Interview met ondernemer- auteur Regina van Amson

‘ Niemand blijft bespaard van tegenslagen. Vaak ervaren wij tegenslagen als negatief terwijl wij hier sterker uit kunnen komen als we er anders naar leren kijken en leren ze te omarmen. ‘ Maak kennis met Regina van Amson: een veelzijdige ondernemer die mensen triggert om de regie over hun leven, werk en/of business te nemen. Coachen is haar lust en haar leven. Onlangs heeft Regina haar eerste boek gelanceerd, namelijk ‘Sterker uit je burn-out!’ Het boek is een onthullend levensverhaal dat recht uit haar hart is geschreven. ‘ Met mijn openhartig verhaal hoop ik een inspiratie te zijn voor iedereen die structureel te kampen heeft met tegenslagen, schulden en schaamte. ‘

Kun je eerst iets vertellen over wie je bent en wat je doet? 
Mijn naam is Regina van Amson. Mijn omgeving omschrijft mij als een vrouw met veel levenservaring, een warm hart, altijd oprecht geïnteresseerd, inspirerend, krachtig, wijs, liefdevol, positief ingesteld en een selfmade vrouw. Ik ben maatschappelijk bewogen, creatief, denk out of the box en bekijk het leven met een serieuze noot en een kwinkslag. Eén dag niet gelachen is één dag niet geleefd.

Anderen inspireren is waar ik goed in ben. Daarvoor zet ik mijn levenslessen en mijn werkervaring in. Ik ben gespecialiseerd in stress- en burn-out interventie en preventie. Als ervaringsdeskundige help ik mensen de balans in hun leven hervinden. 

Ik heb een passie voor coaching en word enorm blij als ik zie dat mensen de regie over hun leven, werk en/of business gaan nemen. Mijn nieuwste dienst is: authentiek spreken.

Welke herinneringen heb je aan je jeugd? 
Streng, mild, beschermend.

Wat heb je gedaan qua opleiding en werk? 
Uiteenlopende opleidingen op het gebied van coaching, loopbaan, re-integratie, stress- en burn-out, leven en trainen. Daarnaast heeft het spirituele mij altijd geboeid.

Wanneer heb je je bedrijf opgericht en waarom? 
17 juli 2006 vanuit een WW-uitkering, ik was toen 53. De enige financiële back-up die ik meenam was mijn WW-uitkering. Ik was drie maanden werkloos en het vinden van een baan ging lastig: men vond mij te hoog opgeleid en te duur, ook mijn leeftijd (53) speelde mee. Ik besloot al mijn kennis en kunde op het gebied van werk en leven samen te bundelen: Difference4you was geboren.

Welke diensten/producten bied je aan? 
Loopbaan, business coaching, stress- en hersteltrajecten en spreken

Wat is het meest bijzondere project dat je vanuit je bedrijf hebt gedaan en waarom?
Persoonsgebonden trajecten vanuit de AWBZ. Ik ben nooit iemand van de gebaande wegen geweest, niet in werk en ook niet in mijn leven. Dat heeft met mijn brede interesse en veelzijdigheid te maken. Zo ook kwam het begeleiden van de bijzondere doelgroep (onder andere mensen met autisme) op mijn pad. Om de leefwereld van mensen met autisme beter te begrijpen heb ik mij gespecialiseerd in autisme. Daarnaast had ik in het verleden ervaring als doktersassistente opgedaan. Wat mij vooral boeide was hen helpen de kwaliteit van hun leven te verbeteren en hun sociale redzaamheid te vergroten, zodat ze hun eigen inkomen konden verdienen. Zo heb ik een jongeman tien jaar begeleid. In die tien jaar heeft hij al zijn doelen bereikt: eigen woning, vriendin, rijbewijs en auto, werk (wel met jobcoachbegeleiding). Met Jurjen heb ik nog steeds contact. Wij spreken elkaar af en toe. Dit was écht een successtory. In 2018 ben ik met PGB begeleiding gestopt. Ik wilde mijn focus op mijn boek leggen. 

Hebben de maatregelen omtrent covid 19 impact gehad op jouw business? En hoe ging jij daarmee om? 
Nee, want ik heb mezelf vanaf medio december 2019 tot eind september 2020 vrijgegeven voor de focus op mijn boek en na de boeklancering me bezig te houden met promotie. De boeklancering heeft op 21-08-2020 buiten en overdekt in een mooie bosrijke omgeving in Almere plaatsgevonden. Ik had gekozen voor kleinschaligheid met een persoonlijke touch.

Je hebt een eerste boek geschreven. Kun je daar iets meer over vertellen?
‘In mijn boek vertel ik openhartig over mijn burn-out en herstel, maar ook over mijn jeugd in Suriname en de vooroordelen toen ik in de jaren ‘70 als ongehuwde moeder naar Nederland verhuisde. Ook vertel ik over alleenstaand moederschap en werk, omgaan met vooroordelen en tegenslagen, het runnen van een eigen bedrijf, en het plotselinge verlies van mijn stiefmoeder dat leidde tot mijn burn-out.’

Het is een onthullend levensverhaal dat recht uit mijn hart is geschreven. Daarnaast is het een praktisch zelfhulp- en coachingsboek boordevol tips over hoe je je eigen regie kunt nemen over je leven, werk & business. Baanervaringen, zelfreflectie, het maken van bewuste keuzes en krachtige quotes helpen je op weg naar persoonlijk leiderschap en transformatie.

In mijn boek laat ik ook anderen aan het woord, zodat je kunt leren van hun levensverhalen. Drie personen met verschillende achtergronden en een eigen inspirerend verhaal. Mensen die op een kruispunt van hun leven stonden en besloten de eigen regie over hun leven te nemen. Een ander viel van hoogtij in de bijstand en belandde vervolgens bij de voedselbank. 

Wat was de aanleiding om dit boek te schrijven?
‘Precies zeven jaar na de meest donkere periode in mijn leven werd ik door een alarmerend bericht in de Volkskrant getriggerd: een kwart van de studenten kampt met burn-out klachten en één op de zeven heeft last van ernstige angst- en depressieve klachten. Ook zelfmoordgedachten komen geregeld voor. Toen ik dit las dacht ik: Ik was ook één van die mensen die te kampen had gehad met dat type klachten.

Ik moest ook denken aan een spreuk op mijn website: ‘Vraag je niet af wat dit leven je zal brengen, maar vraag je af wat jij eraan kunt bijdragen.’
Ik voelde dat ik in actie moest komen, maar had in eerste instantie last van belemmerende overtuigingen: ‘Ze gaan er vást wat van vinden.’ ‘Een coach die burn-out raakt, en dat noemt zich Work-Life Balance expert, laat me niet lachen!’

‘Diep vanbinnen wist ik waarom ik mezelf er maar niet toe kon zetten om te schrijven. In mijn boek zou ik ‘all the way’ gaan. Mijn burn-out was bijzonder heftig geweest en de zakelijke gevolgen enorm. Er zou veel van de pijn die ik had doorstaan terug naar de oppervlakte komen, ervaringen die ik niet graag zou willen herbeleven.
Ondertussen zag ik steeds meer berichten over burn-out op social media voorbijkomen. Er was zelfs een Nationaal Stressdebat op tv geweest. Op ad.nl las ik dat steeds meer Nederlandse werknemers last lijken te hebben van werkgerelateerde stress- en burn-outklachten. En op rtlz.nl las ik dat zzp’ers en ondernemers al jaren minder gevallen van burn-out rapporteren dan werknemers, hoewel de gevolgen voor hen wel veel groter zijn als ze ermee te maken krijgen. Ik voelde mijn missie steeds intenser worden. Het resultaat is dit boek. In mijn boek ‘Sterker uit je burn-out! – Als je wilt worden WIE JE BENT,’ heb ik het ook over mijn heldervoelendheid: HSP (Hoog Sensitief Persoon). De laatste jaren is hier gelukkig steeds meer aandacht voor. Er is zelfs een HSP-congres.


Wat wil je met dat boek bereiken? 
Niemand blijft bespaart van tegenslagen. Vaak ervaren wij tegenslagen als negatief terwijl wij hier sterker uit kunnen komen als we er anders naar leren kijken en leren ze te omarmen. Tegenslagen kunnen je vormen tot de persoon die je écht bent waardoor je het mooiste en het beste van jezelf kunt gaan leven: het masker is af.

Met mijn openhartig verhaal hoop ik een inspiratie te zijn voor iedereen die structureel te kampen heeft met tegenslagen, schulden en schaamte. Mensen die hun baan zijn verloren vanwege de crisis, zelfstandigen en ondernemers die in zwaar weer verkeren en burn-out dreigen te raken of het al zijn. Met mijn verhaal wil ik je laten zien dat er na een tunnel van duisternis altijd weer licht kan schijnen.

Hoe reageert men tot nu toe op je boek?
Zeer positief. Toen ik op LinkedIn een bericht plaatste over mijn komst naar Nederland in de jaren 70 als ongehuwde moeder en de vooroordelen waar ik mee werd geconfronteerd en dat ik nooit had durven dromen dat ik op mijn 53ste vanuit een WW-uitkering voor mezelf zou beginnen. En dat ik nu op mijn 67ste mijn eerste boek zat te signeren, ontplofte mijn post: ik kreeg hartverwarmende reacties van vrouwen én mannen zoals krachtig, powervrouw, een voorbeeld voor anderen tot aan inspirerend. Anderzijds kreeg ik ook reacties van alleenstaande moeders, die zich in mijn verhaal herkenden en een bewindvoerder die haar respect liet blijken. In een week tijd had ik 185 reacties, meerdere comments en 4569 views en de reacties blijven binnenstromen.
Met mijn boekverkoop ging het meteen al goed: meer dan driekwart van de mensen kopen mijn boek uit belangstelling of om te leren. Iets minder dan een kwart is burn-out. Iemand reageerde op Bol.com als volgt: ‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.’ Gaaf hè?!

Wat wil je nog verder bereiken?
Ik ben nu 67. Ik vind dat ik al heel veel heb bereikt in mijn leven, dat uit vallen, opstaan en weer doorgaan heeft bestaan. Dankbaar dat ik met mijn boek mensen mag inspireren en een legacy mag achterlaten en in goede gezondheid mag leven.

De komende tijd ligt mijn focus op boekpromotie, spreken en mijn passie: mensen helpen de regie over hun leven, werk of business te nemen.
En genieten van mijn jongste kleinzoon, die in november 2 jaar wordt. De oudste van 16 gaat al lekker zijn eigen gang.
Mijn streven is op mijn 70ste een stap terug te doen en mij meer bezig te houden met schrijven en andere leuke dingen.

Wat is je lijfspreuk?
Kan niet bestaat niet. Stilstand is achterstand.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd? 
De regie en verantwoordelijkheid bij de ander laten en zelfliefde.

Heb je nog een laatste shout-out voor de lezers? 
Laat wat anderen doen je niet verblinden en uit je koers brengen: be your own hero!


Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten