Inteview met Odyl Rozendaal van FEM Journey

Vandaag in de spotlight: Odyl Rozendaal. Als oprichter van FEM journey biedt zij coaching en wandelcoaching in Amsterdam aan ongelukkige, gesettelde bi-culturele vrouwen die openlijk en in veiligheid hun échte zelf wil worden. RBM Media nodigt Odyl uit voor een mooi gesprek over haar werk, haar interessegebieden en wat haar drijft.

Kun je je voorstellen?
Ik ben Odyl Rozendaal (zij/haar), een 36-jarige vrouw met Surinaams-Creoolse roots, geboren in
Suriname en opgegroeid in Almere. Ik woon meer dan 10 jaar in Amsterdam met mijn echtgenoot en onze twee kinderen.

Wat wilde je worden toen je jong was?
Sinds ik in groep 7/8 zat wilde ik rechten studeren en advocaat worden. In het examenjaar op het
VWO veranderde dit naar psychologie. Na open dagen op de UvA en VU concludeerde ik dat ik destudie rechten goed zou kunnen, maar dat het competitieve advocatenwereldje niet paste bij de persoon wie ik ben. Ik ben het daar nog steeds mee eens.


Uit welk nest kom je?
Mijn ouders zijn opgegroeid in Suriname en in de jaren ‘80 naar Nederland gemigreerd met mijn oudere zus en ik.
In Nederland is mijn broertje geboren. Mijn ouders hebben altijd hard gewerkt.Zoals bij veel migrantengezinnen werd opleiding erg gestimuleerd, “je diploma is je eerste man”.Mijn ouders probeerden de Surinaamse en Nederlandse cultuur te combineren in hun opvoedstijl. Ze waren supporting als het gaat om creatieve expressie via kleding en kunst.

Als ik je vrienden zou vragen wie Odyl is, hoe zouden ze jou omschrijven denk je?
Ik vind dit een lastige vraag, omdat ik de laatste jaren op sommige gebieden erg ben veranderd,mede door bepaalde life events. Vrienden zouden mij omschrijven als bedachtzaam, eerlijk, soms
gesloten, gedreven en sensitief.

“Het competitieve advocatenwereldje paste niet bij de persoon wie ik ben.”


Hoe zou je jezelf het liefst willen omschrijven?
Introvert, neurotisch, eerlijk, sensitief, creatief, attent, clumsy. In één woord: mezelf. Dat probeer ik tenminste.


Kun je iets meer vertellen over je onderneming?
Ik heb FEM journey in 2020 opgericht. Bij FEM journey bied ik coaching en wandelcoaching in Amsterdam aan ongelukkige, gesettelde bi-culturele vrouwen die openlijk en in veiligheid hun échte zelf wil worden. Die eindelijk die droombaan nastreven, meer tijd voor zichzelf maken of grenzen aangeven. En dat zonder schuldgevoel en weerbaar tegen dagelijkse microagressies waar vrouwen (van kleur) dagelijks mee dealen.


Waarom heb je gekozen voor het ondernemerschap?
Het ondernemerschap kwam op mijn pad in een tijd van crisis, het is niet een keuze wat ik eerder had overwogen. Ik heb altijd in loondienst gewerkt, mijn ouders hebben me gestimuleerd om voor zekerheid te kiezen. Echter, in september 2019 bleek mijn vader terminaal ziek en verloor ik mijn baan, allebei in één maand. Hoezo zekerheid? Mijn vader heeft sinds de dag van de uitslag nog 5 maanden geleefd. In deze maanden leerde ik de belangrijkste levenslessen: er zijn geen garanties in het leven, alles kan zo over zijn. Op je sterfbed gaat het alleen om liefde en verbinding. Je leven is waardevol, don’t f*cking waste it. Ik wilde niet meer voldoen aan de onrealistische productienormen in de GGZ, dus ik ging als zzp-er aan de slag bij een leuke psychologenpraktijk. Daarnaast wilde ik
vooral bezig zijn met dingen die me gelukkig maken en zo ontstond FEM journey.


Jij richt je op vrouwen met een bi-culturele achtergrond. Waarom?
Ik heb ook meegemaakt hoe ingewikkeld en tegelijkertijd normaal het voelt om binnen twee culturen op te groeien.
Ik heb ervaren welke uitdagingen er op je pad komen als je onderdeel bent van een gemengd koppel en samen bi-etnische kinderen hebt. Ik heb meegemaakt hoe het is om je als academisch opgeleide, zwarte vrouw aan te passen aan systemen en werksferen waar wit de norm is. Het steeds aanpassen maakt dat je jezelf kan verliezen, ook dat heb ik meegemaakt. Ik geloof dat ik de beste persoon ben voor deze doelgroep, vanwege mijn achtergrond én mijn expertise als GZpsycholoog. Tevens krijgen bi-culturele vrouwen structureel minder kansen door racisme en is de kans op mentale problemen vanwege dagelijkse microagressies groter. Deze vrouwen hoeven niet in hun eentje te struggelen, maar vinden het vaak moeilijk om de juiste coach te vinden. Coaching door een vrouw die op hen lijkt biedt (h)erkenning en perspectief.


Wat zijn de uitdagingen waar vrouwen met een bi-culturele achtergrond mee te maken hebben tenmopzichte van vrouwen met één cultuur?
De meeste vrouwen vinden het belangrijk om in verbinding te blijven met hun community en roots. Vooral als dit meer een wij-cultuur betreft. Maar het kan ingewikkeld zijn om aan de verwachtingen vanuit je community te voldoen, terwijl de Nederlandse normen en waarden anders zijn. Denk ook aan witte vrouwen die zich onmachtig voelen als hun familie neerkijkt op hun gekleurde partner. Maar als het deze vrouwen lukt te navigeren door de verschillende culturen in hen levens zonder de eigen behoeften los te laten, dan ontstaat er een gevoel van geluk en vrijheid.

Op de site omschrijft jij ‘Mijn missie is dat elke vrouw slaagt in het creëren van een leven waar zij zichzelf mag zijn zonder schuldgevoelens’ . Als je deze missie op jezelf betrekt, denk je dat je daarin geslaagd bent?
Ja. Ik las toevallig deze week in een oud dagboek veel notities over schuldgevoel, daar herken ik me niet meer in terug. Vooral moeders hebben last van schuldgevoel en cijferen zichzelf weg. Ik geloof dat kiezen voor mijn gezondheid, mijn dromen en behoeften – en laten zien wat het me oplevert – de beste impliciete opvoedstijl is.

Wat maakt jou als coach anders dan andere coaches?
Veel coaches richten zich vooral op het activeren van de klant, ze zitten vooral op het hoe. Maar daarmee leren ze je vooral pleisters plakken. Met FEM journey ben ik heel bewust 3 stappen dieper gegaan, door het inzetten van mijn jarenlange werkervaring als psycholoog. Natuurlijk ga ik je ook aanmoedigen om met nieuw gedrag te oefenen of te reflecteren om weer een stap dichter bij je doel te komen. Maar bij FEM journey graven we dieper als dat nodig is. Door mijn ervaring als psycholoog kan ik hier makkelijk in switchen zonder het doel uit het oog te verliezen. Daarbij hebben we het over de spannende onderwerpen waar veel coaches hun handen niet aan willen branden: racisme,
discriminatie, vrouwenhaat, LGBTQ+.

“Het steeds aanpassen maakt dat je jezelf kan verliezen, ook dat heb ik meegemaakt.”

Wat vind je zelf de leukste of meest bijzondere aspecten van je werk?
Het meest bijzondere blijft als een vrouw haar eigen krachten (her)ontdekt, floreert en beseft dat ze alle antwoorden altijd al in zich had.

Wat is jouw grootste kwaliteit of talent?
Ik kom snel tot de kern, men voelt zich gezien door mij. Met mijn eerlijkheid en humor kan ik vrij direct een boodschap met liefde overbrengen. Ook als die boodschap confronterend is.


Waar zou je beter in willen worden?
Ik zou consistenter willen worden in het runnen van mijn onderneming. Ik laat me nog regelmatig leiden door creativiteit en passie versus onvoldoende inspiratie of inzet. Een juiste balans vinden blijft in het algemeen een uitdaging, ook in mijn privé leven. Mijn leefstijl zou ik omschrijven als boeddhistisch ft. YOLO, een opmerkelijke combinatie.

We leven in een tijd vol veranderingen mede door corona. Hoe zag je leven eruit voor corona en hoe ziet het er nu uit?
Verandering hoort bij het leven, dat ben ik meer gaan omarmen vanaf mijn 30e
. Vóór corona had ik al ingrijpende ervaringen meegemaakt die mij deden beseffen dat er geen garanties zijn in het leven. Echter leefde ik voornamelijk binnen de gebaande, veilige paden. Na corona durf ik groter te dromen
en meer risico te nemen. Ik ben een onderneming gestart en ik laat mijn ware ik zien. Het leven is te waardevol om in beperkingen te denken en een masker te dragen.



Wat heeft corona jou geleerd?
Door corona ben ik mentaal flexibeler geworden; horeca weer open? Direct een restaurant boeken en een dansje doen in de club. Lockdown? Accepteren en kijken naar wat wel mogelijk is. Maar deze mindset lukte niet makkelijk aan het begin van de pandemie. Twee weken voordat de coronacrisis in Nederland uitbrak, was de begrafenis van mijn vader. Toen hadden we al vijf zware maanden achter de rug, levend verlies is het heftigste dat ik ooit heb meegemaakt. Ik had het eerst nodig om op te laden en bepaalde ervaringen te verwerken, dat moeilijker ging in een totale lockdown en fysieke afstand van dierbaren. Corona heeft me geleerd dat je tijd moet maken en ruimte mag innemen voor rouw. Altijd!


Wat is jou grootste leermoment in je leven geweest en waarom?
Een van de key moments was toen ik twee maanden alleen naar Ghana ging, nadat ik was afgestudeerd. Ik ben nogal beschermd opgevoed en vond het doodeng om alleen naar het buitenland te gaan, laat staan een ander continent. Bij de vetrekhal was ik erg zielig en veel aan het huilen. Maar zodra ik voorbij de douane was, klikte er iets in mij: ik ging dit alleen doen, dus moest ik moedig zijn. Het gaf mij veel zelfvertrouwen.

Wie is je rolmodel?
Ik vind deze vraag nooit leuk, omdat ik me dan awkward voel dat ik niet echt één duidelijk rolmodel heb. In mijn puberteit was zangeres Aaliyah echt een rolmodel, door haar kreeg ik veel liefde voor dans. In het heden zijn het vooral bijzondere, zwarte vrouwen die mij inspireren. Bekend en minder bekend.

Wat doe jij in je vrije tijd?
Wandelen, podcasts luisteren, series kijken, afspreken met familie en vrienden. Ik kan erg genieten van koffie drinken op een terras in Amsterdam. Opladen doe ik door helemaal in mezelf te keren met een boek of door op de bank te chillen met mijn man. Of juist door de hele nacht te dansen in de club. Ik ga met onze kinderen graag naar musea en Artis.

Wat zijn je toekomstplannen?
Vroeger maakte ik vijfjarenplannen, na de laatste twee jaar heb ik dat wel afgeleerd. Pluk de dag!
Maar voor mijn onderneming heb ik wel plannen om duurzame samenwerkingen aan te gaan die mijn missie ondersteunen. Ik wil weer verre reizen maken met mijn gezin, dat is voor ons een grote rijkdom. Mogelijk nog een boek schrijven, een aantal jaren geleden heb ik een fictieboek voor kinderen geschreven.

Wat is je favoriete lijfspreuk?
Oh jee, ik heb er heel veel. Maar één die letterlijk op mijn lijf staat is “just be you”. Simpel, maar zo waar. En ik krijg ook een hele goede vibe van “give less fucks” en “do it anyway”. Beetje rebels wel.

Hoe wil jij herinnerd worden door mensen?
Allereerst als goede moeder, dat is mijn belangrijkste opdracht sinds ik kinderen heb. Verder hoop ik dat mensen mij herinneren zoals ik ben, met mijn strengths and flaws. Als integer en liefdevol, maar ook een stresskip en beneden gemiddeld sportief. Het zou tof zijn als men op mijn begrafenis zegt dat ik grappig was, want dat is waar.

Heb je nog een laatste shout out voor de lezers? Of iets belangrijks te melden?
Jazeker, voor de dames! Er gloort een vierde feministische golf aan de horizon. We zijn klaar met het opgedrongen ideale lichaamsbeeld. We zien verschillende rolmodellen. Niet alleen qua maten of lichaamstypes, maar ook qua huidskleur. Met of zonder hoofddoek. We zijn klaar met het seksisme; representatie en inclusie zijn de nieuwe ‘diversiteit’. En in deze vierde golf, sta jij ook op het punt jouw authentieke leven te claimen. Ik kan jou concrete hulp bieden in deze journey, so let’s connect.


Wil je de zichtbaarheid van je bedrijf vergroten? En meer klanten aantrekken?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is SALESFUN-EN-RBMMEDIA-500x225.jpg

ONTMOET SALESFUN & RBM MEDIA VIA DEZE LINK

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten