Interview met breintrainer en gedragscoach Monique Dekker

`Authenticiteit boven perfectie´

“Ik wil de barrière van schaamte en schuld bij mensen wegnemen, zodat ze eindelijk gaan stralen.”  Binnenkort brengt Monique Dekker het boek Schitteren(d) zonder belemmeringen uit. Via dit boek wil zij vrouwen helpen in het ontdekken van hun ware potentieel zodat zij daarnaar gaan leven. In dit interview vertelt Monique meer over haar boek, haar persoonlijk verhaal en haar roeping om mensen te inspireren om hun dromen na te jagen.

Sidenote: Wil je het gesprek liever beluisteren? Klik dan hier


Kun jij je voorstellen?
In mijn dagelijks leven werk ik als breintrainer en gedragscoach en -therapeut voor ondernemers en professionals. Ik ben moeder en bonusmoeder van  vier prachtige jongvolwassenen en woon samen met mijn lieve echtgenoot in Avenhorn. Verder probeer ik in mijn vrije tijd iets terug te geven aan de maatschappij. Zo ben ik voorzitter van stichting De Zonnebloem.


Wat houdt je werk als breintrainer precies in?
In essentie  geef ik mensen inzicht hoe hun brein werkt.  Het is niet onbekend dat wij worden geleid door onze gewoontes waarbij wij het grootste deel van de tijd onbewust zijn van wat wij denken en doen. In mijn werk houd ik mij bezig met vragen als: hoe werkt het brein en kunnen wij daar invloed op uitoefenen? Hoe stuurt dit orgaan onze handelingen aan? Kennis over het menselijk brein, helpt ons om meer grip te krijgen op ons gedrag.

Waar komt die fascinatie voor het brein vandaan?
Als kind was ik al gefascineerd door het menselijk gedrag . Waarom doen wij de dingen die we doen? Waarom denken wij vaak het een maar doen het ander? Na mijn revalidatie van een hersenbloeding 11 jaar geleden, raakte ik nog meer in de ban van de werking van het brein. Zo vroeg ik mij af wat er na mijn beroerte veranderd was in mijn gedrag en waar dat dan aan lag? Deze ingrijpende gebeurtenis was dé aanleiding om mijn carrière als financieel manager achter mij te laten en op zoek te gaan naar een ander carrière pad.   

Toen ik negen jaar geleden begon als presentatietrainer, viel het mij vooral op dat velen bang zijn om zichzelf op het podium te laten zien. Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik hier natuurlijk het fijne van weten.  De kunst van het spreken vond ik boeiend, maar wat mij nog meer triggerde waren de processen die zich in het hoofd afspeelden. Daar ben ik mij in gaan verdiepen en heb ik in de lopen jaren veel mensen in mogen trainen.Naast brein- en gedragstraining, train je ook mensen om zich beter te presenteren. Hoe is deze passie ontstaan?
Ik ben opgegroeid in de kerk waar ik vanaf mijn 8e heb geleerd om voor groepen te spreken. Er waren volwassenen die wel iets bijzonders in mij zagen en stimuleerden mij vaak om op het podium iets voor te dragen. Op deze manier heeft mijn passie voor spreken in het openbaar zich ontwikkeld. Ik zeg daarom ook altijd: ‘I was born to be on stage’. Haha!

Dat ik geen podiumvrees heb, betekent niet dat ik het niet spannend vind om voor groepen te spreken. Een half uur voordat ik op ga, neem ik altijd de tijd om even te aarden. Ik zit dan apart, let op mijn adem en visualiseer mijn publiek. In de voorbereiding vraag ik ook om Gods leiding. Dat Hij mij helpt om de juiste woorden te vinden om mensen te raken. Zodra ik de bühne opstap, laat ik  vrij gemakkelijk los. Ik heb altijd een rotsvast geloof dat het goed komt. Tegelijkertijd helpen mijn vele jaren van sprekerservaring ook enorm om het publiek op de juiste manier te inspireren.

Zo te horen ben je een geboren spreker?
Ik ben niet altijd zelfverzekerd geweest. Op school werd ik vaak gepest. Dit maakte mij heel onzeker. In de kerk was het heel anders. Daar geloofden men in mij en zagen zij mij juist wel graag op het podium staan. Zodoende ontdekte ik dat er altijd wel mensen zijn die oprecht naar mijn verhaal willen luisteren. Dat heeft mijn zelfvertrouwen vergroot. Ondertussen ging het gepest op school door totdat ik 17 werd.  Het was een zware periode waar ik niet gelukkig van werd.  Echter, het heeft mij wel gevormd tot de vrouw die ik nu ben. Ik heb geleerd om mijn kwetsbaarheid om te buigen naar zelfvertrouwen. Daar begeleid ik mijn coachees in. Gebruik negativiteit, om sterker en creatiever te worden.  

Denk je dat iedereen inzicht hoort te krijgen in het brein?
Ik denk van wel. Ons leven verandert zodra we meer weten over onze hersenen. Ik geloof dat veel problemen in de samenleving ontstaan door een gebrek aan kennis over hoe ons brein functioneert. Onwetendheid! Ik vraag mezelf wel eens af waarom wij niet op school leren hoe onze hersenen werken. Dit zou wat mij betreft een plek in het lesprogramma moeten krijgen. Ik geloof dat de maatschappij verandert wanneer wij meer inzicht over het brein krijgen.

Geloof je dat het complex is om inzicht te krijgen in de hersenen?
Je kunt het zo ingewikkeld maken als je wil. Mijn doel is breinkennis over te brengen in begrijpelijke taal.  Het is eigenlijk vrij simpel. Je brein bestaat uit banen die elk een gewoonte bevatten. Hoe vaker je een handeling verricht, hoe sterker die baan of verbinding wordt. Bijvoorbeeld: als je tegen jezelf zegt dat je iets niet kunt, dan geef je je brein hetzelfde signaal.  Je brein gooit vervolgens alles op slot door te zeggen: het heeft geen zin. Op een gegeven moment begin je te geloven dat je het echt niet kan. Weet dat het brein teruggrijpt naar wat al bekend is. Wat dat betreft zijn wij echt gewoontedieren. Omdat wij enorm veel verbindingen in onze hersenen hebben, kost het veranderen van een denkpatroon veel tijd. Ik zeg daarom altijd: pak de dingen aan die je direct kunt beïnvloeden, zoals je woordkeuze. Door positieve woorden te gebruiken, zie je meer mogelijkheden waardoor je meer grip hebt op je leven.

We kennen allemaal de uitdrukking: wat je aandacht geeft, groeit. Dit is iets wat we vaak horen, maar soms niet haar handelen.  In dit verband geef ik mijn coachees altijd mee om nieuw gedrag te ontwikkelen. Dat is veel gemakkelijker dan je oude gedrag te veranderen. Door de aandacht te vestigen op wat je wil, maak je je oude banen zwakker en minder. Het begint allemaal met bewustwording. Het probleem is dat wij vaak onwetend zijn over onze denkpatronen. De manier waarop wij denken wordt grotendeels  gevoed door de dingen die men ons vroeger op school en thuis vertelde.  Ik train mensen om bewust te worden van hun denken zodat zij leren om hun eigen verantwoordelijkheid te dragen.

Hoe ziet een coaching  traject bij jou uit?
Ik begin elk coaching traject met de vraag: wat wil je bereiken? Als jij bijvoorbeeld zegt dat je meer succes wil, dan vraag ik direct door om tot de kern te komen. Succes is immers niet voor iedereen hetzelfde. Voor de een is dat een omzet van drie ton per jaar, maar een ander is al tevreden met tien klanten. Ik doe eerst een intake gesprek om inzicht te krijgen in wat je nodig hebt. Het aangaan van gesprekken met nieuwe klanten vind ik echt het leukste onderdeel van mijn werk. Zij houden je namelijk vaak  een spiegel voor over hoe jezelf tegen dingen aan kijkt.  Het houdt je scherp. Daarnaast let ik in mijn coaching niet alleen op wat mensen zeggen, maar ook op de dingen die ze juist niet uitspreken. Je intonatie, lichaamshouding en je blik zeggen zo veel meer dan alleen woorden. Het is belangrijk om naar je intuïtie te luisteren en dat serieus te nemen.

Door mijn jarenlange ervaring als people manager  in het bedrijfsleven, is het aanvoelen van mensen  een tweede natuur geworden. Mijn advies is: kijk niet alleen naar de taak, maar heb ook aandacht voor de mens zelf.

Maak je nu andere keuzes dan vroeger?
Absoluut!  Als je bezig bent met groei en ontwikkeling, is geen dag hetzelfde. Ik ben nog altijd aan het leren en vind het niet erg om toe te geven dat ik nog niet alles weet. Zeven jaar terug hield ik me nog erg bezig met de meningen van mensen. Ik liet mij vaak leiden door wat anderen van mij zouden kunnen vinden of denken.  Als ik iets op social media wilde zetten, dacht ik altijd vier of keer na of het wel interessant genoeg was om te delen. Het gekke is dat ik in die tijd gewoon door ging met het geven van presentatie trainingen. Terwijl ik mensen leerde hoe zij zich op hun best konden presteren, worstelde ik van binnen met mijn eigen onzekerheden. Maar ik heb geleerd om die zwakke kanten ook te omarmen. Ik ben niet volmaakt en dat is prima! Zonder naast mijn schoenen te lopen, kan ik volmondig zeggen dat ik trots ben op wat ik doe en wie ik ben. Wat de ander van mij vindt is iets waar ik mij niet meer bezig houdt. Bevrijdend! En die vrijheid gun ik iedereen.


Kun je iets meer vertellen over je nieuwe boek ´Schitteren(d) zonder belemmeringen´?
Mijn eerste boek kwam uit in 2018 en was Engelstalig. Omdat mensen vroegen om een Nederlandstalige versie, besloot ik om het boek naar het Nederlands te vertalen.  Terwijl ik aan het vertalen was, ontdekte ik dat er dingen in het boek stonden die niet meer in het heden pasten.
Als je groeit, merk je dat bepaalde onderwerpen die je vroeger erg bezig hielden intussen minder relevant zijn geworden. Dit gold ook voor mij. Met als gevolg dat ik veel tijd kwijt was met het verwijderen en toevoegen van stukken uit het boek. Heel intensief. Uiteindelijk besloot ik om er een heel ander boek te maken. Ik liet het oude verhaal los en begon weer vanaf nul.  Toen merkte ik dat ik in de juiste flow kwam. Vanuit deze nieuwe energie had ik het nieuwe boek in anderhalve week uitgeschreven. Ik hoefde niet meer vanuit het kader van het vorige boek te denken, waardoor ik vrijer kon schrijven. Het was een heerlijk proces.

Wat ik heb geleerd is dat het noodzakelijk is om ruimte te geven aan het nieuwe. Wij klampen ons soms zo vast aan oude dingen omdat ze comfortabel aanvoelen. Maar je groeit pas juist als je openstaat voor het nieuwe.


Hoe ben je op de titel ´Schitteren(d) zonder belemmeringen´ gekomen?
Ik heb mij jarenlang klein gehouden. Constant bezig rekening te houden met de ander en mijn leven in te richten zoals ik dacht dat het van mijn omgeving moest. Maar dat veranderde allemaal toen ik een hersenbloeding kreeg. Ik moest een revalidatietraject in dat anderhalf jaar zou duren. Die periode was voor mij een  wake up call om mijn mentaliteit drastisch te veranderen. Ik begon stil te staan bij de dingen die er echt toe doen in het leven. Ik dacht: als ik op mijn sterfbed lig, wil ik blij zijn met wat ik heb bereikt en gedaan.  Het is mijn tijd om te schitteren! Ik gun iedereen dat zij hun plek innemen en gaan staan in het licht. Dat ze voor zichzelf durven op te komen. Zelfacceptatie is belangrijk. Wij zoeken vaak de goedkeurig van een ander. Dit is echt niet nodig, want je bent al goed genoeg.

Wat betekent het woord schitteren voor jou?
Schitteren betekent dat er licht van je afstraalt. Ik vergelijk het met een lantaarnpaal op een donker pad. Wanneer jij begint te schijnen, dan wijs je de ander de weg. Het heeft geen zin om je zelf klein te houden, want daar dien je niemand mee. Geef jezelf toestemming om te schitteren. Daarmee ben je een inspiratie voor de ander.

Wat is jouw grootste belemmering geweest die je moest overwinnen voordat jij kon schitteren?
Het grootste obstakel was ikzelf. Je kunt je eigen grootste vriend zijn, maar ook je eigen grootste vijand. Mijn belemmeringen werden gevormd door negatieve dingen die ik over mezelf dacht.  Al die stemmetjes in je hoofd maken herrie en soms heeft dit grote gevolgen. Een kind dat altijd wordt verteld dat het dom is, gaat op den duur zich ook dom gedragen. Als hij een rekensommetje maakt, haakt het af omdat het stemmetje in zijn hoofd zegt: jij bent dom. Als je weerstand voelt om iets te proberen, onderzoek bij jezelf waar dit vandaan komt. Vraag je zelf af: wat is het ergste wat mij kan gebeuren? Het is niet erg om fouten te maken, want je kan altijd opnieuw beginnen.

Wie moeten dit boek lezen?
Schitteren(d) zonder belemmeringen is bedoeld voor iedereen die wil werken aan persoonlijke ontwikkeling. In feite is het boek autobiografisch maar dan vanuit het perspectief van persoonlijk leiderschap. Ik vermeng mijn persoonlijke ervaringen met wetenschappelijk kennis die ik door de jaren heen heb opgebouwd.

Wat hoop je met dit boek te bereiken?
Ik wil de barrière van het klein houden bij mensen wegnemen, zodat ze eindelijk gaan stralen.
Daarnaast hoop ik de lezers te inspireren zodat ze zelf hun verhalen gaan delen. Daar zit enorme kracht in want jouw ervaring kan de ander opbouwen. Verder hoop ik dat het boek mensen helpt om hun persoonlijkleiderschapskwaliteiten op te pakken. Grootsheid zit in ons allen. Je hoeft het alleen te erkennen en er naar te leven.

 
Wat zijn je doelen voor de komende tijd?
Meer vrouwen helpen om hun podium te nemen. Op een authentieke manier. Het is vijf jaar geleden dat ik mijn eigen talkshow ben begonnen. Vanaf januari wil ik dit verder oppakken, maar in een andere vorm. Ik hoef niet per se volle zalen te trekken. Wat ik belangrijk vind, is dat ik een diepere impact kan maken in de levens van mensen. Investeren in kwaliteit in plaats van kwantiteit. Daar gaat het bij mij om.  Heb je nog een laatste boodschap aan de lezers?
Begin te beseffen dat je een waardevol mens bent. Ik geloof dat elke ziel op aarde een missie heeft. Het is aan jou om te ontdekken wat die missie is.  Mijn moeder stierf toen ze 60 was, terwijl ze zo veel mooie plannen had. Veel van haar dromen heeft zij niet kunnen waarmaken omdat ze altijd op het juiste moment wachtte.  Verschrikkelijk! Ik wil niet op mijn sterfbed liggen met het besef dat ik niet heb gedaan wat ik graag had willen doen in mijn leven. Daarom adviseer ik iedereen om geen tijd te verspillen. Kom in actie en werk aan je dromen. Bob Marley zei ooit: ik ben pas van waarde als ik iets beteken voor een ander. Als ik niets beteken voor de mens om me heen heeft mijn leven geen zin. Deze woorden zijn mij altijd bijgebleven. Jij bent uniek en heb iets te bieden in deze wereld!

Bestel het boek Schitteren(d) zonder belemmeringen via deze link.

Connecten met Monique Dekker?
This is me business gala
Website
Linkedin
Instagram

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten