In gesprek met Archena Rochenina

‘Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis. Deze stoornis zorgt ervoor dat er jaarlijks  veel slachtoffers door de narcist, gemaakt worden. Het is belangrijk dat de impact van narcistische mishandeling bekender wordt gemaakt. En dat wij de slachtoffers helpen om hier op een adequate manier mee om te gaan.’

Aan het woord is Archena Rochenina (42), oprichter van Archena Organiseert. Archena is een warme persoonlijkheid met een groot hart voor mensen die geestelijk worden misbruikt. Zij startte in 2018 met haar eerste bijeenkomst om slachtoffers van narcistische mishandeling een helpende hand te bieden. ‘De kern van mijn werk is informatie te delen zodat mensen kunnen groeien in zelfvertrouwen en kennis’, licht Archena toe.

Archena, kun je je voorstellen aan de mensen die jou nog niet kennen?
“Mijn naam is Archena Rochenina. Ik ben alleenstaande moeder van twee prachtige dochters. In het dagelijks leven werk ik op een re-integratie bureau.

In 2015 ben ik met Archena Organiseert begonnen. Dit is een platform waarbij ik onderwerpen onder de aandacht breng  waar men niet zo gemakkelijk over durft te praten. Wij bespreken thema’s zoals narcisme, depressie en suïcide. Waarom ik dit doe: wij leven in een maatschappij waar mensen het erg moeilijk voor elkaar kunnen maken. Als je zelf vatbaar bent voor de gevoelens van anderen, kan dat heel neerslachtig op je in werken. Dat is voor mij de drijfveer om bijeenkomsten te organiseren om mensen te empoweren zodat ze sterker in de maatschappij staan.”

Wat wilde je worden toen je jong was?
“Wat ik me kan herinneren, is dat ik iets wilde doen op het gebied van maatschappelijk welzijn. Ik wilde van betekenis zijn voor de ander;  dat was wel zeker. Toen ik jong was, had ik ook een bepaald beeld van wie ik later wilde worden. Een gelukkig getrouwde vrouw met kinderen. Mijn man zou de kostwinnaar zijn en ik zou voor de kinderen zorgen.

Uiteindelijk is het leven anders gaan lopen als wat ik dacht.  Als ik nu op mijn leven terug kijk, ben ik niet bang om toe te geven dat ik soms de verkeerde keuzes heb gemaakt. Dat gebeurt bij iedereen. Als je foute beslissingen neemt, kan dat tot teleurstelling leiden.  Nu ben ik wel iemand die niet bij de pakken neer zit. Ik heb moeilijke momenten gekend. Maar ik gaf mezelf de tijd om alles een plek in mijn leven te geven. Ik ben nu sterker geworden. Weerbaarder. Het leven heeft mij harder gemaakt. Dat moest ook wel, want ik was vroeger heel naïef. Te goed van vertrouwen. Dat is niet erg, ik heb ervan geleerd. “

Laten wij het eens hebben over Archena Organiseert. Kun jij je eerste bijeenkomst nog herrineren?
“Jazeker. Mijn eerste bijeenkomst heb ik in 2015 gehouden en dat ging over depressiviteit en suicide. Ik dacht op een gegeven moment: ik wil een bijeenkomst gaan organiseren om over deze onderwerpen te praten. Ik heb een bewogen hart voor mensen die in hun leven vast lopen. En vanuit die motivatie ben ik begonnen. Er waren ook gastsprekers aanwezig die hun expertise en kennis met de mensen deelden.

Als ik gastsprekers en deskundigen zoek, zeg ik altijd: ‘Vertel het verhaal vanuit jouw perspectief.’  Iets wat je vanuit je eigen ervaring vertelt, heeft de grootste impact. Ik had het geluk dat al mijn gastsprekers dezelfde liefde en compassie hadden als ik om mensen te helpen.

Hierna deed ik een paar andere bijeenkomsten die gewijd waren aan het thema compassie. Compassie voor jezelf en compassie naar de ander toe. Ik geloof namelijk dat het heel belangrijk is om lief voor je zelf te zijn, want dan kun je dat ook naar anderen uitstralen.

Op 18 maart 2018 hield ik mijn eerste bijeenkomst over narcisme en geestelijk geweld. Dat was zo succesvol dat er een vervolg kwam op 26 mei 2019. Dat was zeer bijzonder. Je voelt dat je elkaar echt begrijpt en je zit volledig op een lijn. Bij mij gaat het echt om die interactie tussen gastsprekers en de bezoekers. En die was optimaal aanwezig. Het is erg bemoedigend om te zien dat je als slachtoffer er niet alleen voor staat. “

Je hebt narcisme zelf aan den lijve ondervonden. Hoe heeft dat jou als mens gevormd?
“Ik ben van mij zelf een vredelievend persoon. Helaas, gebeuren er soms dingen in je leven die niet leuk zijn. Dat mensen je bewust willen kwetsen of emotioneel willen chanteren. Mensen met narcistische trekken houden geen rekening met jouw gevoelens. Ik heb dat allemaal meegemaakt. Maar ik heb besloten om niet bij de pakken neer te zitten. Je moet uit die slachtofferrol stappen en verder gaan. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb tijd genomen om te helen en daarna ben ik verder gegaan met leven. Het is een proces van vallen en opstaan.

Wat ik heb geleerd, geef ik door aan mijn dochters. Ik geef ze tools en adviezen hoe je het beste kunt omgaan met personen die een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben. Vanuit mijn ervaringen leer ik hoe zij de signalen kunnen herkennen en hoe zij zich kunnen beschermen tegen emotionele chantage. Dit doorgeven geldt uiteraard niet alleen voor mijn dochters, maar ook voor alle andere die afstand willen houden van mensen die toxic zijn. “

Hoe herken je een persoon met narcistische trekken?
“Veel mensen hebben geen idee waar je een narcistisch persoon aan kunt herkennen. Als je niet weet dat je te maken hebt met zo’n persoon, dan kan dit jouw leven aardig verzieken. Ik weet er alles van, want ik heb het zelf meegemaakt. Mijn doel is om kennis hierover te delen.  Als je zo een persoon al snel door hebt, kan dat veel ellende voorkomen. Iedereen kan slachtoffer worden van narcistisch gedrag. Maar dat wil niet zeggen dat jij daar je hele leven onder gebukt moet gaan.

Ik leer mensen dat narcistisch misbruik in verschillende vormen geuit kan worden. Manipulatie, emotionele chantage, psychische spelletjes. Seksueel misbruik en lichamelijk geweld horen daar ook bij. Mensen die hieronder hebben geleden, hebben écht serieus wat meegemaakt.

De open narcist is gemakkelijk herkenbaar. Die heeft alle aandacht nodig en wil altijd in de picture staan. Een open narcist heeft een fanclub: mensen die hem of haar nooit zullen tegen spreken uit angst dat ze uit de groep worden gezet.  Daarnaast heb je ook de sensitieve gesloten narcist. Die is overigens de gevaarlijkste van allemaal. Zowel de open als de sensitieve gesloten narcist gebruiken manipulatieve tactieken om te krijgen wat zij willen. Technieken die ze bewust op je toepassen. Voor deze personen moet je erg oppassen.”

Wat wordt er landelijk aan narcisme gedaan?
“Er zijn geen cijfers bekend van mensen die met narcisme te maken hebben. Het is iets wat moeilijk te meten is.  Dit is een van mijn grootste frustraties. Je zou denken dat personen met narcistische trekken worden gelabeld als mensen met psychische aandoeningen. Dat klopt ook, maar voor deze groep is er wel gespecialiseerde hulp beschikbaar. Echter, slachtoffers van narcistisch misbruik worden gelabeld met een psychische aandoening. En dit is vaak onterecht en niet juist. Gereguleerde hulpverlening moet nog veel meer bewustwording ondergaan om de slachtoffers te herkennen en te steunen. Het is meer dan laakbaar dat de geestelijke gezondheidszorg in Nederland faalt, als het gaat om narcistisch misbruik.

Er lopen mensen rond die worden gecategoriseerd met depressie of borderline stoornis. Maar als je dieper onderzoekt, zul je ontdekken dat de problemen meestal in de relationele sfeer liggen. Het is bijvoorbeeld juist een partner of collega die deze mensen geestelijk chanteren of mishandelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er 500.000 mensen op hun werk in Nederland worden weggepest. En dan heb ik het over volwassen mensen, geen kinderen. Het lijkt alsof we met zijn allen nog steeds in de peuterspeelzaal zitten! “

Zorgwekkend…Heb je wel eens met hulpverlenende instanties gesproken om dit probleem kenbaar te maken?
“Vaak genoeg. Weet je wat het is: er wordt binnen de zorgsector te weinig aandacht gegeven aan narcistische mishandeling. Ik stel psychologen soms de vraag of er een polikliniek is waar slachtoffers van narcistisch misbruik terecht kunnen voor consultatie. Zij kijken mij dan verbaasd aan van: ‘ Wat is dan nou voor een rare vraag? Natuurlijk bestaat zo iets niet.’    

Ik kan in mijn eentje niet zelf een landelijke poliklinisch systeem opzetten. Maar wat ik wel kan doen, is bewustwording creëren door symposia te organiseren. Bijeenkomsten waar gastsprekers en mensen komen om die zielscontact met elkaar te maken. Daar richt ik mij vizier dus ook op. Uiteindelijk doe ik het niet voor mezelf. Ik doe het voor de samenleving.”

Wat adviseer je aan mensen die narcistisch misbruikt worden of zijn geweest?
“Ten eerste is het belangrijk om over je gevoelens te praten. Bagatelliseer je emoties niet. Een ander punt is schaamte. Weet je dat veel slachtoffers zich schamen over wat hen overkomt? Dat is niet nodig. Je hoeft je niet te schamen als iemand jou probeert kapot te maken.  Integendeel. Het zijn juist de narcisten zèlf die zich horen te schamen.

Daarnaast zeg ik altijd: blijft uit de buurt van mensen met narcistische trekken.Probeer vroegtijdig te herkennen of je te maken hebt met een narcist. Herken de signalen en vermijd diegene. Het is belangrijk om de grondoorzaak weg te halen. En soms moet je dan ingrijpende beslissingen nemen, zoals die persoon in kwestie vermijden of verlaten. Of op werkgebied: een andere baan zoeken. Anders ben je alleen bezig met symptoombestrijding en daar vergroot je alleen maar het probleem mee. “

Narcisme is een vrij zwaar onderwerp om je mee bezig te houden. Houd het je ook bezig in je vrije tijd?
“Nee, niet echt. In mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk van mijn dochters te genieten.  Maar ik vind het ook heerlijk om op een zaterdag languit op de bank te liggen en mijn detective series op televisie te volgen. Of lekker in de buurt te wandelen. Voor de rest ga ik ook wel eens uit. Ik houd heel erg van dansen en muziek. Maar daarnaast zoek ik vaak de rust op. De stilte. Dat is de andere kant van mij. Velen weten het niet, maar ik kan heel lang gewoon echt stil zijn. Dat geeft mij kracht en houd mij in balans.”

Wat zijn jouw belangrijkste levenslessen?
“Ik was in december in Ijsland geweest. Dat was een hele bijzondere reis, want ik had daar voor het eerst het Noorderlicht gezien en ook het melkwegstelsel. Zoveel sterren had ik nog nooit in mijn leven bij elkaar gezien. Ik was zodanig onder de indruk dat ik direct mijn vader en moeder belde van: ‘ Joh jullie hebben geen idee wat voor prachtigs ik hier zie.’ Ik moest het direct delen. Het was voor mij een magisch moment.

Toen ik naar de sterren keek, kreeg ik het gevoel van: ‘ Archena, het leven is zo kort. Je hebt al zoveel narigheid meegemaakt. Ga lekker genieten. Elk seconde of moment dat het goed gaat, moet je vieren.’  

Als we om ons heen kijken, zijn er zoveel verschrikkelijke ziektes. En er is zoveel kwaad dat mensen elkaar aan doen. De tijd die wij nu hebben is kostbaar. Laten wij daar bewust mee omgaan. Natuurlijk hebben we momenten dat wij boos of verdrietig zijn. Maar blijf daar niet in hangen. Je moet jezelf op een gegeven moment oppakken en door gaan.  Het is belangrijk om het fijn met jezelf te hebben. Probeer die rust bij jezelf te vinden. “

Wat zou je nog in de toekomst willen bereiken?
“Op het gebied van narcisme zou ik me meer willen gaan profileren als spreker. Tot nu toe focus ik mij voornamelijk op het organiseren van bijeenkomsten. Maar het lijkt me een mooie uitdaging om zelf ook  een spreker te zijn.

Verder wil ik veel meer van de wereld zien. Ik heb het geluk gehad dat ik veel heb gereisd. In de zomermaanden brachten mijn ouders mij altijd naar de mooiste bestemmingen. Maar er staan nog wat landen op mijn bucketlist waar ik nooit ben geweest en die ik zeker wel wil bezoeken.  

Voor de rest wil ik blijven genieten van mijn moederschap. Ik kan doen wat ik wil, maar mijn basis bestaat toch altijd uit mijn twee lieve dochters. Ik heb alles voor ze over en wil altijd klaar voor ze staan. Ik besef dat ik zelf geen perfecte moeder ben. Maar als ik dood ga, wil ik een legacy achter laten. Dat mijn dochters zeggen: ‘ Mama heeft het leven echt gevierd.’   Ik wil dat mijn kinderen dezelfde veerkracht krijgen als ik.”

Wat is je laatste boodschap aan de lezers?
“Wees eerst lief voor jezelf. En wees lief voor elkaar. Kun je niet lief zijn voor elkaar, leef en laat gewoon leven. Probeer niets te forceren.  Het leven is kort en betrekkelijk, dus probeer er iets moois van te maken.”

Interessant weetje: 1 juni is het wereldwijde narcisme bewustwording dag

Wil je meer weten omtrent narcistisch misbruik of bijeenkomsten die daarover worden gehouden? Stuur dan een mail naar : archena_organiseert@outlook.com


Interview en tekst: Ruben Monkau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *