Interview Monique Mendes van The Money Lounge

Voor RBM Media interviewen wij Monique Mendes. Deze ambitieuze bosslady startte kort geleden met maken met vloggen over geldzaken. Monique: “Er worden tegenwoordig veel mensen ontslagen vanwege de corona crisis. Deze mensen komen veelal in de uitkering terecht met alle financiële gevolgen van dien. Ik bedacht mij dat dit de beste periode is om een financiële vlog te beginnen.”


Zou je jezelf even kunnen voorstellen?  
Mijn naam is Monique Mendes en ik ben 35 jaar. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en ik woon er nog steeds met veel plezier. 

Wat heb je tot nu toe gedaan qua opleiding en werk?  
Ik ben in 2010 afgestudeerd in de Onderwijs & Ontwikkelingspsychologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Ik heb geruime tijd gewerkt in het onderwijs als schoolpsycholoog, maar sinds 2014 werk ik in de maatschappelijke welzijnsector met volwassenen.  

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in geldzaken?  
Kinderen van migranten zullen zich wellicht in mijn verhaal herkennen. Maar ik ben van jongs af aan betrokken bij het doen van de administratie en financiën van mijn ouders. Dit was niet omdat ik dat nou zo leuk vond, maar dit was nodig om mijn ouders te ondersteunen.  

Ik kon al op jonge leeftijd geld tellen, geld pinnen en acceptgiro’s controleren voor mijn ouders en nog veel meer. Ik belde bijvoorbeeld namens mijn ouders allerlei instanties om hun zaken te regelen. Hierdoor raakte ik al op jonge leeftijd betrokken bij alles wat met geld te maken heeft. Ik beheer nog steeds de administratie en financiën van mijn ouders en natuurlijk die van mijzelf. Soms help ik ook andere familieleden met het regelen van hun administratie of andere dingen waar ze tegenaan lopen. Doordat ik op jonge leeftijd thuis de financiën deed, heb ik veel kunnen leren over hoe je het beste met geld dient om te gaan. Ik was mijn leeftijdsgenoten altijd een stapje voor als het komt op financiën. Daar waar leeftijdsgenoten bezig waren met hun eerste salaris, was ik bezig met het regelen van AOW en pensioen voor mijn ouders. Naarmate ik ouder werd, ben in financiën steeds leuker en leuker gaan vinden.  

Waarom heb je besloten om vlogs op te nemen over geldzaken?  
Ik vind vloggen heel leuk. Ik heb trouwens een vlog op instagram en facebook over mijn fitness journey, maar ik wilde meer video’s delen in plaats van foto’s. In de fitness niche is er al meer dan genoeg en bovendien zijn mijn korte fitness video’s niet echt geschikt voor een YouTube kanaal. Ik was op zoek naar een ander onderwerp om over te vloggen, maar ik kwam maar niet op leuke onderwerpen. Ik zie veel mensen om mij heen vloggen over make-up, haar, fashion, daily lifestyle etcera Maar ik zie mezelf niet in die niche vloggen. Bovendien ik heb geen affiniteit met beauty of make-up. Ik zie er altijd hetzelfde uit. Ik hou wel van mooie kleren, maar ik ben er niet zo fanatiek in dat ik er een youtube kanaal aan kan besteden. Ik dacht aan vloggen over financiën, maar ik vond dit in eerste instantie te saai voor YouTube. Bovendien is over geld praten iets wat niet gebruikelijk is en niet openlijk wordt gedaan.  

Tijdens de quarantaine periode ben ik er steeds serieuzer over gaan nadenken. Ik ben vooronderzoek gaan doen op het internet en ik zag dat er wel een paar mensen zijn die vloggen of bloggen over financiën. Het zijn er niet veel, maar ze vloggen/bloggen veelal voor ondernemers. En het zijn meestal mannen die over geldzaken praten. Voor de doelgroep die ik voor ogen had, zag ik heel weinig. Bovendien worden er tegenwoordig veel mensen ontslagen vanwege de corona crisis. Deze mensen komen veelal in de uitkering terecht met alle financiële gevolgen van dien. Ik bedacht mij dat dit de beste periode is om een financiële vlog te beginnen waarin ik financiële informatie deel en praktische tips geef over hoe iemand grip kan houden op zijn financiën. Bovendien kan de financiële geletterheid in Nederland wel wat verbetering gebruiken. Dat iemand een goed betaalde baan heeft, wilt nog niet zeggen dat die persoon weet hoe hij het beste met zijn/haar geld kan omgaan.  

 Op welke doelgroep richt jij je vlogs?  
Ik richt mij op mensen in de uitkering, dit kunnen overigens ook studenten zijn, en mensen in loondienst die grip willen houden op hun financiën om daarmee hun financiële doelen te behalen. Kortom mensen die minder geldzorgen willen hebben.  

Wat wil je met je Youtube vlogs bereiken?
Ik ken mensen uit mijn directe omgeving die financieel niet zijn waar ze willen zijn maar wekelijks soms zelfs dagelijks uren en uren kijken naar vlogs die hun werkelijk niks opleveren waarmee zij hun financiële situatie kunnen verbeteren. Ze kijken bijvoorbeeld naar vlogs over hoe andere mensen leven en wat ze zo al doen op een dag, bijvoorbeeld boodschappen, wasje draaien, uiteten, wandeling maken etc. Dit kan vermakelijk zijn, maar het levert je niks op. Het is puur en alleen ter vermaak en daar heb ik op zich niets op tegen. Maar, als je geldproblemen hebt, vind ik dat je je kop niet in het zand moet stoppen, maar actie moet ondernemen. Je haalt, met alle respect voor die vloggers, niets of weinig uit dit soort vlogs wat jouw financiële situatie kan verbeteren. En ik wil met mij vlogs die mensen informatie aanleveren die zij daadwerkelijk kunnen gebruiken om hun financiële situatie te verbeteren. Ik hoop met mijn vlogs informatie te delen wat het verschil gaat maken voor mensen, wat betreft hun geldzaken. 

Waar strugglen de meeste mensen mee als het gaat om geldzaken denk je?  

Rondkomen van hun inkomsten is iets waar de meeste mensen mee worstelen.  In Nederland hebben wij veel kosten om onszelf te voorzien in onze levenbehoefte. De prijzen stijgen, maar de uitkeringen of lonen stijgen minimaal. Kijk maar naar de huurprijzen, hoe die de afgelopen jaren zijn gestegen.  

In Nederland zijn er overigens weinig mensen die echt geen enkele vorm van inkomsten hebben. Mensen die geen werk hebben of niet kunnen werken, kunnen aanspraak maken op de sociale uitkeringen. Maar, je inkomstenbron maakt niet zoveel uit, als je denkt. Mensen denken doorgaans dat je financieel veiliger bent als je een baan hebt. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dat niet perse zo is. Wat het belangrijkste is, is wat jij onderaan de streep overhoudt als vrij besteedbare geld en wat jij hiermee doet of kan doen. Ook mensen met goed betaalde banen kunnen het financieel heel zwaar hebben. Er zijn genoeg mensen met een baan die na afschrijving van alle vaste lasten nog minder geld overhouden dan iemand die in de uitkering zit. Sterker nog, soms gaan mensen meer geld verdienen en meer betalingsverplichtingen aan, met als gevolg dat ze onderaan de streep net zoveel of soms zelfs minder over houden dan eerst. In dat geval ben je wat mij betreft financieel niet vooruitgegaan. Iemand die veel geld uitgeeft is niet perse rijk, maar iemand die veel geld bezit en hier verstandig mee omgaat is rijk. En dat is iets waar mensen zich meer bewust van moeten zijn. We moeten echt gaan consuminderen en gaan werken aan vermogen opbouwen. We geven allemaal teveel geld uit aan dingen die ons vermogen niet doet toenemen, maar juist afnemen.  

Ben jij tevreden hoe jij er nu financieel voor staat?  
Ja, ik ben heel tevreden met hoe ik er financieel voorsta. Dit is iets wat ik ook regelmatig tegen mijn partner zeg. Ik werk in de maatschappelijke sector en ik zie vaak mensen die worstelen en moeilijk rondkomen. Overigens zie ik dit niet alleen in mijn werk, maar ook in mijn directe omgeving. Ik mag echt niet klagen en ben ontzettend dankbaar voor waar ik nu financieel sta. Ondanks dat ik het financieel goed heb, streef ik altijd naar beter. 

 Wat is jouw grootste financiële droom?  
Ik noem dit geen droom, maar een plan, want ik werk er planmatig naartoe. Mijn grootste financiële plan is om mijn familie een vermogen achter te laten waar zij mee verder kunnen. Dit staat ook wel bekend als generational wealth. Daarnaast wil ik ook met vervroegd pensioen gaan. 

Welke financiële tips heb je voor mensen?
Save money and money will save you.  

Wat betreft geldzaken, zijn er dingen die je verkeerd hebt aangepakt en hoe ga je er tegenwoordig mee om?  
Ja zeker. Financiële fouten maken is niet erg, mits je er lering uit trekt en het niet nog een keer doet. Ik ben een keer nalatig geweest in het doorgeven van een loonsverhoging aan de belastingdienst toeslagen. Hierdoor moest ik al mijn zorgtoeslag terugbetalen. Maar echt alles, want door die loonsverhoging bleek ik geen recht meer te hebben op zorgtoeslag.  

Tegenwoordig maak ik alleen aanspraak op de kinderopvangtoeslag. Ik geef elke wijziging door. Sterker nog, ik geef wat betreft toeslagen en zeker in het geval van mijn ouders altijd een hoger inkomen door. Dit doe ik om die tussentijdse wijzigingen te vermijden en om te voorkomen dat er terugbetaald moet worden. Als achteraf tóch blijkt dat je een lager inkomen hebt, dan zorgt de belastingdienst ervoor dat je alsnog uitbetaald krijgt waar je recht op had. Eigenlijk zou het toeslagen systeem aangepast moeten worden. Mensen raken door de toeslagen systeem gemakkelijk in de schulden. Ik vind dat de belastingdienst achteraf moet vaststellen waar mensen recht op hebben en dat bedrag dan moeten uitbetalen. Toeslagen op basis van een schatting, brengt teveel mensen in geldproblemen. Soms door toedoen van de belastingdienst zelf.  

Geloof jij dat geld gelukkig maakt?  
Nee, geld maakt niet gelukkig. Maar geen geld maakt wel ongelukkig. Geld is een middel dat het leven gemakkelijker maakt, maar niet perse gelukkiger.   

Hoe kunnen mensen jou contacten voor meer informatie? 
Doordat ik op social media ook actief ben op het gebied van fitness, word ik nu veel benaderd via die facebook of instagram. Maar wat betreft The Money Lounge wens ik graag benaderd te worden via mijn YouTube kanaal The Money Lounge. Of via email op themoneylounge0@gmail.com of via instagram the_moneylounge.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten