Interview met Peggy Elemans, eigenaresse van schoonheidssalon Skin & More Clinic

 “Wees goed voor je lichaam, je draagt het heel je leven met je”

Vanwege het Corona virus is er op dit moment een verbod op contact beroepen. Peggy Elemans van Skin & More Clinic heeft om deze reden ook tijdelijk haar deuren moeten sluiten. Desondanks en vol optimisme vanuit Peggy deelt RBM Media toch het interview die wij voor de uitbraak hebben gehouden. In 2017 besloot Peggy ( 48, drie dochters) een duik in het diepe te nemen en ging zij op zoek naar een locatie, pand, producten en inrichting om de juiste uitstraling aan haar salon te geven. Peggy: “Het opbouwen van mijn salon ging eigenlijk vanzelf. Ik maakte een to-do list aan en liep stapsgewijs mijn lijstje af. Die lijst ging soms wel alle kanten op (lacht), maar uiteindelijk bereik je je doel. Mijn missie is dat iedereen een moment van rust en ontspanning ervaart”.

Team
‘Als moeder van drie lieve dochters en een kleindochter van 3 jaar, is het bij ons thuis een echt meidenhuis. Waar veel wordt gelachen, maar ook diepgaande gesprekken worden gevoerd over het dagelijks leven. We inspireren en motiveren elkaar. Ik kan wel zeggen dat we een hecht team zijn’.

‘Samen met mijn oudste dochter startte ik enkele jaren geleden de opleiding tot schoonheidsspecialiste. Dat creëerde een nog hechtere band en onze droom om onze eigen salon te openen werd werkelijkheid. Daarnaast volgde ik zelf diverse therapeutische massage opleidingen. Mijn andere dochters boden zich graag aan als oefenklant, waardoor we soms tot in de late uurtjes aan het oefenen waren. Ik kan echt wel zeggen dat we dit schoonheidsavontuur als een team zijn aangegaan’.

Keuzes
‘In het leven kom je voor zoveel keuzes te staan. Dat ik met mensen wilde werken wist ik al op jonge leeftijd. Ik houd écht van mensen. Of ze nou jong of oud zijn, mijn liefde gaat uit naar iedereen. Ik startte ooit als Sociaal Pedagogisch Medewerker en werkte met kinderen en verstandelijke gehandicapten. Toch kriebelde de beautybranche al heel lang in mij. Als puber vond ik het al leuk om met schoonheid, gezondheid en de huid bezig te zijn en kon ik uren ronddwalen in beautywinkels’.

‘Van nature ben ik een helper, maar daarin schuilt wel een gevaar. Als moeder en ondernemer moet je je aandacht over veel dingen verdelen. Als je niet goed voor je zelf zorgt, hoe kun je dan voor de ander zorgen? Deze boodschap geef ik bewust en soms onbewust mijn cliënten ook graag mee; je bent hier voor jezelf, geniet ervan en laat even los. Ook dat is een keuze’.

Divers
‘Op een werkdag zie ik verschillende cliënten met verschillende huidproblemen, zoals acne, pigmentvlekken, overbeharing, couperose, rosacea of cliënten die de huidveroudering tegen willen gaan. Hiervoor geef ik verschillende behandelingen, zoals onder andere laserbehandelingen, chemische peelings, microdermabrasie, acnebehandelingen, pigmentvlekken behandelingen, etc. Behalve de huidtherapeutische behandelingen, voer ik ook vetbevriezing, definitieve ontharing en ontspannende en therapeutische massages uit. Het is echt een heel breed beroep’.

“Als je niet goed voor je zelf zorgt, hoe kun je dan voor de ander zorgen?”

Leuk en uitdagend
‘Wat ik leuk en uitdagend vind, is dat er nooit een standaardbehandeling is. Ieder persoon is anders, met een andere huid en andere wensen.Tijdens mijn behandelingen ga ik puur op mijn intuitie af, ik vertrouw daarin volledig op mijzelf. De geschoolde gezichtsbehandelingen die voor iedereen zijn uitgestippeld of de massages met vaste volgorde en altijd dezelfde bewegingen die gaan er bij mij echt niet in hoor. Natuurlijk neem je wel iets mee van wat je geleerd hebt tijdens je studie. Maar ik werk vooral met gevoel en dat begint al als een cliënt binnenkomt. Hoe je iemand ontvangt’.

‘Als iemand tijdens bijvoorbeeld een gezichtsmassage zich totaal kan overgeven aan de ontspanning dan zie je dat er balans tussen lichaam, emotie en geest komt. Ik kan er oprecht van genieten wanneer iemand als herboren de salon verlaat. Met een prachtige huid, ontspannen lichaam en een grote glimlach op het gezicht. Zo geloof ik ook dat het innerlijke welzijn en uiterlijke schoonheid hand in hand gaan. Als jouw lichaam en geest in balans zijn straal je dit ook uit’.

Emotie
‘In deze branche draait het om connecties maken met mensen. Als je dat uitstraalt, kun je sneller resultaten boeken. Ik heb cliënten gehad die heel emotioneel werden tijdens een lichaamsmassage. Mijn geheim? Ik vind het belangrijk om een beetje liefde te geven tijdens de behandeling. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar ik geloof dat je daar echt een verschil in kunt maken. Ik laat mijn hart spreken. En mijn cliënten voelen dat. Laatst had ik een massage- cliënt die vroeg of ik een zakdoek voor haar had. Ik vroeg haar: ‘ben je verkouden?’ Ze zei: ‘nee, je maakt iets in me los.’ Ze was in tranen. Alle emoties kwamen los. Nou, dit is het niveau waar ik naar toe wil. Het gaat om de totale beleving’.

“Beauty is finding balance in your own skin”
(Fotografie: Etienne Riboet)

Evenwicht
Ik heb een quote die ik op mijn visitekaartje heb staan: ‘ Beauty is finding balance in your own skin.’ Naar mijn mening is beauty iets dat van binnenuit komt. Als jij zelf in balans bent, dan straal je dat ook uit. Je kunt van alles op je gezicht smeren, maar dat maakt je nog niet mooier. Het gaat er om dat je vrede met je zelf hebt. Als dat je basis is, dan voel je je lekkerder in je vel en begin je weer te stralen’.

Uitstraling
Wat ik van mijn cliënten hoor, is dat zij een bepaalde rust voelen op het moment dat zij hier binnen stappen. Zij ervaren de wachtruimte als een soort huiskamer en dat vinden ze prettig. Ik wilde geen klinische uitstraling hebben. Ik ga voor de ultieme beleving. Muziek speelt ook een rol in mijn salon. Muziek doet zoveel voor je innerlijke ik. Ik heb zelf verschillende lijsten met salonmuziek samengesteld die ik tijdens een behandeling afspeel. Ik merk dat ik daar zelf ook prettiger mijn behandelingen door geef. Na een behandeling kan men altijd nog nagenieten van een kopje koffie of thee, groentesap, fruit, dadels of/en ongezouten noten. Het draait allemaal om het thuisgevoel’.

‘Ik ben zelf wel eens in verschillende schoonheidssalons geweest waar ik het tegenovergestelde heb meegemaakt. Daar liep de schoonheidsspecialiste weg tijdens de behandeling zonder iets te zeggen en liet mij daar dan geruime tijd liggen, ik kreeg geen handdoek of deken over mij heen en had het behoorlijk koud. Ik vind dat echt niet kunnen. Aan de ene kant ben ik wel dankbaar dat ik dit heb meegemaakt. Door deze ervaring heb ik inzichten opgepikt om het zelf beter te doen en meer kwaliteit te geven. Zo vind ik het dus uit den boze om een cliënt alleen achter te laten tijdens de behandeling, of dat een collega schoonheidsspecialiste tijdens de behandeling de ruimte binnen komt om even iets te pakken. Het relaxmomentje van een cliënt wordt daardoor onderbroken. Soms neem ik bewust een behandeling bij een andere schoonheidssalon (als een soort ‘schoonheidspolitie’) (lacht), om even zelf te kunnen genieten, maar ook om inspiratie op te doen. En als mij iets opvalt wat mij niet bevalt dan kan ik deze ervaring doorgeven aan mijn stagiaires’.

Vier handen massage
‘Wat ik het liefst doe is de Balinese massage. De Balinese massage, zoals ik die aanbied, bestaat uit een combinatie van shiatsu, lomi lomi, acupressuur, reflexologie, en ook enkele technieken die ik zelf heb bedacht. Binnenkort zal ik ook een 4 handen signature massage verzorgen, samen met een collega die ook in de salon komt werken. Ik kan je nu al verklappen dat dit echt té gek wordt. Je wordt door vier handen tegelijk gemasseerd van top tot teen. Het is voor zowel mannen als vrouwen. Dit wordt echt een primeur!’

“Het draait allemaal om het thuisgevoel.”
(Fotografie: Germaine Halfhuid)

Blijf in ontwikkeling
‘Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Als je net iets meer aan je cliënt kan bieden, heb je een streepje voor. Als ik naar de toekomst kijk, ben ik erg hoopvol. Het mooie aan mijn vak is dat het zich zelf ook blijft ontwikkelen. Er komen voortdurend nieuwe technieken en behandelmethoden bij’.

‘Ik wil mijn salon als een gevestigde naam in de markt zetten en mijn zichtbaarheid optimaliseren. Het zou fijn zijn als alle drie mijn dochters ook later in het bedrijf zouden komen werken. Maar de keuze is aan hen, zij volgen hun eigen avontuurlijke pad. Wat het persoonlijke vlak betreft, wil ik vooral veel reizen. Mijn nieuwsgierigheid wordt bevredigd door naar nieuwe plekken op de wereld te gaan. Daar hecht ik meer waarde aan dan materieel bezit. Ik ga liever een weekendje weg, dan dat ik een dure tas koop, haha!’.

‘Je ziet dat stil zitten dus echt niet in mijn aard zit. Ik blijf investeren in studie. En het mooie is dat ik alles wat ik heb geleerd kan toepassen binnen mijn salon. Omdat ik zo breed ben, wilde ik een bedrijfsnaam kiezen die daar aan recht deed. Zodoende is de naam Skin & More Clinic ontstaan’.

Creatief
‘Qua werk heb ik altijd een brede oriëntatie gehad. En dat is nog steeds zo. Ik houd ervan om buiten de kaders te denken. Zowel zakelijk als persoonlijk. Ik heb een vrije geest. En vanuit die visie pak ik binnen mijn salon ook van alles aan. Alhoewel ik breed denk, ben ik ook wel iemand van het moment. Als ik met iets bezig ben, kan ik mijzelf er helemaal voor geven en laat ik mij niet snel afleiden. Daar geniet ik intens van’.

‘Naast het opzetten van mijn salon is het lanceren van het tijdschrift AlaKondre magazine toch wel een van de meest bijzondere werkzaamheden geweest. Ik had nooit een tijdschrift gemaakt en de partner met wie ik het samen deed evenmin. Het is een grote uitdaging om iets neer te zetten zonder vooropleiding of ervaring’.

‘Ik kan met trots terugkijken op wat ik heb gedaan, dat neemt niemand meer van mij af. Je komt tot het besef dat je zonder knowhow toch grote dingen kunt realiseren. Je kunt van niets iets maken. Als je er maar in gelooft en doorzet. Ik ben heel trots als mijn kinderen trots over mijn werkzaamheden kunnen spreken en zeggen: ‘kijk, dit heeft moeder gedaan!’

Boodschap
‘Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat alles mogelijk is! Laat je niet tegenhouden door angsten of onzekerheden en wees vooral niet bang om risico’s te nemen. Mijn boodschap: blijf altijd positief denken, volg je hart en blijf jezelf ontwikkelen. Leef alsof het je laatste dag is, leer alsof je voor altijd leeft’.

“Leef alsof het je laatste dag is, leer alsof je voor altijd leeft!” 
(Fotografie: Mandy Horstink)

Meer informatie over Skin & More Clinic:
Website
Facebook
Check ook Instagram om de werkavonturen van Peggy te volgend

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten