Interview met leiderschapscoach Linda van Valkenhoef

Maak kennis met Linda van Valkenhoef. In het dagelijks leven is deze levenslustige ondernemer werkzaam als leiderschapscoach.  Linda: “Mijn doel is om nog meer mensen te mogen begeleiden en coachen, zodat ze een positieve impact kunnen maken op zichzelf en hun omgeving.” RBM Media gaat met Linda in gesprek om haar beter te leren kennen.


Kun je je voorstellen?
Mijn naam is Linda van Valkenhoef, 41 jaar en woonachtig in Bilthoven. Hier woon ik met mijn man en kinderen. We hebben een dochter van 8 jaar en een zoon van 5 jaar. Ik ben opgegroeid in Soest, maar heb vanwege mijn studie in Leeuwarden en Oslo (Noorwegen) gewoond. Daarna ben ik weer neergestreken in het midden van het land. Ik houd van de natuur en ben dankbaar dat ik binnen een paar minuten wandelen in het bos sta, waar ik dan ook regelmatig te vinden ben.

Uit welk nest kom je?
Mijn ouders, mijn broertje en ikzelf vormden ons gezin. Er was altijd veel betrokkenheid en ondersteuning vanuit mijn ouders. Het voelde heel warm, veilig en liefdevol. Hier is de basis gelegd om oprecht oog te hebben voor mijn omgeving.


Toen je nog jong was, wat wilde je later worden?

Ik heb allerlei dromen gehad qua banen, maar nu ik erop terugkijk zie ik er wel een rode draad in. Het eerste dat ik mij nog herinner is dat ik stewardess wilde worden. Het leek mij geweldig om op die manier de wereld te ontdekken. Toen ik op de middelbare school zat wilde ik naar de Koninklijke Marine. Ook hier zag ik een toekomst voor mij liggen waarbij ik kon bijdragen aan vrede en veiligheid én de wereld over kon reizen.

Uiteindelijk werd mijn studiekeuze “International Hospitality Management”… oftewel hoge hotelschool. Ook in de gastvrijheidsindustrie zag ik een leven vol reizen voor mij. Zo heb ik in mijn derde jaar een uitwisseling gedaan naar Oslo, Noorwegen. Geweldig! Daar heb ik veel internationale vrienden gemaakt die ik later ben gaan opzoeken. De reizen gingen naar Japan, Nieuw-Zeeland, Australië en Canada. Maar ook in Europa heb ik diverse oud-studiegenoten opgezocht.Welke banen heb je gehad voordat je begon te ondernemen?

Op het moment dat ik afstudeerde was er een banencrisis gaande. Mijn eerste baan was als junior accountmanager bij een IT detacheringsorganisatie. Hier kon ik mijn mensgerichtheid combineren met het commerciële deel van mijn opleiding. In de loop der jaren heb ik diverse rollen vervuld – accountmanager, recruiter, office-manager, sales & marketing coördinator, commerciële binnendienst, management assistent – voordat ik bij mijn huidige werkgever terechtkwam.

Binnen Beround (een test consultancy organisatie) ben ik begonnen als backbone manager. In deze rol hield ik mij bezig met alle processen die op de backoffice plaatsvinden. Toen ik de mogelijkheid kreeg om in 2018 een coachopleiding te volgen bij iPEC – een van de samenwerkende organisaties van Beround – was ik daar direct heel enthousiast over.

Tijdens deze opleiding viel alles op zijn plek. Het is altijd mijn overtuiging geweest dat de mens het verschil kan maken in de organisatie, de maatschappij en de wereld. De koppeling met mijn mensgerichtheid en vakkennis maakt mij een waardevolle coach en gesprekspartner.

Ik heb allerlei dromen gehad qua banen, maar nu ik erop terugkijk zie ik er wel een rode draad in.

Onderneem je full time of heb je nog een reguliere baan er naast?
Na het afronden van mijn coachopleiding ben ik als in-house coach aan de slag gegaan bij Beround. Hierbij begeleid ik alle consultants in hun persoonlijk leiderschap, creëer ik meer bewustzijn en vergroot ik de emotionele intelligentie. Het is zo mooi om te zien hoe mijn collega’s lekkerder in hun vel komen te zitten en minder tegen hun eigen belemmeringen aanlopen.

Tijdens de eerste lockdown begin 2020 ben ik bij mijzelf te raden gegaan waar ik het meeste energie van krijg. Ik moest concluderen dat dat het coachen en begeleiden van mensen is. Zodoende heb ik mijn eigen coachpraktijk opgezet om zo nog meer mensen te kunnen bereiken en begeleiden.

Kun je iets meer vertellen over je huidige onderneming?
Binnen mijn coachpraktijk help ik dertigers met hun persoonlijk leiderschap. Ik herken – als net-veertiger – de dilemma’s van dertigers maar al te goed. Er zijn zoveel kansen en mogelijkheden dat we door de bomen het bos niet meer zien. We zijn opgevoed met het idee dat als je maar hard genoeg je best doet, je alles kunt bereiken. Wat een druk (en dus stress) leggen we onszelf daarmee op! Eerst wil je alles af hebben, voordat je rust neemt. Het resultaat is dat je altijd wel werk te doen hebt, waardoor je nauwelijks aan ontspanning toekomst. De lat ligt hoog en perfectionisme ligt op de loer.

Samen met mijn klanten kijk ik naar wat zij belangrijk vinden in het leven en wat zij willen bereiken. Aan de hand daarvan gaan we aan de slag met het maken van constructieve keuzes, vertrouwen en stappen die ze kunnen zetten. De omgeving zal merken dat ze lekkerder in hun vel zitten. Meer situaties zullen vanuit een win-win mentaliteit benaderd worden en ze zullen een positieve impact op hun omgeving maken. 

Wat heeft je doen besluiten om voor je zelf te beginnen?
Ik wilde nog meer gaan coachen dan ik al deed en daarbij mijn eigen koers varen. Ik kan mijn eigen richting kiezen, zonder verantwoording af te hoeven leggen. Omdat ik niet een coach ben voor iedereen, kan ik bepalen met wie ik het beste kan samenwerken om zo tot de beste resultaten te komen. Dat is de vrijheid van ondernemerschap.

Wat maakt jou anders dan concurrenten?
Vanuit mijn coachopleiding ben ik gecertificeerd om een Energy Leadership Index Assessment af te nemen. Het geeft aan hoe jij op dit moment jouw leven en werk ervaart en benadert. Daarnaast maakt het inzichtelijk waar je energie op verliest en waar je juist energie van krijgt. Dit vormt de basis van mijn coachprogramma. Verandering en bewustwording die is opgedaan tijdens het coachprogramma is blijvend. Het is namelijk opgebouwd uit de grondwaarden van de klant en zijn geen tijdelijke “pleisters”.

Wat is of wat zijn de mooiste aspecten van jouw werk?
Zoals ik eerder al aangaf is het mijn overtuiging dat de mens het verschil kan maken! Door mijn klanten te laten groeien in hun persoonlijk leiderschap zie ik dat ze de regie (terug) pakken op hun leven, beter in balans zijn en meer (positieve) energie hebben. Dat gun ik iedereen. En weet je wat een prachtig bijeffect is? Bij ouders die ik begeleid zie ik dat ze deze kennis ook overbrengen in de opvoeding van hun kinderen. De volgende generatie staat daarmee positiever en krachtiger in hun schoenen!

Wat zijn je sterke kanten?
Vanuit mijn opvoeding is mijn mensgerichtheid altijd een grote drijfveer geweest. Ik heb een oprechte interesse in mensen. Naast mijn vroegere reizen zie ik mijn ondernemerschap ook als een avontuur. Niet voor niets heet mijn organisatie Inner Compass Coach. De verwijzing van het reizen zit daarin. Heel cliché, maar het leven is ook een grote reis. Graag begeleid ik mensen tijdens een stukje van die reis, zodat ze een mooie vervolgreis voor de boeg hebben (en niet in zwaar weer terechtkomen).

Waar zou jij beter in willen worden?
Mijn kracht is mijn mensgerichtheid, vakkennis en coachvaardigheden. Echter mijn diensten verkopen is niet mijn sterke kant. Naarmate ik meer mensen begeleid en gecoacht heb, hoop ik dat de mond-op-mond reclame steeds meer zijn werk gaat doen.

Wat voor impact heeft corona op jouw onderneming gehad en hoe ben jij daarmee omgegaan of hoe ga jij daarmee om?
De start van corona was voor mij de tijd van reflectie. Wat vind ik belangrijk in mijn leven en waar krijg ik energie van? Toen kwam ik tot de conclusie dat ik mijn droom van een eigen coachpraktijk niet langer wilde laten wachten. Om mij heen hoorde ik verschillende scenario’s hoe corona impact had op de levens van anderen. Waar singles van gekkigheid niet meer wisten wat ze met hun tijd aan moesten, wisten jonge ouders niet waar ze de tijd vandaan moesten halen om alle ballen omhoog te houden. In die tijd heb ik waardevolle coachsessies gevoerd om mensen weer richting te geven, balans te ervaren en met energie de dagen door te komen.


Waar ben je dankbaar voor?

Dankbaarheid is iets waar ik bewust veel tijd aan besteed. Door te focussen waar ik dankbaar voor ben laat ik de positiviteit in mijn leven groeien. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen in zijn/ haar leven. Het is dan de kunst om jezelf niet in de put te praten, maar om ergens lering uit te trekken of het positieve ervan in te zien.
Eigenlijk ben ik dankbaar voor alles en voor waar ik nu sta in mijn leven.

“Het leven is te kort en kostbaar om het te verspillen aan dingen die je geen energie geven.”

Wie zijn je rolvoorbeelden?
Tijdens mijn iPEC coachopleiding heb ik de volgende uitspraak geleerd: “Each person we meet is our teacher and student”. Daarmee is iedereen die ik tegenkom op mijn pad mijn leermeester. Dit loopt uiteen van mijn kinderen tot mijn klanten. Het is heel waardevol om het leven vanuit de ogen van een ander te bekijken en daar lering uit te trekken.

Wat zijn de belangrijkste levenslessen die je hebt geleerd?
Het leven is te kort en kostbaar om het te verspillen aan dingen die je geen energie geven. Helaas is mijn vader na een kort ziekbed overleden. Hij was net met pensioen en hij wilde gaan genieten van de tijd die hij zou gaan krijgen. Veel tijd was hem niet gegeven om daarvan te genieten. Dit heeft mij wakker geschud dat gezondheid iets heel waardevols is en niet vanzelfsprekend is. Daarnaast moet je niet wachten met genieten. Je leeft NU! Doe nu de dingen die je energie geven en die je belangrijk vindt.

Hoe zou je jezelf willen omschrijven?
Mensgericht, oprecht, creatief en georganiseerd.

Heb je een lijfspreuk?
Dit is er ook een die ik heb overgehouden aan mijn iPEC coachopleiding: “Each moment describes who you are, and gives you the opportunity to decide if that’s who you want to be.” Het is zo bevrijdend om te weten dat je elk moment de mogelijkheid hebt om je houding/ reactie te kunnen aanpassen als je dat zou willen, omdat dat meer in lijn ligt met wie je daadwerkelijk bent. Iedereen ervaart triggers waardoor je in niet-constructief gedrag vervalt. Zodra je dat bij jezelf herkent, heb je de mogelijkheid en vrijheid om je gedrag aan te passen.

Een voorbeeld: Mijn dochter vraagt om de haverklap om naar haar tekening te kijken die ze aan het maken is terwijl ik sta te koken. De deurbel gaat en er vliegt een glas water over tafel. Op zo’n moment schoot ik vroeger volledig in de stress en was ik kortaf tegen iedereen die in mijn buurt kwam. Nu weet ik dat dat niet handig is. Mijn kinderen zullen zich niet gezien voelen en de sfeer zal er niet beter op worden. Tegenwoordig zeg ik dat ik graag naar haar tekening kijk als hij helemaal af is en ik tijd heb. Het gas draai ik laag en ik geef mijn zoon een doekje om de waterbende op te ruimen, terwijl ik de deur open doe. Het geeft mij veel meer rust en dat straal ik ook uit naar de omgeving.


Wat staat er op je bucketlist?

Mijn doel is om nog meer mensen te mogen begeleiden en coachen, zodat ze een positieve impact kunnen maken op zichzelf en hun omgeving. Met dit rimpeleffect hoop ik bij te dragen aan een positievere wereld voor de volgende generatie(s). 

Wil je tot slot nog iets kwijt aan de lezers?
Wacht niet met het creëren van je mooiste leven, maar pak de regie nu in handen. Het is zonde om je leven op de bank met Netflix te slijten en met weinig energie je dagen door te komen. Heb je hier hulp bij nodig? Zoek dan professionele begeleiding in de vorm van bijvoorbeeld een coach.

Hoe kunnen mensen je bereiken?
Super leuk als je mij wilt bereiken met een reactie of vraag naar aanleiding van dit interview. Ik ben per mail te bereiken op linda@innercompasscoach.nl.


Connecten met Linda?
website
Linkedin

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten