Rowey Muradin – Just be you!

Zelfacceptatie! Een simpel woord, maar tegelijkertijd ook best complex. Iedereen heeft er een eigen visie en mening over. In dit stuk vertelt Rowey Muradin wat zelfacceptatie voor haar betekent en hoe zij dit uitdraagt. Volgens de freelance fotomodel is het belangrijk om tevreden met jezelf te zijn. Niet alleen met je mooie kanten maar ook met je onvolkomenheden. Get ready voor een warm en intiem gesprek met Rowey!

Je bent jezelf aan het positioneren als curvy model en je hebt hele mooie shoots gedaan. Hoe voelt dat?
“Dat voelt heel goed. Ik merk dat ik de juiste flow te pakken heb. Een tijdlang heb ik gezocht  naar een balans wat ik op fotografisch gebied wil uitstralen. Bovendien ben ik mijzelf aan het herontdekken op het gebied van lichaam en sport. Wat past wel en wat past niet bij mij? Het is een zoektocht waarin je steeds nieuwe dingen van jezelf ontdekt. Als ik echt iets wil bereiken en mijn discipline op peil houd, kom ik erg ver. Echter, dit gaat met veel stress gepaard en dat is iets wat ik het liefst wil vermijden. Doordat ik mezelf als curvy model neerzet, ervaar ik minder spanning. Nu weet iedereen direct wat zij van mij kunnen verwachten. Wat een bevrijding! Ik ben content met de bouw van mijn lichaam.”

Beschouw je jezelf als een rolmodel voor  jonge vrouwen?
“Dat kun je wel stellen. Ik deel regelmatig before & after foto’s van mijzelf  op mijn social media. Inclusief de dagen waarop ik er brak bij zit. Ik heb niets te verbergen en ga daarom voor de full packageOp internet bekijk ik vaak filmpjes van knappe vrouwen die verschillende poses laten zien zien. Dit deel ik in mijn stories. Als inspiratie en bemoediging. Ik wil andere meiden – die nog wat jonger zijn – helpen om een realistischer beeld te krijgen over schoonheid.”


Wat betekent zelf acceptatie in jouw ogen?
“In mijn visie betekent zelf acceptatie dat je blij bent met jezelf. Je bent content met jezelf met alle plussen en minnen. Je accepteert de punten die je minder mooi of fijn vindt. Het is een mindset waarbij je denkt: alhoewel ik niet op alle punten tevreden ben, beschouw ik mezelf als mooi, leuk en aantrekkelijk.  Vanuit deze basis verwacht je dat de omgeving jou ook accepteert en waardeert. In dit alles is het belangrijk om omgang met toxic personen te vermijden omdat die het proces van zelf acceptatie kunnen saboteren.”

Is zelfacceptatie iets wat je van huis uit hebt meegekregen of pas op latere leeftijd hebt geleerd?
“Ik heb dit pas op latere leeftijd geleerd. Mijn ouders konden het allebei niet zo goed. Door emotionele kindermishandeling en verwaarlozing had ik een verstoord zelfbeeld ontwikkeld. Ik heb hard moeten vechten om negatieve hardnekkige gedachtes tegen te spreken. Natuurlijk was dit niet gemakkelijk. Maar ik heb zoveel vrijheid gekregen nu dit mij lukt. Dit betekent niet dat je elke dag opstaat en denkt: ‘Wat een lekker wijf staat daar!’ Oké sommige dagen wel.. Maar mijn punt is: Het is een mindset waarbij je denkt: ik erken mijn onzekerheden. Zij zijn er, maar daar draait het niet alleen om. Het belangrijkste is dat ik mooie dingen van mezelf heb die ik mag koesteren. That is what matters the most!  Zelfacceptatie begint bij verbinding met jezelf in geheel, zonder alle details.”


Wanneer ben jij jezelf gaan accepteren?
“Die kentering kwam in 2020. Ik ben vorig jaar hier bewust mee aan de slag gegaan. Het begon allemaal met mijn burn-out. Ik moest nadenken waarom ik zo ziek was geworden. Dit kwam doordat ik mezelf continu dwong om harder te werken om mijn tekortkomingen te compenseren. Het heeft mij zo ziek gemaakt tot het niveau dat ik helemaal niets meer kon.  Volledig uitgeput. Ik zei tegen mezelf: ‘Ik wil dit nooit meer meemaken.’ Dus ik ben hulp gaan zoeken en besloot om elke trigger die weer duidde op perfectionisme serieus te gaan nemen. Want anders zou ik in dezelfde valkuil stappen.”

Is het moeilijk om jezelf te accepteren?
“Jezelf accepteren heeft te maken met twee niveaus. Enerzijds de basis die je van jongs af meekrijgt. En op de tweede plaats de situatie waarin jij je nu bevindt. Ik ken mensen die zichzelf hartstikke accepteren en mensen die zich nog druk maken om een mus. Ik zit nu op het niveau waarop ik mijzelf waardeer. Maar het niveau van de basis dat ik hoog moet scoren, die zit en blijft er. Het is dus belangrijk om hier alert op te zijn zodat dit je niet beheerst. Het wordt in mijn ogen pas lastig als je voor een lange tijd hebt gemerkt dat je niet geaccepteerd wordt.  Je hebt dan eigenlijk eerst bewijzen of succeservaringen nodig om in te zien dat je dat wel mag. Ook moet je open staan voor dit proces. Als je dit graag wil, dan lukt het je ook. Als je vermijdingsgedrag hebt en niet durft om jezelf te spiegelen, dan wordt het lastig verhaal.”

Zelfacceptatie begint bij verbinding met jezelf in geheel, zonder alle details.


Wat heb je moeten overwinnen om jezelf te accepteren?
“Ik heb sowieso afstand moeten nemen van mensen die mijn onzekerheden hebben aangepraat en een negatieve invloed op mij hadden. Zij waren de bron van negatieve overtuigingen. Ook vriendschappen zijn deels verwaterd omdat ik steeds beter begon aan te geven waar ik behoefte aan had en waarin niet. Je groeit dan vaak uit elkaar. Verder heb ik moeten uitzoeken welke thema’s ik nou het meest onzeker over ben en waarom. Waar ben ik bang voor? En hoe wordt die angst gevoed? President Roosevelt zei ooit: the only thing we have to fear is fear itself. Dat is echt waar.  Ik heb geleerd om niet meer voor mijn angsten weg te lopen. Ik heb geleerd om ze aan te spreken,  want dan hoef je er niet meer over te piekeren. Ik zeg altijd: angst verdwijnt waar moed verschijnt! 😉


Ik ben gediagnotiseerd met PDS en dit heeft zijn weerslag op mijn uiterlijk. Zoals mijn buik die van tijd tot tijd opzet of soms huiduitslag door voeding die ik niet verdraag. Mijn buik is iets waar ik altijd onzeker over ben geweest. Nu weet ik dat ik hier toch geen controle over heb. Dus let it go. Daar komt nog bovenop dat het anderen vaak niet eens op valt. Waar ik nu mee bezig ben is mezelf niet meer structureel wegen. Dit advies kreeg ik mee van mijn leefstijl coach die mij heeft geholpen met afvallen. Afstand van de weegschaal met controle, maar controle over mijn mind with the mirror. Als ik denk dat ik er goed uit zie dan is dat zo. Denk ik te zijn aangekomen? Even opletten op het eten…Onzekerheden worden vaak in je hoofd vergroot. Je bedenkt allerlei doemscenario’s  terwijl het in de werkelijkheid vaak amper gevolgen heeft. Nog even los van of je het mooi, fijn of goed vind. Om je onzekerheden te overwinnen moet je dus ook wel echt dingen doen die je spannend vindt en stress geven. Dit is in mijn ogen de enige manier, want anders geef je toe.”

Wat is het verschil tussen zelfrespect en zelfacceptatie?
“Het ligt dicht bij elkaar. Ik had wel altijd zelfrespect en deed niets wat ik écht niet wilde. Maar als ik hier dan negatieve gevolgen van had dan vond ik wel dat dit mijn ‘schuld’ was. Zelfacceptatie heeft meer te maken met het stukje vrede met jezelf, trots zijn op jezelf etcetera. Zelfrespect wordt gevoed en versterkt door zelfacceptatie.”


Wat is het verschil tussen model Rowey van een jaar terug en model  Rowel anno nu?
“Lastige vraag. Rowey van een jaar terug wilde uitzoeken hoe zij er vanaf de buitenkant uit zag. Ze had totaal geen realistisch beeld van de werkelijkheid en hier was ze naar op zoek. De resultaten van foto’s deden er minder toe. De Rowey van  nu heeft haar kanten gevonden waar ze trots op is evenals de thema’s binnen fotografie die haar liggen. Zij zet dit bewust in en heeft ook vrede met de thema’s die minder op haar smaak aansluiten. De Rowey van toen werkte TFP voor haar zelfbeeld. De Rowey van nu werkt als freelance model en krijgt complimenten over het ‘jezelf zijn’.”


Wat zijn je belangrijkste groeipunten geweest van de afgelopen tijd?
“Ik besef nu dat processen tijd kosten. Ik vind mezelf een mooie meid en geloof dat mensen het ook oprecht menen wanneer zij mij complimenteren.  Als ik onzeker ben dan kan ik mezelf van alles en nog wat verwijten. Dit was al zo. Het verschil is wel dat ik het nu sneller loslaat en doorga. Er is altijd een morgen met nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden. Ook laat ik eerder lieve mensen toe, die mij even toespreken dat ik weer eens te kritisch ben.”

Welke dingen heb je overwonnen de afgelopen tijd?
“Het dragen van strakke jurkjes en kleding, in plaats van continu focussen op de details. Ik kijk nu meer naar het volledige plaatje. Qua make up heb ik ook een stap teruggenomen en ik sta nu minder lang voor de spiegel.”


Wat zijn jouw grootste kwaliteiten?
“Ik ben een doorzetter, stel mij kritisch op en zie het positieve in van andere mensen. Wanneer ik lekker in mijn vel zit, zijn mijn beste kwaliteiten mijn zelfspot en zelfreflectie.”

Waar zou je beter in willen worden?
“In het nu blijven en mezelf vaker waardering geven. Ik dacht dat ik dit al wel voldoende deed, maar ik krijg nog steeds terug dat ik dit meer moet doen.”

Denk je dat curvy modellen meer moeite hebben met zelfacceptatie dan ‘reguliere’ modellen?
“Dat denk ik niet. Ik denk dat dit punt niets te maken heeft met je bouw maar met de  basis hoe je naar jezelf kijkt. Het zit tussen je oren. Vergis je niet, reguliere modellen hebben ook hoge eisen en meer concurrentie, dus daar hangt ook veel druk op.”

Heb je tips voor mensen die strugglen om zichzelf te accepteren?
“Stuur mij eens een berichtje met je verhaal. Misschien kan ik je verder helpen  En zoek een psycholoog of coach specifiek met affiniteit op het gebied van trauma, identiteit en perfectionisme. Deze drie gaan namelijk altijd hand in hand samen. Dit soort dingen zijn te hardnekkig om helemaal zelf te doen.”

Wat is jouw advies aan meisjes die graag model willen worden – maar ‘de maten niet hebben’?
“Probeer het gewoon en ga fotoshoots doen die jou leuk lijken. Ontwikkel jezelf op de punten waar je feedback over krijgt zolang jij dat wil. Als het voor je is weggelegd en het bij je past komen de aanvragen vanzelf. Verwacht geen hoge business, maar doe het omdat je er energie van krijgt. Ik doe het erbij en bewust niet als fulltime baan. Dit legt veel druk op je. Sterker nog, als je buiten het plaatje valt, is dit tricky voor je zelfbeeld. De kans dat je gaat veranderen voor de aanvragen is erg groot. Blijf altijd dicht bij jezelf!”

Meer over Rowey
Website
Facebook
Instagram
Picturegallery

Photocredits: Wim van der Graaf (foto1, 4, 6, 7 en 8), Yannick van der Zwaan, Martijn Jan Allon en Vincent Den Boer

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten