Interview met ondernemer Sharon van Sprang

Lekker koppig zijn, pays off! Een krachtige oneliners van een evenzo powerfulle bosslady. Vandaag stellen wij je voor aan Sharon van Sprang. Sharon is een doorgewinterde sales & marketing trainer en runt twee bedrijven, namelijk DeTafelvan5 en SalesGuruin1dag.

Kun je je voorstellen?
Ik ben Sharon van Sprang, Geboren in Paramaribo, opgegroeid in Nederland. Van mijn leven in Suriname heb ik niets meegekregen. Ik was slechts 6 maanden oud toen wij vertrokken, naar het land der mogelijkheden en kansen…. Vele zullen zeggen euhm maar dat is toch Amerika. Nee voor ons was dat Nederland.

Mijn pa greep, dat heel snel en makkelijk met beide handen aan. Eerlijk, ik wist nooit zo goed wat mijn pa deed. Ik denk dat toen ik rond een jaar of 7 of 8 hij mij een keer meenam naar de zaak. De zaak waar hij met zijn beste vriend van alles repareerde.

Denk niet dat dat de reden is waarom ik ben gestart als ondernemer. Zat ondernemen in mijn bloed absoluut niet. Ik moest netje mijn school afronden en een goede betaalde baan te vinden daar hamerde mijn ouders op. Bijbaantjes waren uit den boze. “Focus op je studie, dat is het enige wat jij hoeft te doen|” Nooit geweten dat ondernemerschap überhaupt een optie was. Dacht dat ondernemen alleen mogelijk was als je bakken met geld had.

Pas toen het internet kwam, werd ondernemen toch een stuk haalbaarder. Moet je nagaan ik had mijn eerst e-mail volgens mij op mijn 18de.

De wondere wereld van het internet en mijn drang om blijvend uitgedaagd te worden heeft mij ertoe geleid om toch echt voor mijzelf te starten.

Ik raakte snel verveeld bij de werkgevers waar ik zat. Als ik mijn doelstellingen had bereikt en mijn omzetdoelstelling had bereikt , was ik weer opzoek naar een vernieuwde uitdaging.

Ik wist dat ik of consultant moest worden, bij een groter bedrijf zodat ik gedetacheerd kon worden en elke keer aan de slag zou kunnen met een nieuwe opdracht of starten als freelancer.

Dat was mijn eerste stap. Freelancers life was geweldig het gaf me de ruimte om te doen wat ik wilde. Ik nam korte projecten aan zodat ik de verschrikkelijke winter kon s Bali, Brazilie, Colombia, Thailand, Indonesië, australië, China, Hong Kong…..en de list goes on. Elke jaar weer!!! Van eind november tot begin Maart…. Wat een leven 🙂

Wat wilde je als kind later worden?
Zangeres, the next Janet Jackson of Whitney houston. Als klein meisje was ik super verlegen. Maar ik schreef me wel altijd in voor playbackshows etc. Dit was het enige moment dat ik even niet verlegen was. What can I say, I love to shine en dat bleek al op een jonge leeftijd.

Welke opleidingen heb je gedaan?
Oei! van alles Ik heb de VBO, toen de KMBO, Meao, HBO daarna door naar de universiteit. Ik heb mijn masters in marketing in science. Geen Mr. maar wel een MSC. Vond het vroeger wel heel stoer om te zeggen. En nu is het gewoon een papiertje waar ik heel hard voor heb moeten werken. Ben ik blij dat ik hem heb? Ja! Het was wel een gemis geweest. Ik vind nu gewoon super snel kansen en weet hoe ik erop moet inspelen. Denk dat dat een mooie kwaliteit is.

Welke banen heb je gehad voordat je voor jezelf ging werken?
Altijd in de marketing en sales.

Wanneer ben je begonnen met ondernemen en wat is de reden?
Ik was gewoon niet gelukkig bij de baas. Ik voelde me eigendom van het bedrijf. Werd soms wel kwaad als een vakantie werd geweigerd. Dat bepaal ik zelf wel vond ik. Ik was gewoon super ongelukkig. Toen ik voor het laatst mijn ziel verkocht en er bijna onderdoor ging, dacht ik dit nooit meer.

Voor een lange tijd freelancen bij een bedrijf vond ik hartstikke leuk. Je hebt een project een startdatum en en einddatum en binnen die periode ben je vol gas je doelstelling aan het bereiken. Je gaat dan ook zo hard, dat je 3 maanden moet bijkomen om weer voor de volgende te gaan.

Heerlijk vond ik dat! Maar echt jarenlang bij een bedrijf zitten! Hard werken om een toppositie te krijgen binnen een bedrijf. Paste denk ik onvoldoende bij mij. Na een periode van 3 jaar had ik het wel weer gezien en was de motivatie er bij mij wel uit.

Kun je iets meer vertellen over je bedrijf?
Uiteraard vertel ik je heel graag over mijn bedrijf. Oftewel mijn 2 bedrijven.

Laten we dan maar meteen beginnen met DeTafelvan5 want dat is ook meteen het tofste wat ik doe en mijn jongste initiatief slechts 3 weken oud. Kijk in deze tijden hebben toch een groot deel van de ondernemers het toch erg moeilijk, sommige ondernemes laten zich ook nog eens ontmoedigen. In deze tijd is thuiswerken ook nog eens een feit. Je komt niet echt meer naar buiten en als directeur of founder is een sparringpartner toch echt wel fijn. Samen groei bereiken! Daar gaat het om. De tafel van 5 is voor ambitieuze ondernemers die willen groeien en die daar hulp bij nodig hebben. Niet alleen leer je veel over sales en marketing, je hebt er in een klap ook direct een heel tof netwerk bij.

Salesguruin1dag is een ander bedrijf. Hier ondersteun ik scale ups en ondernemers in hun groei.

Ik werk met je team! Of met de founder zelf en we gaan op zoek naar groeikansen.

Ik houd er wel een beetje van om naast de gebaande paden, ook met onconventionele marketing aan de slag gaan. Gewoon door hele slimme strategieën uit te voeren, die gewoon leiden tot net dat beetje meer.

Men zegt dat de start van een nieuwe onderneming gepaard gaat met ups en downs. Heb je dat zelf ook ervaren? En hoe ben je hiermee omgegaan?
Jazeker! Ik zou jokken als ik zei dat dat niet zo was. De lockdown de allereerste keer dan. Ik zat echt in de lift, had diverse leuke trainingen en samenwerkingen op de plan staan. Toffe opdrachten en toen kwam corona…… alles viel in duigen. Elke dag weer een telefoontje met het feit dat de samenwerking even on hold werd gezet. Die samenwerkingen zijn trouwens niet meer van de grond gekomen. Ik zag het niet meer zo zitten, dood van de zenuwen wat, tja! Wat gaat er gebeuren en hoe lang zitten we gevangen thuis.

Mijn business coach heeft mij door haar succesverhalen te delen, mij de drang gegeven om keihard te werken en mijn business te hervinden. Corona heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik nu een business heb, waar ik blij van word. Ik doe eindelijk alles wat mij energie geeft.

Hoe probeer je je te onderscheiden van de concurrenten?
I am my brand, mijn werkwijze is anders. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet al te veel bezig ben met mijn concurrent. Er is business voor een ieder. Ben daarom ook niet gefocust op business af te pakken van mijn concurrent. Ik richt mij op mijn doelgroep, de vraag en probeer de need zodanig op te lossen zodat zij hun doelstelling kunnen bereiken.

Als het dan anders is dan de concurrent, dan is dat altijd mooi meegenomen. Uiteraard ga ik wel op onderzoek uit, dat als ik een need signaleer of deze behoefte al wordt vervuld en hoe? Is men hier tevreden mee? Wordt de behoefte nog wel volledig vervuld met het huidige aanbod, zo niet, wat kan ik neerzetten om dat wel te doen.

Wat vindt men van jouw diensten?
Oeh een moment om op te scheppen, hahaha. Vind complimenten altijd leuk, laat maar komen. Ik heb van alles gehoord, maar dat heeft wel direct betrekking op mij. Mijn product: dat ben ik zelf.

Vaak krijg ik te horen, dat ik mensen uit hun comfortzone haal. Dat is immers het geval als je met sales bezig gaat. Je moet gaan netwerken en bedrijven benaderen. Maar connecten doe je niet alleen met de reden om business te halen. Dit kan ook zijn omdat je iets wil leren of nog belangrijker samen wil gaan werken. En dat is een hele belangrijke, samenwerken. Als bedrijf kan jij heel slim met je budget omgaan en toch in een klap een groot bereik te hebben. Door partnerschappen aan te gaan. Voor eenpitter is dit toch echt een van mijn lievelings strategieën die je gaan helpen groeien. Maar voordat ik je het aanraad, is het belangrijk om eerst zijn dit toch echt wel de strategieën die je doen groeien.

Waaraan kan men jouw werk herkennen? Oftewel wat is jouw ‘signature’ ?
Onconventioneel, enthousiast, motivator een leftante! Gewoon doen en plezier hebben in wat je doet.

Wat is het mooiste of meest bijzondere projectopdracht dat je hebt uitgevoerd?
Kom ik weer terug bij de tafel van 5. Dit is gewoon een mooi project. Immers er zijn zoveel ondernemers die behoefte hebben om eens te sparren met andere bedrijven. Vaak is het zo fijn om een andere blik op je probleem te werven. Een heel team van slimme, succesvolle ondernemers die elkaar nog succesvoller gaan maken.

Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd sinds je bent gaan ondernemen?
Focus, doe niet 10 dingen tegelijk. Immers als ondernemer ben je gewoon super creatief. Op een dag heb ik wel 10 nieuwe ideeën. Ik focus me echter nu op diensten. Door focus kan ik groeien en komen waar ik wil. Namelijk een groeiend bedrijf ergens op de grachten met 5 man personeel. Dromen zijn er om uit te komen.

Waar ben je in gegroeid door de jaren heen?
Ondernemen. Ik was altijd de freelancers. Hard werken en niet slim werken. Ondernemers zijn zulke slimme wezens. Er zijn zoveel slimme manieren om je voet tussen de deur te krijgen of mogelijkheden om geld te verdienen. Als ik je vertel wat ik de afgelopen weken heb geleerd, werkelijk mindblowing

Hoe zie je jezelf over vijf jaar?
Zelf zou ik niet veel veranderd zijn. Ik doe nog steeds waar ik elke dag blij van wordt. Het toffe is wel dat ik naast mijn grachtenpandje en 5 man personeel ook internationaal actief ben. Tevens wordt ik steeds vaker uitgenodigd op grotere podia en ben ik druk bezig met het stukje giving back.

Wat is je lijfspreuk?
Als het niet linksom kan, dan wel rechtsom. Maar lukken gaat het.
En deze heb ik zelf net bedacht “lekker koppig zijn, pays off”. Als je echt ergens in gelooft, ga er dan ook voor. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden maar komen ga je er.


Connecten met Sharon?
website
Linkedin

Deel dit artikel

1 thought on “Interview met ondernemer Sharon van Sprang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten