijgen. Dan kon ik veel
geld verdienen en dan was ik toch succesvol……

Dus ik op weg naar mijn succes. Na mijn opleiding ging ik aan de slag, werkte hard, heel hard, tja dat hoort erbij om succesvol te worden. Altijd was ik bezig mezelf te bewijzen dat ik het kon, altijd bezig te bewijzen dat ik slim was, dat ik sterk genoeg was, mooi genoeg was, enz. Elke dag was ik bezig om lijstjes af te vinken, aan te passen aan de ander, zorgen voor de ander. Ik was zo druk bezig mezelf te bewijzen dat ik niet meer gelukkig was en tóch ging ik door. Totdat ik omviel….

Een burn-out….pas toen ging ik weer nadenken over het leven. Waarom was ik zo druk, waarom moest ik zo hard werken? Waarom deed ik wat ik deed? Waarom was ik mezelf aan het bewijzen. En daarmee kwam het besef dat ik het deed om te bewijzen dat ik goed genoeg was… goed genoeg voor de ander. Ik deed het vooral voor de ander, maar wat deed ik dan voor mezelf? En de hamvraag waar werd ik gelukkig van? Ehm ja geen idee, wat maakte mij gelukkig…… Ja daar had ik niet direct een antwoord op en ook niet de volgende dag of de dag erna en de dag erna. Maar wie was ik??? Wie was ik echt?


Deze vraag werd een reis, een ontdekkingsreis naar mezelf. Sinds mijn reis in persoonlijke ontwikkeling ben ik er achter gekomen dat succes voor mij nu een hele andere betekenis heeft. Mijn reis heeft mij heel veel inzichten gegeven. De quote van Maya Angelou omschrijft dat perfect.

-Succes is liking yourself liking what you doand liking how you do it-

Mooie quote toch, met deze quote hou ik succes dicht bij mezelf. Ik wil er eigenlijk nog een regel toevoegen: Succes is knowing yourself.

Knowing myself is exact wat ik ontdekt heb tijdens mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb ontdekt wie ik in de kern ben. De echte Risma niet de vrouw van, moeder van, dochter van, zus van, werknemer bij enz… Nee ik heb ontdekt dat succes begint bij het jezelf leren kennen. Weten wie je bent, wat je doet, hoe je iets doet en waarom jij doet wat je doet.


Dan komt liking yourself dus zelfliefde, dat leerde ik pas toen ik mezelf leerde kennen met zelfkennis.Zelfkennis levert zelfvertrouwen op en zelfvertrouwen geeft weer meer zelfacceptatie wat weer leidt tot zelfliefde. Wanneer jij echt van jezelf houdt is alles een succes, dan gaat het niet meer om materie of geld. Dan gaat het alleen nog maar om dingen doen die je echt leuk vind en daar voldoening uit haalt! Liking how you do it en doordat je echt leuk vind en echt houd van wat je doet komen de resultaten zelf naar jou toe, daar hoef je helemaal niets voor te doen.

In mijn geval ben ik van dat onzekere meisje nu een vrouw met zelfvertrouwen geworden. Van die vrouw die zich altijd aanpaste, altijd beter voor de ander zorgde dan voor haarzelf, die vooral niet
goed genoeg was naar nu een vrouw vol zelfvertrouwen. Ik ben een vrouw die tijdens een burn-out een keuze heeft gemaakt om haar baan op te zeggen, niet vanuit een verplichting maar vanuit haar eigen vrije wil. Een vrouw die zich nog steeds aanpast, voor de ander zorgt maar dan vanuit haar vrije keuze. Ik ben een vrouw die heeft ontdekt hoe je in je eigen kracht komt te staan en nu anderen mee helpt om in hun kracht te gaan staan.


Waar ik vroeger dacht dat succes iets heel groots was denk ik nu dat succes juist in de kleine dingen zit. Succes hoeft niet groot te zijn, succes begint met de kleine dingetjes.Maar vooral succes begint bij jezelf, want jij bent degene die dat moet doen.

Ik wil eindigen met een andere quote
-Succes is not what you have, Succes is about who you are – Bo Bennet-

Succes is weten wie je bent,
Succes is houden van wie je bent,
Succes is houden van wat je doet
En succes is houden van hoe je iets doet.
Dit is wat succes voor mij is.

Wat is succes voor jou?

Liefs Risma
NLP trainer, coach en mijn missie: “Ik help jouw weer in jouw kracht”.


Meer weten over Risma?
website
Inspiratie in communicatie artikelreeks
Het verhaal van Risma
Youtube kanaal

Deel dit artikel

2 thoughts on “Succes volgens NLP trainer Risma Thakoerdat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten