Interview met plusmodel & influencer Rilana Margarita

Meet Rilana Margarita. Met haar mooie warme glimlach gezicht en zelfverzekerde uitstraling is zij een upcoming  plus size model in Nederland. Daarnaast is zij national director van de Ms Top of the World Plussize Nederland, Suriname en Curaçao en founder van The Curves Academy. Zij weet veel vrouwen te inspireren en te motiveren om positief naar hun lichaam te kijken. RBM Media gaat in gesprek met Rilana voor een nadere kennismaking. Lees je mee?

Kun je je voorstellen aan de lezers?
“Mijn naam is Rilana Margarita, een 35-jarige vrouw met Curaçaose roots woonachtig in Rotterdam. In mijn vriendenkring en op social media sta ik bekend als curvymosanena. Onder deze naam opereer ik als foto model, self-confidence coach en als national director van Miss Top of the World.”

Wat heb je gedaan qua opleiding en werk?
“Ik heb zelf een juridische achtergrond met een dubbele specialisme in privaatrecht en medisch recht. Ik ben werkzaam als juridisch verzekeringsexpert voor een verzekeringsmaatschappij.

Hoe ben je in de modellenwereld terecht gekomen? 
“Dit is geboren vanuit onzekerheid. Als jong meisje hoorde ik regelmatig dat ik te dik, te donker en te lelijk was. Met mijn Caribische rondingen had ik een maatje meer en tja, dat voldeed niet aan het Westers ideaalbeeld. Ik worstelde met mijn zelfbeeld. Op een gegeven moment begon ik een zoektocht naar mezelf. Wie is de echte Rilana? Los van wat mensen denken of zeggen. Als je jaren niet in jezelf gelooft kun je dat niet in een klap veranderen. Ik heb een hele journey of self-love en self-confidence afgelegd. Een reis waarin ik mijzelf meer en meer begon te ontdekken. Met alle mooie en minder fraaie kanten. Uiteindelijk heeft die reis mij gebracht op het punt waarop ik zei: ik wil een inspiratie zijn voor dames die willen bouwen aan hun zelfbeeld. Ik wil vrouwen helpen die het moeilijk vinden om zichzelf te omarmen zodat hun zelfvertrouwen groeit.”

Wannneer had je de knop omgedraaid van negatief naar positief zelfbeeld?
“Daar ging een heel proces aan vooraf. Ik heb mezelf van veel dingen onthouden. Puur omdat ik dacht dat ik het niet verdiende. Ik had nooit gedacht dat ik een mooie gezin zou stichten met een man die intens van mij houdt. Maar look at me now! Ik heb het allemaal gerealiseerd. Ik voel me gezegend. Ik heb prachtige kinderen en mijn man ondersteunt mij door dik en dun. Het geeft een geweldig gevoel als je weet dat iemand voor jou door het vuur gaat en die zegt: ga voor je dromen, je kunt het wel. Het heeft te maken met je zelfbeeld. Als je positief naar jezelf begint te kijken zul je merken dat je positieve dingen aan trekt. Ik heb geleerd dat je maling moet hebben aan het oordeel van anderen. Vervelende mensen en negativiteit zullen er waarschijnlijk altijd zijn. Niet iedereen vindt jou mooi of leuk. Daar kun je niets aan veranderen. So be it! Blijf dicht bij jezelf. “

“Als jong meisje hoorde ik regelmatig dat ik te dik, te donker en te lelijk was.”

Wanneer heb je jezelf gepositoneerd als curvy model?
“In 2019 scrollde ik  op social media en ik las interessante oproepen van mommy’s poppin en curvy embracement. Curvy embracement – de naam zegt al – is voor curvy dames die willen leren om zichzelf te omarmen. Ik kon mezelf in dit platform verbinden. Deze groepen staan voor positiviteit. De focus is verbinden en elkaar helpen.

Op een dag stond er een oproep dat men op zoek was naar curvy modellen voor een fashion show. Ik dacht: best spannend, maar ik ga mij gewoon aanmelden.  Voordat ik het wist, werd ik gekozen  Ik dacht: ok wat nu? Het punt was dat “mij vooral zorgen maakte over wat anderen hiervan zouden vinden. It was out of my comfortzone. Maar ik ben iemand die niet schuwt voor nieuwe uitdagingen. Als je wil groeien, moet je uit je comfortzone stappen. Die keuze had ik in 2020 vlak voor de eerste lockdown gemaakt. Vanaf toen ging het vrij snel en kwam de ene photoshoot en fashionshow opdracht na de andere. En voordat ik het wist werd ik een volwaardig betaalde plussize model en internationale plus-size miss. Uit 18 landen werd ik, als vertegenwoordiger van Curaçao uitgeroepen tot Ms. Top of The World Plus-size 2020.

Kun je iets meer vertellen over Crowned with confidence?
“Zeker, ik ben sinds kort uitgeroepen tot national director van Miss verkiezingen. Dit houdt in dat ik de licentie heb om Missen te benoemen in Nederland, Suriname en Curacao. Omdat dit mijn eerste jaar was, wilde ik me focussen op een specifieke groep dames. Een waar ik mij zelf mee kon identificeren. Dat werd de plussize category. Mijn initiatief van waaruit ik miss verkiezingen organiseer heet Crowned with confidence. Deze naam heb ik bewust gekozen omdat ik van mening ben dat elke vrouw zelfverzekerd mag zijn. Deelnemen aan een miss verkiezing is de bekroning  – crown – van je prestaties.”

Jij hebt in oktober een verkiezing georganiseerd: Ms Top of the World Plussize 2021. Hoe ging de voorbereiding op het event?
“In juli – voordat ik op vakantie ging – kreeg ik de mogelijkheid aangeboden om national director te worden. Toen zei ik nog niet direct ja of nee. Ze vroegen mij net voordat ik op vakantie naar Curacao ging. Ik besloot om eerst vakantie te vieren en er daar over na te denken. Op Curacao was ik als eregast uitgenodigd voor de Miss Universe Curaçao verkiezing. Ik ging er naar toe en het beviel mij zeer goed. Ik werd geïnspireerd om ook een event te organiseren maar ik moest binnen korte tijd iets moois en van hoge kwaliteit neerzetten. Toen ik in augustus terug kwam, begon ik te plannen en finalisten te werven. Tot eind september was inschrijven mogelijk en 29 september was onze eerste shoot. Dat betekende dat ik een maand de tijd had om de dames klaar te stomen en de finale te organiseren.

Veel mensen verklaarden mij voor gek. Ze geloofden niet dat ik in zo’n korte tijd iets kon organiseren. Echter, als ik een doel in mijn hoofd heb, gaat dat er niet gemakkelijk uit. Ik ga voor het beste resultaat. Het vinden van een geschikte lokatie was een enorme uitdaging. Zo waren er nog andere dingen waar ik mee worstelde. In het begin hadden zich acht dames aangemeld. Helaas viel er een uit vanwege covid. Uiteindelijk ging ik door met zeven dames.  Gelukkig waren alle finalisten echt top en zij ondersteunden mij door dik en dun. Vanaf de eerste dag klikte het tussen iedereen. Geen jaloezie of krabbenmentaliteit. Het was echt een sisterhood waarin wij lief en leed deelden.”

Had je bepaalde verwachtingen?
“Ik leg de lat altijd heel hoog voor mezelf. Mijn doel was om de dames helemaal klaar te stomen voor de finale. We hebben gewerkt aan hun zelfvertrouwen en ze moesten dat ook uitstralen. Elke week kregen zij training op het gebied van catwalk, poseren, etiquette, public speaking etcetera. Op een gegeven moment vroeg ik: willen jullie ook meedoen met een badpakmode? Daar is in het algemeen veel weerstand tegen omdat het lijkt op vleeskeuring.  Maar in mijn ogen is een curvy dame in een bikini juist een krachtige statement. Dat je niet slank hoeft te zijn om in zwemkleding te pronken. Hiermee zeg je naar mij mening: hier ben ik, ik mag er zijn en ik voel me zelfverzekerd en mooi. 

De deelnemers hadden vooraf ook een shoot waarin ze in badpak stonden. Ze wilden hier allemaal aan deelnemen maar ik merkte ook dat ze nerveus waren. Een dame zei: ik wil het wel, maar ik voel me zo onzeker. Ik antwoordde: je bent prachtig. En toen ging ze overstag. Toen de foto’s binnenkwamen braken sommige dames uit in tranen. Tranen van geluk. Zo mooi vonden ze het. Grote dank aan Milton Goedhoop. Hij is bij uitstek de fotograaf van plus size modellen. Hij heeft geweldig werk verricht door de dames op een elegante manier te fotograferen.”

Waren er nog andere uitdagingen naar de grote dag?
“De eerste uitdaging was dat ik geen idee had waar ik moest beginnen. Maar along the way kreeg ik hulp van geweldige mensen. Mensen die hun expertise wilde delen waaronder Cindy Naarden met wie ik ook The Curves Academy run, Vicky Zimmerman en Lyron Martis (beide national directors van verschillende een National Director van verschillende pageants) en Aubrey America, de Curaçaose icoon als het gaat om missverkiezingen. Wat voelde ik me gezegend. Dit heeft me laten beseffen dat er altijd mensen zijn die je willen helpen. Onbaatzuchtig en vanuit een goed hart!”

Kun je iets vertellen over de dag van de grote finale?
“Op 30 oktober was de grote dag in de Corendon Village Hotel Amsterdam. Cindy en ik hadden een dag van te voren ingecheckt bij het hotel. Wij wilden een plek die luxe en klasse uitstraalde en dat werd dankzij Melvin Tjoe Nij uiteindelijk Correndon Village Hotel Amsterdam. Vlak voordat ik in de make up ging hoorden wij dat een host uitviel. Hij was positief getest. Er bleven twee opties over. Of ik haalde last minute een vervanghost. Dat was niet handig want waar zou ik de tijd vandaan halen om hem of haar volledig bij te praten? De show zou immers over een uur beginnen. Optie twee was dat ik het zelf alleen deed. Ik besloot toen om het heft in eigen handen te nemen en zelf de presentatie te doen. Ik kon niet anders.

Dus tja het was stress, stress, stress. En ik merkte dat mijn zenuwen ook oversloegen op de deelnemers. Toen dacht ik: dit is niet goed! Als gelovige vrouw, bid ik elke dag. Maar op dat moment was ik zo caught up… Op een gegeven ogenblik, terwijl ik werd opgemaakt riep ik de dames bij elkaar voor een gebed. De dames kwamen in een kringetje bij me staan en we hielden elkaars handen vast. Wij gingen bidden. Daarna voelden wij allemaal een enorm rust. Tijdens het gebed stroomden de tranen over onze wangen. Maar dat was niet erg. Het was een ontlading van de spanning. Dat hadden we nodig om de rest van de avond te kunnen knallen. Ik voelde daarna dat God controle nam over de avond. Het ging zoals het moest gaan. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.”

“Een curvy dame in een bikini is een krachtige statement.”

Wat heb je van het event geleerd?
“Events lopen nooit vlekkeloos. Van de buitenkant lijkt het alsof dingen heel smoothly verlopen. Maar je hebt geen idee wat er achter de schermen gebeurt. Ondanks mijn paniekmomentjes kon ik mezelf telkens herpakken. Met de hulp van God. Ik zeg daarom ook altijd tegen de dames: Onthoud wie je echt bent. Laat je niet opslokken door de waan van het moment en pak je podium. Het is belangrijk om die rust te bewaren. En wat hebben die dames geknald, zeg!

Ik had nooit durven dromen dat dit mij zou lukken.  Het was niet de bedoeling dat ik de host zou zijn. Ineens stond ik daar met een dubbele rol. Aan de ene kant was ik een soort stagemom waarbij ik de dames moed moest inpraten. En aan de andere kant moest ik als presentator de show bij elkaar praten. Ik vond het heel bijzonder hoe de energie van de show veranderde van een crisis naar een positieve flow.”

Zou je nog een keer zo’n show willen doen?
“Ja zeker. Volgens jaar wil ik het opnieuw doen, maar dan groter uitpakken. Ik heb dan een heel jaar om het goed te plannen. Ik ga dan ook een team samenstellen dat mij helpt om een mooie show neer te zetten. Al met al was deze ervaring wel een goede leerschool voor mij. “

Heb je nog een laatste boodschap?
“Ik wil benadrukken dat ik ontzettend trots ben op onze Curves Academy. Het is belangrijk om te investeren in zelfvertrouwen. De mate van je zelfvertrouwen bepaalt de kwaliteit van je leven. Je relatie, je baan, je gezondheid…het raakt van alles aan. Mensen onderschatten dit vaak. Ik voel dat ik geroepen ben om die bewustwording in gang te zetten. Wil je weten hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen? Stuur mij een bericht want ik help je heel graag via mijn organisatie The Curves Acadamy. Onze eerstvolgende self-confidence cursus vindt plaats op 16 januari in Utrecht. Je kunt je nog aanmelden via mij!”

Connecten met Rilana?
Persoonlijke instagram
Instagram van The Curves Academy

Photocredits: People minded media (foto 1), Vivalevipictures (foto 2), Dhr&mw fotografie (foto 3),Inostroza Photography (foto 4) en Marilyn Comvalius (foto 5 en 6)


Wil je de zichtbaarheid van je bedrijf vergroten? En meer klanten aantrekken?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is SALESFUN-EN-RBMMEDIA-500x225.jpg

ONTMOET SALESFUN & RBM MEDIA VIA DEZE LINK

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten