Interview met foto-en videograaf Emine van der Velden- Özgören

Kun je je je voorstellen.
Ik ben Emine van der Velden – Özgören, 30 jaar en werkzaam als professioneel fotograaf & videograaf binnen mijn mediabedrijf Studio Özveld. Ik omschrijf mezelf als a Dutch woman with Turkish roots. 

Eerder in mijn carrière ben ik werkzaam geweest als verpleegkundige in academische ziekenhuizen. Momenteel woon en werk ik in de mooie stad Rotterdam. Samen met mijn man en hondje Bambi. Verder geniet ik van de kleine dingen van het leven en heb ik gevoel voor humor. Ik ben als hobby fotograaf begonnen. İn de loop der tijd heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld en verder geprofesionaliseerd. 

Wat ik altijd terug hoor van mijn klanten en samenwerkingspartners is dat ik altijd prettig in de omgang ben. Als ik ze mijn werk laat zien, is het resultaat altijd nog mooier dan wat ze hadden verwacht. Ook heb ik oog voor een goede inzicht van locaties en styling bij het organiseren van de shoots. Met al mijn opdrachtgevers streef ik naar een ontspannen en spontane samenwerking. Dit leidt tot natuurlijke en spontane poses in plaats van geforceerde poses op de foto’s. Dit zorgt voor een prettige samenwerking.

Wat was je droomberoep als kind?
Volgens mijn moeder wilde ik als kind in het ziekenhuis werken om mensen te helpen omdat ik vond dat niemand ziek moest zijn. Verder leek het me ook leuk om receptioniste te zijn en te werken met computers en de telefoon. Dat technische heeft altijd wel in me gezeten…haha.


Wat heb je gedaan qua opleiding en werk?
Ik heb MBO/HBO Verpleegkundige opleidingen gevolgd en gewerkt in academische ziekenhuizen op verschillende afdelingen. Fotograferen deed ik er altijd bij als hobby. Dit gaf mij rust en een ontspannen gevoel om mijn creativteit te uiten. Mijn motto is altijd ook geweest ‘’geef je vrije geest altijd de vrije loop’’. Om zo in het leven te staan heeft mij enorm geholpen. Zeker als ik terugkijk in de dingen die ik heb bereikt. 

In het ziekenhuis werk stelde ik de patiënten en naasten gerust. Daarnaast was ik altijd wel bezig met fotografie om hen te helpen in hun verwerkings en rouwproces. Soms had ik te maken met patiënten en hun familieleden die helemaal geen foto’s bij zich hadden van elkaar. Toen realiseerde ik mij dat het leven eigenlijk te kort is. Hoe mooi is het om van kleine dingen in het leven te genieten en deze momenten vast te leggen voordat het te laat is. Dit heeft mij enorm geïnspireerd. 

Omdat ik mijn kennis wilde verbeteren, heb ik naas mijn werk een opleiding fotografie gevolgd. Sinds 2,5 jaar werk ik als ondernemer en fotograaf. Dit doe ik samen met mijn man. Wij hebben onze talenten gebundeld en geprofesionaliseerd tot een bedrijf die groeit. En die hebben wij genoemd Studio ÖzVeld, waar onze achternamen in het kort samen gesmolten zijn. Eigenlijk heel uniek. 


Wanneer ben je begonnen als fotograaf en wat heeft je gemotiveerd om dat te doen? 
Tien jaar geleden begon ik als hobby fotografie. Ik wilde graag de techniek leren kennen van een camera en inhoud van fotografie. Dus ben ik mij gaan verdiepen in de instellingen van een camera middels cursussen en opleidingen.  Daarna begon ik het alleen maar in de praktijk te doen. Aanvankelijk begonnen met natuurfotografie en later uitgebouwd naar portretten van mensen zoals koppels en familie shoots. Ik daag mezelf ook graag uit en zet het door. Mensen om mij heen hebben mijn foto’s altijd bewonderd en ik krijg veel complimenten. Dit heeft mij enorm gestimuleerd en gemotiveerd om dit door te zetten tot een bedrijf. Zodoende ben ik ook begonnen met bruiloften en leg ik graag emoties vast die onvergetelijk zijn om herbeleefd te worden. Daarom ook motto van mijn bedrijf ‘’we capture your special moments for now and forever’’. Tuurlijk heeft het mij een lange periode gekost om uiteindelijk een eigen stijl van fotografie te creëren, ook binnen de manieren van de nabewerkingen. Hier leer en excelleer ik nog steeds elke dag.

Wat boeit jou aan fotograferen?
Je kunt het zo mooi en leuk maken zoals je het zelf wil.  Je kunt van alles fotograferen. Van natuur tot architectuur, van nachtfotografie tot dieren en mensen. Je bevriest ook momenten met verschillende emoties. Dit vertelt ook altijd een verhaal en roept herinneringen op. 

Wat zijn de favoriete shoots die je het liefst op camera vastlegt?
Mijn favoriete shoots zijn bruiloften. Elke bruiloft en bruidspaar is uniek met de emoties die erbij komen kijken. Het is natuurlijk ook een van de belangrijkste fase uit je leven. DIt maakt het erg speciaal. Dit is natuurlijk zo mooi, speciaal om trots op te zijn. Niet alleen op de opname dag, maar ook tijdens de processen er om heen: het bewerken en afleveren van de beelden en de reacties van de klanten. Want de beelden gaan jaren mee dus worden de momenten herbeleefd. Dit geeft mij voldoening en houd ik van mijn werk. Ook vind ik het bijzonder om te werken met natuurlijke licht zoals de blauwe en gouden uur oftewel licht bij zonsopgang en zonsondergang.

Ook vind ik het erg leuk binnen de branding shoots, het merk en de persoon achter het merk vast te leggen om haar/hem in de kracht te zetten. Ook in deze tijd elkaar als ondernemers te steunen met zijn/haar eigen verhaal. Want ook ondernemers mogen en kunnen in spotlight worden gezet.


Welke dingen zou je absoluut niet willen fotograferen en waarom niet?
Boudoir en naaktfotografie zou ik absoluut niet willen fotograferen. Omdat dit tegenstrijdig is met mijn normen en waarden. Tevens vind ik het ook niet nodig omdat de schoonheid vanuit binnenuit naar buiten komt. Het accent hoeft niet alleen op de buitenkant te liggen.

Heb jij rolmodellen op het gebied van fotografie? En waarom bewonder je die mensen?
Ik volg zeker fotografen die mij inspireren zoals William Rutten. Vooral als het om belichting gaat in een studio, portretten en evenementen. En Brett Flourens is ook een hele goede internationale fotograaf als het gaat om fashion en bruiloften waar ik veel cursussen van heb gevolgd. Ik bewonder ze omdat ik de lessen vanuit de meesters en/of powervrouwen wil leren en ontwikkelen van de ervaringen die zij hebben opgedaan maar ook als persoon. Ik leer zeker ook van andere fotografen die mij inspireren. Het hoeft dus niet per se een bekende fotograaf te zijn.

Wanneer is een foto of een photoshoot pas geslaagd of succesvol in jouw ogen?
Een foto én de shoot is voor mij pas geslaagd als beide partijen genoten hebben van de shoot, technisch gezien klopt zoals instellingen, scherpte en diepte met juiste kleuren in de nabewerking. En het allerbelangrijkste: de klant en ik moeten tevreden zijn. Sommige van klanten zeggen: ‘’niemand heeft mij zo mooi vastgelegd zoals ik het wilde hebben en mezelf in terug kan herkennen’’. Of ‘’ik ben niet de knapste/mooiste maar je hebt mij erg krachtig en mooi vastgelegd. Niet geweten dat ik op de foto’s zo zou uitstralen.’’ Nou dan is de shoot meer dan geslaagd voor mij. Hier haal ik energie uit.

Waar kunnen mensen jouw werk aan herkennen?
De volgende woorden kunnen mijn foto’s omschrijven: clean, warm en combinatie van modern en classic.

Hoe zag je werkdag eruit voor de coronacrisis? En hoe ziet het er nu uit?
Er is niet heel veel veranderd wat betreft werkzaamheden die ik verrichtte als fotograaf, zoals mailen beantwoorden en offertes opstellen, actief op social media, shoots organiseren en editen etc. Deze werkzaamheden blijven doorgaan natuurlijk. Ik probeer zoveel mogelijk buiten te shooten, zolang het weer gunstig blijft. Met de coronacrisis en weer omstandigheden, shoot ik ook ter afwisseling in de studio. 

Hoe het nu eruit ziet, is onzeker. Je merkt natuurlijk dat de bruiloften regelmatig verplaatst worden en dat je soms minder bruiloften hebt per seizoen. Door coronacrisis en de maatregelingen zijn mensen natuurlijk erg onzeker geworden en wordt het anders gevierd. Ook kleinschaliger dan ze zelf hadden gewenst. Ik probeer altijd mee te denken in oplossingen voor de klanten, dit geeft dan toch opluchting bij ze. Want je bent als fotograaf ook soort buddy omdat je EEN groot onderdeel bent van het evenement om de beelden vast te leggen. Je bent niet alleen een fotograaf maar ook regisseur. Eigenlijk spin in het web.

Ik heb onze diensten op het gebied van videografie ook uitgebreid. Omdat tegenwoordig veel vanuit afstand moet gebeuren en sommige ondernemers/leveranciers niet veel publiek mogen ontvangen, organiseren wij ook livestream met ons team. Hier hebben wij groot team voor opgebouwd met de juiste apparatuur. Van audio engineer tot regisseur, licht specialist en videograven om zo goed mogelijke live uitzendingen aan te bieden via internet en social media. 

Wat ging er door je heen toen je hoorde over het coronavirus en de nieuwe maatregelen omtrent de nieuwe manier van werken?
De coronavirus pandemie heeft veel roet in eten gegooid bij veel mensen. Natuurlijk kijken we allemaal uit wanneer alles weer normaal wordt. De onduidelijkheden en onzekerheden maken ons allemaal levensmoe. Het leert ons om anders denkenom te gaan en positief te blijven. Natuurlijk moeten wij onze stem blijven laten horen wat betreft onze vrijheid. Ondanks de beperkingen, ga ik creatief om met de mogelijkheden die er zijn. Het daagt mij uit om zelf nieuwe dingen uit te proberen.

Hoe zie jij de toekomst van je bedrijf zodra de crisis voorbij is?
Als de crisis voorbij is, zie ik nieuwe mogelijkheden om meer reportages in het buitenland te doen. Ook droom ik van een eigen bedrijfspand met naamsbekendheid en publicaties waar mijn foto’s en video’s te zien zijn.


Wil je tot slot nog iets kwijt aan de lezers?
‘’Love what you do, do what you love’’. Fotografie is eigenlijk een stuk kunst en een stuk persoonlijke ontwikkeling. Je kan niets fout doen. Je moet het leuk vinden en continu jezelf afvragen: geef dit wel of geen energie ? Je hoeft geen dure camera’s aan te schaffen. Het gaat om de basis zoals de instellingen, hoe je ermee moet omgaan. Door te blijven oefenen wordt je steeds beter. Tuurlijk neemt het ook enige tijd in beslag om je eigen sitjl te ontdekken. Neem vooral deze tijd voor jezelf. Het zal je ook enorm helpen om cursussen te volgen of mee te lopen met een fotograaf.

Connecten met Emine?
Website
Instagram
Facebook

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten