Interview met fotograaf Mara Linde van Ouwerkerk

“It’s true about the eyes being the window to the soul. Your face can be etched with worry, and twisted by ageing, but the eyes tell the true story of who you are.” Vandaag in de spotlight: Mara Linde van Ouwerkerk. Zij is eigenaresse van Photography by MaraLinde. Als fotograaf heeft Mara een grote liefde om mensen in hun kracht te zetten voor de camera. In dit interview vertelt zij meer over onder andere haar werk, haar leukste projecten en haar ambities.

Kun je je zelf voorstellen?
Mijn naam is Mara Linde van Ouwerkerk, geboren op 4 november 1992 te Haarlem. Mijn afkomst is Nederlands. Van mijn moeders kant heb ik wel Franse voorouders.Wat wilde je later worden toen je jong was?
Ik was vroeger altijd al met fotografie, uiterlijke verzorging en styling bezig. Als klein meisje vond ik foto’s al fascinerend. Compositie speelde daarbij een grote rol. Hoe kwam alles het beste naar voren oftewel tot zijn recht. 
Sinds dit jaar heb ik Photography by Maralinde opgestart en mag ik mijzelf eigenaresse noemen. Hierin kan ik volledig mijn passie nastreven. Ik ben gediplomeerd als kapster en na het volgen van cursussen in de visagie kan ik dan ook de magische driehoek creëren: haar, make-up en fotografie. Tevens voeg ik hier mijn creativiteit toe met de passende styling. Wat voor werk heb je gedaan voordat je begon met fotografie?
Naast mijn fotografie werk ik in een mondzorg praktijk. Mijn vader is altijd tandtechnicus geweest dus een goede verzorging van het gebit had bij ons thuis dan ook een hoge prioriteit. Ik ben dan ook afgestudeerd als allround tandartsassistente. Wat doe je naast je beroep als fotograaf in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven vind ik het ook erg leuk om zelf voor de camera te staan. Daarbij dans ik graag en doe ik aan fitness. Het lezen van een goed boek om mijzelf nog meer te ontwikkelen op bepaald vlak is ook zeker een must. Daarnaast word ik erg vrolijk wanneer ik uitpak met mijn kookkunsten voor vrienden of familie.

Ik kan de magische driehoek creëren: haar, make-up en fotografie.

Jij doet ook mee met Mrs Netherlands Universe 2022…vertel daar eens iets meer over?
Dit jaar doe ik ook mee als finaliste aan Mrs. Netherlands Universe 2022. In dit traject investeer je in jezelf en laat je een bepaalde groei zien aan de buitenwereld. In mijn ogen was dit traject dan ook de kers op de taart. In een periode hiervoor raakte ik mijzelf volledig kwijt, nadat ik te maken had met steeds maar weer iemand of iets te moeten verliezen. Ik drong dit ver weg en dacht als ik gewoon niet praat, dan komt er vast een tijd dat het gewoon weer beter gaat. Na al meerdere jaren last te hebben van een eetprobleem wat weer naar boven komt in wat donkere periodes, zei mijn lichaam nu echt: Stop! Gelukkig heb ik deze donkere periode kunnen afsluiten door veel bezig te zijn met een stukje zelf ontwikkeling. Ik groei nog elke dag en deze groei ga ik dan ook op een bijzondere manier binnenkort naar buiten brengen.

Een leuk weetje: zo goed als alle items die ik zal dragen op de finale van 5 juni zijn samen met de designer DIËGO BELAIR ontworpen. Een unieke vrouwenlijn geïnspireerd op mijn leven. MARA LINDE BY DIËGO BELAIR WARDROBE. Na de finale show van de Mrs. Netherlands Universe 2022 van 5 juni zullen enkele items dan ook te koop zijn in de winkel!

 
Terug naar je passie: fotografie. Hoe is jouw liefde voor fotografie geboren?
Voor deze vraag gaan we even terug in de tijd. Waar de oom van mijn vader toneelmeester was, was mijn opa lichtman in de stadsschouwburg te Haarlem. Ook mijn opa had een grote passie voor fotografie, wat hij heeft overgegeven aan zijn zoon oftewel mijn vader. Nu ligt deze passie bij mij en springt mijn vader bij waar nodig is. Naast een fotografe in het bijzonder Laura Hage. Haar werk is fantastisch en zij heeft mij dan ook echt alle bijzondere tips en tricks van het vak geleerd.
Eigenlijk is het hele showbizz wereldje iets wat in mijn familie erg speelt. Waar ik vroeger altijd gezien werd als kleine Candy Dulfer op de sax is mijn broer Tim dan ook afgestudeerd op het conservatorium als gitarist/ sessiemuzikant en speelt onder andere bij Rob Dekay en bij Rilan & the Bombadiers waar hun nummer: Walking on fire is gebruikt op het film festival in New York en tevens Netflix series!Wanneer ben je begonnen als freelance fotograaf en wat heeft je gemotiveerd om dat te doen?
Ik ben begonnen met heel veel oefenen op vriendinnen. Het geluk wat ik had is dat veel vriendinnen van mij modellen werk doen. Na het aanmaken van een Instagram profiel begon het steeds een beetje uit te bereiden. Hierdoor kom je steeds meer mensen tegen die mij dan ook de gun factor gaven om steeds een stapje verder te komen. Vorig jaar heb ik dan ook een aantal dagen op het event Live at Haven Lake mogen fotograferen. Waar ik onder andere foto’s van Ruth Jacott, Yves Berendse, Joel Borelli, Mc Choral heb mogen schieten. Dit wat een super gave ervaring! s’ Avonds kreeg ik zelfs al bericht van de managers of ik de dag erna al een paar foto’s af kon hebben voor plaatsing op hun eigen Instagram profiel. Na 3 uur slaap sprong ik dan ook achter de computer om dit in orde te maken. De foto’s zijn dan ook de dag erna geplaatst op de Instagram profielen van de artiesten. Hierna volgde al snel: Young Ellens, Studio EVA D, OHNO Collection, Strong Women Academy etcetera

Wat was jouw eerste fototoestel?
Mijn eerste fototoestel was een Casio exilim 7.2 megapixel camera. Wat ik hier toen in die tijd zo leuk aan vond is dat hij roze is. Ik heb deze camera altijd bewaard.

Kun jij je eerste fotoshoot herinneren, en hoe ging dat?
Als klein meisje nam mijn vader mij al mee naar een casting bureau. Echter wat ik mijzelf qua eerste fotoshoot nog kan herinneren was een autosloop waar ik tussen de oude auto banden werd gefotografeerd. 


Waar haal jij inspiratie vandaan bij het fotograferen?
In mijn ogen heeft elk gezicht een unieke persoonlijkheid. En als het niet opdracht gericht is ben ik iemand die vooral kijkt naar unieke punten in het gezicht. Wat maakt iemand zo bijzonder als je naar diegene kijkt.? Ik ben gek op ogen. Daarmee kan je met de juiste begeleiding zoveel vrij krijgen. Het vertelt letterlijk een verhaal. Mijn Quote is dan ook: it’s true about the eyes being the window to the soul. Your face can be etched with worry, and twisted by aging, but the eyes tell the true story of who you are.


Wat is de meest bijzondere shoot die je ooit heb gedaan en waarom?
Hierin kom ik terug op het event Live at Haven Lake. Voor mij was dit een kans die meer wegen heeft geopend. Ik ben hier dan ook nog tot op de dag van vandaag dankbaar voor! Wat ook leuk is om te weten is het feit dat ik bij dit event Yves Berendse heb ontmoet; mijn huidige sponsor in het traject Mrs Netherlands Universe 2022. Na onze ontmoeting op dit evenement hebben wij altijd contact gehouden.

“Ik ben gek op ogen. Daarmee kan je met de juiste begeleiding zoveel vrij krijgen.”

Wat leg je het liefst vast op camera?  
Portrait, Event en branding shoots – daar maak je mij het meest gelukkig mee. De afwisseling van bruiloften, kids etcetera maakt het werk alleen nog maar leuker. Eigenlijk is er niets wat ik echt niet leuk vind. De afwisseling van verschillende opdrachten maakt het werk juist boeiend.

Wanneer is een fotoshoot/foto pas geslaagd in jouw ogen?
Ik denk dat dit met een bepaald gevoel te maken heeft. Alles op het plaatje moet kloppen en dit gevoel krijg ik pas als dat gebeurt.

Ben je een perfectionist als het om fotograferen gaat?
Ik denk dat je in dit vak wel perfectionistisch moet zijn om het perfecte plaatje te krijgen. Ik leg voor mijzelf dan ook de lat hoog zodat het een uitdaging blijft. Soms moet je gewoon doen en je moment pakken. Vertrouwen op jezelf, wat je kan en in je hebt.

Wat is het mooiste compliment dat je hebt gekregen van een klant? 
Voor de camera wil ik iemand volledig in hun kracht laten overkomen. Samen bouwen wij tijdens de fotoshoot een vertrouwensband op, zodat jij je niet hoeft in te houden voor de camera. Zo ontstaat er geen gespannen sfeer. Mijn doel is dan ook klanten met een meer dan tevreden gevoel naar huis te laten gaan, zodat wij later samen met trots kunnen terug kijken naar iets waardevols wat wij op beeld hebben vastgelegd. Om even terug te komen op je vraag is dat ik vaak te horen krijg dat ze volledig zich hebben kunnen opstellen en zichzelf erg welkom voelde op de shoot. Het ervaren van een vertrouwd gevoel.


Heb jij rolmodellen op het gebied van fotografie?
Annemarieke van Drimmelen. Zij is een van de beste modefotografen van ons land en ze heeft pas nog niemand minder dan Kim Kardashian mogen vastleggen.Wie zou je graag een keer willen fotograferen ?
Als ik dan echt mag kiezen, zou ik graag een duo shoot willen doen met Doutzen Kroes en Kendall Jenner. Beide waanzinnig mooie vrouwen met een totaal verschillend en uniek uiterlijk.Waar wil jij je nog verder in ontwikkelen als het gaat om fotografie?
In mijn ogen ben je als fotograaf/ fotografe nooit uitgeleerd. De technologie blijft zich ontwikkelen, dus als fotograaf zijnde kan jezelf ook blijven ontwikkelen. Als ik dan ook in een fotografie/ camera winkel sta zie ik altijd wel weer iets nieuws wat ik graag wil uit proberen. Je kan het vergelijken met een kind in een snoep winkel. Het liefste neem je alles mee richting huis.

Wat zijn je toekomstdoelen?
Uiteindelijk zou ik graag voor bekende modemerken willen werken. Fashionshows in het buitenland willen fotograferen. Als ik ergens voor ga, ga ik er 150 procent voor! Dan een van de beste worden in mijn vak, dat zou natuurlijk een droom zijn die uit komt.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd op fotografie gebied?
Creativiteit kun je maar gedeeltelijk leren. Het moet ook in je zitten. Er zijn een aantal richtlijnen die je in je achterhoofd kunt houden. Echter uiteindelijk komt het neer op wat jij in je hoofd hebt en dat moet je dan vertalen naar een foto. Wat je in je hoofd hebt is puur creativiteit. Het is er immers nog niet. Het vertalen naar een foto vereist ook wat technische kennis.

Kun je een tip geven voor een mooie/geslaagde foto?
Er zijn verschillende soorten camera’s. Al deze camera’s zijn eigenlijk gemaakt op hetzelfde principe van drie dingen: de sluitertijd, het diafragma en de gevoeligheid uitgedrukt in iso. Deze drie waarden bepalen hoe je foto belicht wordt.


Wil je nog iets delen aan de lezers? 
Ik hoop dat ik mensen heb mogen inspireren. Als je een droom hebt en je gelooft daarin vecht ervoor. Het maakt niet uit hoe de weg is en hoelang het duurt. Zolang jij er in gelooft is alles mogelijk om je doelen te halen. Believe in yourself! 


Connecten met Mara?
website
Instagram
Facebook
Linkedin

P.S. Vergeet vooral niet mijn QR code te scannen, als ik in de file voor jouw auto sta!

Fotocredits Toussaint Kluiters (foto 1), Hans Lachman (foto 2), René Rollema (3, 4 en 5)
en Digi Khmer (foto 6)


Wil je de zichtbaarheid van je bedrijf vergroten? En meer klanten aantrekken?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is SALESFUN-EN-RBMMEDIA-500x225.jpg

ONTMOET SALESFUN & RBM MEDIA VIA DEZE LINK


Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten