Interview met kinder- en oudercoach Romy Thomas

Personen met een grote passie en liefde voor hun vak. Die zet RBM Media graag in de spotlights. Vandaag is het de beurt aan Romy Thomas. Romy help ouders om harmonie te creëren binnen hun gezin. “Ik geloof dat er in de interactie tussen ouder en kind echt een heel grote sleutel bij de ouders ligt. Zodra ouders goed begrijpen wat er gebeurt en aan welke knoppen ze moeten draaien om grip te krijgen, beweegt het kind mee.”

Ben jij benieuwd naar het ondernemersverhaal van Romy? En wat haar drive is geweest om te werken met ouders en kinderen? Lees vooral verder!

Kun je je voorstellen?
Ik ben Romy Thomas, 27 jaar oud, geboren In Boxmeer en ik heb sinds mijn 18e mijn leven opgebouwd in Den Bosch. Een stad waar ik met heel veel plezier woon. Verder houd ik van echt contact met mensen. Ik krijg niet zoveel energie van over koetjes en kalfjes te praten. Het liefst voer ik echt gesprekken met inhoud. Sporten doe ik 2x per week, omdat ik weet dat het goed voor me is en niet per se omdat ik dat leuk vind. Wandelen doe ik wel graag en het liefst met mijn hond. Ik heb één hondje maar zou het liefst 3 honden hebben. Hier steekt mijn partner een stokje voor, helaas. 


Uit welk nest kom je?
Ik kom uit een heel veilig en warm nest waarin ik vooral heb meegekregen hoe je over gevoelens kunt praten en dat liefde onvoorwaardelijk is. Als er iets was, bij welk gezinslid dan ook, werd dat niet in de doofpot gestopt. Soms ‘knalde’ het dan even maar achteraf deden we altijd ons best om weer de verbinding met elkaar op te zoeken. Ons gezin bestaat uit mijn ouders, mijn broertje en ik zelf. 


Toen je nog jong was, wat wilde je later worden?

Ik weet nog dat ik vroeger advocaat wilde worden. Ik had een allergie voor onrecht en vond discussies en betogen houden fantastisch. Naarmate ik ouder werd, liet ik de passie voor de advocatuur los en kreeg ik meer interesse voor schrijven. Lang heb ik gedroomd over een baan bij een modetijdschrift. 

Welke opleidingen heb je gevolgd? 
Vanuit mijn droom om bij een modeblad te gaan werken, ben ik de opleiding journalistiek gaan doen. Dit paste totaal niet bij me. Het voelde oppervlakkig en ik was steeds op zoek bij welke vakken we de diepte in zouden gaan. Na een jaar ben ik daar daarom mee gestopt en ben ik gestart met de opleiding HBO pedagogiek aan Fontys in Den Bosch. Tijdens deze opleiding voelde ik me als een vis in het water. Een groot gedeelte ging over psychologie, en natuurlijk de interactie tussen ouders en kind, gedrags-problematieken etcetera. In feite was het een en al diepte en gaat het echt over mensen, precies waar ik van houd. 

Welke banen heb je gehad voordat je begon te ondernemen?
In de basis ben ik tijdens mijn opleiding al als zzp’er begonnen. Ik had via deze weg verschillende opdrachtgevers. Zo werkte ik bij gezinnen thuis als begeleider bij bijvoorbeeld kinderen met autisme en hielp ik ouders om de interactie met hun kind te bevorderen en begeleidde ik het kind bij het behalen van persoonlijke doelen. Daarnaast heb ik een aantal jaar voor de Ruud van Nistelrooy foundation gewerkt; een stichting die zich in zette voor kinderen die een steuntje in de rug konden gebruiken. Dit varieerde van kinderen die gevlucht waren tot kinderen met een wat lager zelfbeeld of bijvoorbeeld kinderen van gescheiden ouders. Hier was ik actief als kindercoach en tevens leidinggevende voor de groepen. Op het moment dat deze mooie stichting er na 10 jaar mee stopte, heb ik besloten om volledig voor mezelf te beginnen en mijn eigen praktijk te openen.   Ik vind ondernemen een van de leukste dingen om te doen en krijg er naast dat het hard werken is, ook veel energie van. 

Ik heb meegekregen hoe je over gevoelens kunt praten en dat liefde onvoorwaardelijk is.

Kun je iets meer vertellen over Romy Thomas Coaching?
Binnen mijn coaching help ik ouders bij het creëren van harmonie binnen hun gezin. Ik richt me hier op de ouders met kinderen tussen de 3 jaar en 12 jaar oud. In de basis help ik ouders bij het begrijpen van uitdagend gedrag van kinderen en leer ik ze hoe ze juist tijdens deze situaties bewust kunnen kiezen voor verbinding. Dit helpt ouders écht te begrijpen wat er zich in de hoofdjes van hun kind afspeelt en het geeft ze de praktische tools om uit de cirkel van negatieve interactie te blijven. Vaak zijn de ouders die bij mij starten, ouders van kinderen met een sterke wil en/of een gevoelig kind. 

Wat heeft je doen besluiten om voor je zelf te beginnen?
Ik vind het heerlijk om mijn eigen koers te varen en te doen in datgeen wat ik geloof. Ik ben niet zo een ster in omgaan met autoriteit en ik wil kunnen doorpakken wanneer nodig. Ondanks dat ik me realiseer dat je binnen bepaalde banen in loondienst ook alle ruimte krijgt, vind ik deze vorm het fijnst. Ik geniet er iedere dag van dat ik een pauze kan nemen wanneer ik daar behoefte aan heb, zonder dat ik aan iemand verantwoording hoef af te leggen. Ook kan ik als ondernemer goed opschalen, mijn eigen focus bepalen en enkel werken met de klanten die ik het aller leukst vind en ook écht kan helpen. 

Wat maakt jou anders dan andere kindercoach praktijken?
Ik geloof dat er in de interactie tussen ouder en kind echt een heel grote sleutel bij de ouders ligt. Zodra ouders goed begrijpen wat er gebeurd en aan welke knoppen ze moeten draaien om grip te krijgen, beweegt het kind mee. Meestal is het dan niet eens direct nodig om het kind zelf te coachen omdat er dan soms onbedoeld teveel verantwoordelijkheid bij het kind wordt gelegd om zijn/haar gedrag te veranderen. Dit geldt natuurlijk niet voor écht kind-gerelateerde hulpvragen. Dit zie je vaak terug bij bijvoorbeeld situaties waarin het kind een scheiding moet verwerken, een verhuizing een plekje mag geven of bijvoorbeeld bij een kind dat gepest wordt het zelfvertrouwen mag vergroten. Ik richt me dus met name echt op de interactie en de winst die daar te behalen valt. Wat vind jij bijzonder aan jouw vakgebied?
Ik vind iedere ouder die bij mij start bijzonder en zo enorm krachtig. Ik heb heel veel respect voor ouders die het heft in eigen handen nemen en stappen willen gaan maken. Het is natuurlijk altijd gemakkelijker om te zeggen ‘’ja, mijn kind is gewoon moeilijk’’ of ‘’ik doe het gewoon goed’’. Alleen al de wil om je kind beter te begrijpen en de vaardigheden rondom het opvoeden echt eigen te maken, zijn prachtige stappen. Natuurlijk is ieder traject uniek. Maar mijn geluksmomenten zijn echt de momenten waarop ouders al na een aantal weken tegen me vertellen dat ze zo een wereld van verschil ervaren. Dat ze ineens weten hoe ze actief kunnen kiezen voor verbinding en zien dat hun kind daarmee direct ander gedrag laat zien. Dat ze het dus, met de juiste tools, voor elkaar krijgen om al binnen een paar weken harmonie te creëren binnen hun gezin én dat vast weten te houden. 

Wat zijn je sterkte kanten? 
Mijn sterke kanten zijn dat ik een sterke drive heb om mijn doelen te behalen. Als ik heb besloten dat ik iets wil dan ga ik er 300% voor. Ik ben kort gezegd geen opgever en dat heeft me veel gebracht in het leven. Daarnaast denk ik dat mijn empathisch vermogen goed ontwikkeld is. Ik geloof er ook echt in dat je dat nodig hebt binnen coaching. Zeker als je binnen zoiets intiems als een gezin een stuk ondersteuning mag geven. 


Waar zou jij beter in willen worden?
Ik zou wel beter willen worden in de werkethiek van anderen mensen beter begrijpen. Ik kan het heel lastig vinden als ik iemand om mij heen hoor vertellen dat iets niet lukt, terwijl er mij inziens, meer actie ondernomen kan worden om dat doel te bereiken. Het stomme is dat het helemaal niet aan mij is om daar een oordeel over te hebben want iedereen doorloopt werk technische zaken natuurlijk in zijn eigen tempo en pakt dat op zijn eigen manier aan. 


Wat voor impact heeft corona op jouw onderneming gehad?
Corona heeft gevoelsmatig niet direct op een negatieve manier impact gehad op mijn onderneming. Natuurlijk was het tijdens de periode rondom de eerste lockdown allemaal behoorlijk onzeker. Vragen als ‘’wat gaat de toekomst doen?’’ gingen wel door mijn hoofd. Nu zie ik juist dat het heel veel ouders het inzicht heeft gegeven dat ze de behoefte hebben om hun kind nog beter te begrijpen. Ik denk dat dit komt omdat gezinnen natuurlijk een langere periode 24/7 op elkaars lip hebben gezeten. 

“Ik ben geen opgever en dat heeft me veel gebracht in het leven.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan? 
Overal. Het observeren van mensen is mijn favoriete bezigheid. Zo kan ik enorm geïnspireerd raken door een middagje in de speeltuin. Het gedrag van ouders, kinderen en de interactie, zet mij altijd enorm aan het denken en zorgt voor nieuwe inzichten of bijvoorbeeld ideeën voor mijn content. 

Wie zijn je rolvoorbeelden?
Mijn rolvoorbeelden zijn mijn twee businesscoaches. Dit zijn Kelly Weekers en Moniek van Rheenen van Moonshot coaching. Zij ondersteunen mij vanaf dag één met mijn onderneming en ik vind het heerlijk om twee van zulke experts aan mijn zijde te hebben. Het sparren en hun strategie die écht werkt zijn voor mij een heel waardevolle toevoeging aan mijn onderneming. 

Wat zijn de belangrijkste levenslessen die je hebt geleerd? 
Ik geloof echt dat pure intenties heel belangrijk zijn. Zowel in je privé leven als zakelijk gezien. Ook is het voor mij een belangrijke levensles om je intuïtie serieus te nemen en daar naar te luisteren. Ik heb dat in het verleden wel eens genegeerd, en dan bleek achteraf dat mijn onderbuikgevoel toch juist was. 

Hoe zou je jezelf willen  omschrijven?
Gedreven, empatisch en warm zijn voor mij wel drie termen die mij goed omschrijven. Niet omdat ik dat enkel zelf zeg maar ook omdat ik het terug krijg van mijn omgeving. 

Heb je een lijfspreuk? 
Mooie vraag dit. Ik denk dat ik niet direct één lijfspreuk heb die ik altijd gebruik maar ik heb er zeker een paar die ik heel mooi vind en regelmatig laat terug komen. ‘’Geen groei zonder weerstand’’ ’Als je iets wil bereiken, moet je daar iets voor doen. ’’Ik zie nu dat ze in de basis op hetzelfde neer komen. Lijkt mij helder wat mijn boodschap is. Haha!


Wat staat er op je bucketlist?

Ik heb eigenlijk geen bucketlist. Vroeger was mijn allergrootste doel dat ik werk zou kunnen doen waar ik niet tegen op kijk als ik in de ochtend mijn ogen open. Dat is gelukt. Ik heb heel veel plezier in mijn werk en het geeft echt de voldoening die ik nodig heb. Daarnaast heb ik een lieve partner, fijne familie en hechte vriendschappen waar ik heel dankbaar voor ben. Ik probeer deze dingen echt te koesteren en geniet verder van de leuke dingen die op mijn pad komen zoals fijne vakanties en mooie reizen. 

Wil je tot slot nog iets kwijt aan de lezers?
Wat leuk dat je tijd en moeite hebt genomen om dit interview te lezen. Ik hoop dat het interessant voor je was en dat ik je een klein beetje heb kunnen inspireren!


Hoe kunnen mensen je bereiken?
Daar zijn verschillende manieren voor. Je mag mij een mail sturen naar romy@romythomas.nl. Of je mag contact met mij opnemen via mijn linkedin profiel ‘’Romy Thomas’’. Uiteraard kan je ook een kosteloos telefonisch ontwikkelingsgesprek inplannen via mijn website als jij ook graag aan de slag wilt met het creëren van (meer) harmonie binnen jouw gezin. 

Connecten met Romy?
Website
Linkedin

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten