Interview met Sunita Chote van PeerSCOaching

“Ik wil herinnerd worden als een inspirerende vrouw die voor veel vrouwen de weg vrij heeft gemaakt naar financieel en emotioneel onafhankelijkheid.” Vandaag kun je kennis maken met Sunita Chote. Sunita is de eigenaar van PeerSCOaching en begeleidt mensen op het gebied van mentale gezondheid. Haar doelgroep bestaat uit vrouwen met een migrantenachtergrond. In dit openhartig interview vertelt Sunita over haar levenspad, haar uitdagingen en haar werk.

Kun je je voorstellen?
Ik ga 52 jaar door het leven met de naam Sunita Oedit. Geboren in Paramaribo en vanaf mijn 8ste jaar getogen in Nederland, provincie Utrecht. Ik ben 34 jaar getrouwd met Ashok Chote en samen hebben wij twee kinderen: een zoon van 33 jaar, een dochter 28 jaar en nu ook een mooie schoondochter erbij. Sinds 2,5 jaar ben ik oma van mijn hartendief Reyan.

Hoe zag je carrière eruit voordat je begon te ondernemen?
Voor ik als ondernemer startte, werkte ik zo’n 13 jaar voor de Post (toen PTT Post) en na een reorganisatie bij de grootste waarde transportbedrijf Brinks. Na mijn MAVO heb ik HAVO/MBO gedaan, echter niet afgemaakt omdat de liefde op mijn pad kwam. Wel heb ik via mijn werk diverse verkorte opleidingen gedaan in de communicatie, management en kwaliteitsmanagement. Zelf heb ik in mijn eigen herstelproces een opleiding praktische psychologie gedaan en daarna Lifecoaching om te herstellen. Daarnaast omdat ik mensen en de psyche van de mens erg boeiend vind.

Wanneer ben je begonnen met ondernemen?
Na de laatste reorganisatie ben ik in de WW terechtgekomen. Die tijd heb ik als sabbatical gezien om heel dicht bij me kern te komen met de vraag: wil ik opnieuw in loondienst gaan werken met de risico om weer ontslagen te worden door een reorganisatie? Het antwoord was NEE! Toen ben ik op zoek gegaan naar wat ik kan gaan doen met mijn ervaringen. Deze zoektocht bracht me bij een sociaal ondernemer, Power by Peers waar ik een ondernemerstraject ben gaan om sociaal ondernemer te worden. Mijn onderneming startte in april 2017.

Waarom ben je begonnen met ondernemen?
Na twee keer ontslagen te worden door een reorganisatie was voor mij een signaal om het over een ander boeg te gooien. Ik was als vrijwillige coach bezig om andere vrouwen te coachen met soortgelijke ervaringen als ik. Dit leidde tot mooie resultaten. Dit gaf mij de inzicht dat er behoefte is naar coaching en ervaringsdeskundigheid op het gebied van mentale gezondheid, laag zelfbeeld, verroeste normen en waarden die belemmeren in de huidige samenleving. Iemand die de andere cultuur begrijpt in de coaching en begeleiding.

Hoe ben je op de naam PeerSCOaching gekomen?
Peer staat voor gelijkwaardigheid, gelijkgestemden (Peers), laagdrempelig en iemand die zelf ervaringen heeft doorleeft en de cliënt daarom beter snapt in de coaching. De letters SCO staan voor mijn initialen. Door de twee woorden samen te voegen is mijn bedrijfsnaam ontstaan.

Vanuit je bedrijf bied je verschillende diensten aan. Wat vind je het leukste om te doen?
Dat ik mensen kan helpen bij het veranderen van hun eigen gedrag en leren anders te communiceren, omdat ze durven te kijken naar hun zelf. Meestal starten de mensen met een aanbod en doorlopen vervolgens alle andere programma’s, omdat ze zo gemiddeld 1 tot 2 jaar bezig zijn met zichzelf herontdekken en werken naar hun eigen next level, een nieuwe versie worden van zichzelf.

Na twee keer ontslagen te worden door een reorganisatie was voor mij een signaal om het over een ander boeg te gooien.


Op welke doelgroep(en) richt jij je?
Mijn doelgroep is vrouwen. In de praktijk zie ik dat er meer migranten vrouwen op me af komen voor trajecten en klein groepje mannen. De vrouwen zitten in een tweestrijd tussen zelfontwikkeling, financieel en emotioneel onafhankelijkheid, culturele normen en waarden, verwachtingspatronen van familie en gemeenschap, terwijl de problematiek op mentale gezondheid ook toeneemt.


Wat wil je uiteindelijk met je bedrijf bereiken?
Mijn bedrijf zodanig vormgeven dat het een franchiseconcept wordt wat door anderen als franchise wordt afgenomen. Verder heb ik een trainingsprogramma ontwikkeld voor migrantenvrouwen ter ondersteuning bij zelfontwikkeling met behoud van culturele normen en waarden. Waarbij de religie ook een plek heeft in de training.


Wat voor reacties krijg je terug van mensen die je coacht?
De reacties variëren van dat ik de coachee begrijp en wat het belang is van religie en cultuur. Ook zijn er vaak de ‘Aha’ momenten. Er zijn coachees die zichzelf hebben gevonden en hersteld zijn van hun burn-out, depressie en andere psychische aandoeningen. Mensen kunnen zich makkelijk openstellen bij me, omdat ze zich op hun gemak voelen.

Wat is de meest indrukwekkende opdracht of project geweest die je hebt gedaan?
Er zijn veel indrukwekkende projecten geweest, zoals een groep migranten vrouwen die een traject van 2 jaar bij me heeft gedaan. Stuk voor stuk hebben deze vrouwen hun weg en plek in de samenleving gevonden:

  • Een alleenstaande Somalische vrouw met kinderen heeft een opleiding gevolgd en heeft werk in zorg gevonden.
  • Een Marokkaanse vrouw die haar eigen bedrijf is gestart.
  • Een Turkse vrouw die in de IT-wereld succesvol is.
  • Een Afghaanse vrouw die ook haar eigen bedrijf is gestart en dat combineert met een baan.
  • Een Hindoestaanse vrouw die van haar burn-out is en bestuurslid is van een bewonersvereniging.
  • Een Hollandse vrouw op Hbo-niveau die haar budgetcoach opleiding is gestart en heeft afgerond

Ik kan nog doorgaan met de lijst van successen. Tegenwoordig ben ik ook coach voor artsen met een migratieachtergrond die tegen een burn-out aan zitten en preventief coaching krijgen van mij.

Er lopen best veel coaches rond. Wat maakt jou als coach uniek?
Het feit dat ik een ervaringsdeskundige coach ben met een migratieachtergrond. Er zijn landelijk niet veel geregistreerde coaches met een migrantenachtergrond. De vraag hiernaar groeit steeds meer.

Kun je drie tips geven vanuit je coaching expertise om mensen in hun kracht te zetten?
Tip 1: Wees in goed contact met jezelf en down to earth!
Tip 2: Zorg goed voor een balans tussen emoties en denken. Jouw emoties zijn de wegwijzers van je ziel.
Tip 3: Alles wat je onderneemt of kiest om te doen; doe dat vanuit je eigen passie, wilskracht en omdat het goed voelt. Het moet vooral niet zijn dat je je aan andermans verwachtingspatroon wilt gaan aanpassen.

Wie zou je graag een keer willen coachen en waarom?
Oprah Winfrey. Zij is voor mij een inspiratiebron. Eigenlijk denk ik dat het meer een sparringsgesprek wordt, dan echt een issue opruimen. En wie weet heeft zij nog wel wat voor een breakthrough.

Waar worstelen de meeste van jouw cliënten mee? En waar heeft dit mee te maken?
De meeste cliënten worstelen met hun zelfbeeld, bescheidenheid, passief-assertiviteit, trauma’s die geen plek hebben gehad, en vooral jezelf kunnen zijn in een multiculturele samenleving. De struggle is niet te koppelen aan 1 of een aantal oorzaken. De complexiteit zit in de combinatie van waar je wieg heeft gestaan, omgevingsfactoren, biologische, sociale en psychische factoren. Ups en downs zullen wij vaak genoeg in ons leven meemaken. Het belangrijkste is dat men leert te snappen hoe met situaties om te gaan. Wat kun je zelf doen om persoonlijk te groeien en te begrijpen dat het leven een leerschool is om ons zelf goed te leren kennen en de leerprocessen te overstijgen.

Wat is het verschil tussen de Sunita  van nu en de Sunita van tien jaar geleden?
De Sunita van nu is krachtig, zelfverzekerd, ondernemend, weet wat het leven te bieden heeft en houdt ook van het leven. Zij leeft het leven nu veel intenser. De Sunita van 10 jaar terug zat nog midden in haar eigen herstelproces, was zoekende naar het doel van haar leven hier op aarde.

“Er zijn landelijk weinig geregistreerde coaches met een migrantenachtergrond. De vraag hiernaar groeit steeds meer.”

Welk advies zou je aan je jongere zelf willen geven?
Geloof in je eigen kracht. Je eigen kracht om je doelen te bereiken is het gereedschap om optimaal van het leven te kunnen genieten en het beste versie te worden van jezelf. Neem de verantwoordelijkheid van je eigen leven.


Waar krijg jij inspiratie van?
Ik krijg inspiratie van de mensen die ik coach. Elke coachingsessie of traject is anders. Verder heb ik een bibliotheek aan inspirerende werken gelezen van mensen die het leven ook beschouwen als een groot cadeau met alles erop en eraan.  

Wie zijn je rolmodellen?
Oprah Winfrey, Stephen Covey en Deepak Chopra.

Hoe laad jij jezelf op?
Ik laad mezelf op door 3 keer in de week te sporten, crossfitten en boksen. Daarnaast mediteer ik veel, zodat ik mij energie doseer gedurende dag en daardoor niet energieloos raak.

Wat is je favoriete quote?
De quote van Mahatma Gandhi ‘you must be the change, you want to see in the world’ Dit heeft mijn ogen geopend, omdat ik taboe doorbrekend wil zijn.

Stel je kon een ding in de wereld veranderen, wat zou dat zijn?
Het wegnemen van kindermisbruik en misbruik van vrouwen in de wereld.

Hoe zou je graag herinnerd willen worden?
Dit vraagstuk heb ik middels een oefening van Stephen Covey gedaan. Ik wil herinnerd worden als een inspirerende vrouw die voor veel vrouwen de weg vrij heeft gemaakt naar financieel en emotioneel onafhankelijkheid. De beste vrouwelijke coach met een migrantenachtergrond die de GGZ laat zien dat ervaringsdeskundigen bijdragen in het herstel van cliënten.

Wil je nog iets delen aan de lezers? 
Leef je leven met verbindende communicatie, blijf goed geaard en in contact met jezelf. Besef dat je emoties en ervaringen van jou zijn om jou iets te leren over jezelf zodat je je grootste potentiële energie en kracht kunt gebruiken.

Connecten met Sunita?
website

Photocredits: Mariel Kolmschot Fotowerken (1e,2e en 3e foto), Stage & Stories (vierde foto)


Wil je de zichtbaarheid van je bedrijf vergroten? En meer klanten aantrekken?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is SALESFUN-EN-RBMMEDIA-500x225.jpg

ONTMOET SALESFUN & RBM MEDIA VIA DEZE LINK


Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten