Interview met Naomi Lonwijk van The African Spirit

“Door mijn licht te laten schijnen en mijn missie te volbrengen, draag ik bij aan een vreugdevolle wereld.” Vandaag kun je nader kennismaken met Naomi Lonwijk. Naomi helpt Afro-Nederlanders in hun persoonlijke en professionele groei. Dit doet zij vanuit haar bedrijf The African Spirit gevestigd in Venlo. “Ik leer mensen het Afrikaans holistisch welzijn eigen te maken op alle gebieden: spiritueel, lichamelijk, mentaal en emotioneel”. RBM Media gaat in gesprek met Naomi om haar drive en persoonlijke verhaal te ontdekken.Kun je je voorstellen?
Mijn naam is Naomi Lonwijk. In 1984 geboren te Paramaribo, als dochter van Linda Poetisi en Tony Lonwijk. Mijn moeder is een helpende huishoudelijke hulp en mijn vader een gepensioneerd docent levensbeschouwing en Nederlands. Als jong meisje droomde ik ervan om stewardess te worden en in overvloed te leven. Sinds 2022 ben ik Coach en Therapeut bij The African Spirit. Hiermee richt ik mij op coaching en energetische healing voor Afro – Nederlanders, vanuit Afrikaanse roots. Ik nodig je uit voor een innerlijke reis, waarvan het traject bestaat uit zelfontdekking, het verhogen van zelfbewustzijn en een daaruit voortvloeiende zelfontplooiing.

Kun je iets meer vertellen over je bedrijf The African Spirit?
Vanuit mijn bedrijf, The African Spirit, eer ik eeuwenoude Afrikaanse tradities en mijn voorouders die een belangrijke bijdrage leverden in kruidenkennis en healing . The African Spirit staat ook voor healing van familie en voorouderlijnen, de verbinding met je ziel en in je kracht staan. De reden om voor mezelf te beginnen kwam voort uit een helingstraject dat ik zelf doorliep. Tijdens deze ervaring werd ik geconfronteerd met trauma’s vanuit familie en voorouderlijnen. Levensvragen als: Hoe kijk ik naar mezelf? Wat vind ik belangrijk in het leven? Welke impact heeft migratie en het koloniaal verleden gehad op mijn identiteit? Ik kon er niet meer omheen. Door mijn eigen ervaring en signalen vanuit de Afrikaanse diaspora, met name de 1 ste en 2 de generatie die onvoldoende geworteld zijn in Nederland, wilde ik een veilige plek creëren om samen te helen. Zo ontstond The African Spirit; gericht op coaching en energetische healing vanuit eeuwenoude Afrikaanse en Afro-Surinaamse technieken. Ik leer mensen het Afrikaans holistisch welzijn eigen te maken op alle gebieden: spiritueel, lichamelijk, mentaal en emotioneel. Dit wil niet zeggen dat ik mensen met een andere etniciteit uitsluit. Mocht er zich iemand melden met andere roots, dan zal ik diegene uiteraard ook helpen vanuit liefde.

Je bedrijf is gericht op de Afro-Nederlander. Is dat een bewuste keuze geweest?
Dat is zeker een bewuste keuze. Ik wil een vreugdevolle wereld manifesteren waar Afro – Nederlanders welkom zijn en thuiskomen bij zichzelf; dat is mijn missie! Vanuit The African Spirit wil ik:
– dat Afro – Nederlanders in hun kracht staan en een gelukkig en succesvol leven leiden
– Afrikaanse tradities op het gebied van healing nieuw leven inblazen
– meer awareness creëren rondom het Afrikaans cultureel erfgoed. In mijn ogen wordt dat namelijk te weinig gewaardeerd.

Wat betekent ‘In je kracht staan vanuit je Afrikaanse roots’ voor jou?
In je kracht staan houdt in dat je de dingen doet die bij je passen, die je kunt en waar je in gelooft.  Je leeft dan vanuit je Afrikaanse roots en staat in je kracht.

“In je kracht staan houdt in dat je de dingen doet die bij je passen. “

Wat zijn in jouw ogen de verschillen tussen de African spirit en de Europese/Westerse spirit?
Met een african spirit zorg je voor alle onderdelen die ons heel maken; emotionele verzorging, beweging, mentale en spirituele stimulatie, vanuit een Afrikaans denken. Vanuit het Afrikaans denken is alles met elkaar verbonden; inclusief en complementair. Een mens is één geheel. Lichaam en geest zijn twee kanten van dezelfde medaille. Afrikaans denken gaat verder dan een individu. Bijvoorbeeld: een tafel is niet alleen materie, maar ook energie en ‘spirit’. Mannen en vrouwen zijn niet tegengesteld aan elkaar, maar vullen elkaar aan… De westerse spirit is meer gestoeld op het tegenovergestelde mijns inziens; meer op het individu, dan op het collectief.

Kun je uit je eigen werk vertellen waar de meeste Afro Nederlanders mee worstelen?
Binnen mijn werkveld kom ik een breed scala aan symptomen tegen: beschadigd zelfvertrouwen, gevoelens van raciale minderwaardigheid, drugsgebruik, voortijdig schoolverlaten, zelfmoord, depressie, zelf aangeleerde hulpeloosheid, stress op school, werk en in de familie, mentale slavernij, gezondheidsproblemen door ongezonde leefstijl, mentaal, sociaal en psychologisch beschadigd, compensatiegedrag, rationalisatiegedrag, gevoel van wantrouwen, geen eigenwaarde/eigen identiteit, onverwerkte trauma’s, geen emoties kunnen tonen…

Dat is flink wat. Waar komen deze worstelingen vandaan volgens jou?
Generationele trauma’s en het koloniaal verleden. Onze voorouders zijn gestript van hun eigen identiteit. Dit zie je terug in het nageslacht, de Afrikaanse diaspora. Als je niet weet waar je vandaan komt, dan weet je ook niet waar je naartoe wilt. Afro-Nederlanders kunnen daar het beste mee omgaan, door het innerlijk werk te doen. Het innerlijk werk is een situatie die bij jezelf begint. Jij bent verantwoordelijk voor jouw helingsproces en je zult bewust moeten kiezen en werken aan je eigen behoeften, gedachten, waarden, gedrag, emoties, geluk… Om te beginnen betekent dat, dat je elke dag het innerlijk werk moet doen. Jouw bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen en je eigen behoeften voorop te stellen, gaan gepaard met discipline en compassie. Accepteren en omarmen wat je niet kunt veranderen en focussen op dingen die je wel in de hand hebt. Coaching en therapie kunnen hierbij uitkomst bieden. Wat ik merk is dat Afro – Nederlanders behoefte hebben aan coaching die aansluit op hun achtergrond en roots. Over het algemeen reageren mensen positief op mijn bedrijf en diensten, omdat ze zich herkennen in mij, de problematiek en diensten. Daarnaast durf ik in mijn kracht te staan en dat werkt inspirerend.

Op welk specifiek producten of dienst ben jij het meest trots op en waarom?
Coaching en energetische healing. Met mijn intuïtieve benadering en sterke band met astrale sferen, zorg ik ervoor dat cliënten bewuster uit een coachgesprek en healingsessie komen. Ik geloof in de juiste energie. Als dat klopt, ontstaat er ruimte voor heling. Dat is waar ik voor ga.

Tijd voor wat persoonlijkere vragen…Wat is het verschil tussen de Naomi  van nu en de Naomi van tien jaar geleden?
De Naomi van nu is veel krachtiger en bewuster. Daarnaast ervaar ik veel meer eigenwaarde en liefde dan tien jaar geleden. Ik durf te leven vanuit mijn Afrikaanse roots, doe dingen die bij mij passen, die ik kan en waar ik in geloof. Hierdoor maak ik bewuste keuzes en boek succes. Tien jaar geleden ervaarde ik mijn roots als een probleem. Ik wist niet wie ik was en wat mij bijzonder maakte. Die last en twijfel is volledig weg!

Wat zijn jouw belangrijkste (levens)lessen?
Dé herinnering; de dag dat ik gewurgd werd door mijn toenmalige ex-vriend. Een traumatische ervaring, waarbij ik dood had kunnen gaan. Toch ben ik hem dankbaar. Niet voor deze gruwelijke daad op zich, maar wel dat hij mij hiermee leerde om mijn innerlijk kind te helen. Dat was wat ik nodig had, zodat ik nu mezelf lief kan hebben, gezonde relaties kan aangaan en grenzen mag stellen. Het gebeurde niet voor niets en had ook te maken met mijn gebrek aan een positief zelfbeeld. De situatie was meer dan heftig, maar ik heb geleerd te vergeven. De vervelende situaties die mij zijn overkomen moest ik accepteren, ondanks het verdriet en de pijn. Op het moment dat ik mezelf en de ander kon vergeven, kon ik in mijn kracht gaan staan. Ik wist dat als me dat lukte, ik weer verbinding kon maken vanuit mijn hart. De eerste 24 jaar van mijn leven ontbrak het mij aan een liefdevolle omgeving. Een afwezige vader en moeder, generationele trauma’s en geweld in de opvoeding, leidden tot een destructieve reis om liefde te vinden. Alle goede en minder fijne ervaringen, hebben mij wijze lessen opgeleverd. Ze hebben mij gevormd tot wie ik nu ben en waar ik voor sta. Ik identificeer mij niet met die ervaringen, omdat ik in essentie liefde ben. Noem het bewustzijn; the journey of a wounded healer .

Waar ben je dankbaar voor?
Ik ben dankbaar voor het leven, mijn voorouders, mijn bedrijf The African Spirit, wie ik ben als persoon en alle goede dingen in het leven.

Op het moment dat ik mezelf en de ander kon vergeven, kon ik in mijn kracht gaan staan.

Wat zijn je sterke kanten en waar zou je beter in willen worden?
Intuïtief – Met mijn intuïtieve benadering en sterke band met astrale sferen, zorg ik ervoor dat cliënten bewuster uit een gesprek komen. Zonder woorden een weten hebben over de toestand van de ander.
Verbinden Om de ander te kunnen ontmoeten ga ik dieper in contact met mezelf. De ander voelt zich daardoor gezien en begrepen. En komt hierdoor meer in contact met zichzelf.

Waar ik beter in zou willen worden is mezelf in de breedste zin van het woord zichtbaar maken. Begin mei startte ik een public speaking VIP-traject bij Winston Scholsberg, The Public Speaking Architect. Hierdoor ontwikkel ik mijn authentieke stem, sta ik nog meer in verbinding met mezelf en durf ik mezelf te laten zien.

Wat is je favoriete quote?
“You got a dream… You gotta protect it. People can’t do somethin’ themselves, they wanna tell you you can’t do it. If you want somethin’, go get it. Period.” Afkomstig van de film ‘The Pursuit Of Happyness’.

Stel je kon een ding in de wereld veranderen, wat zou dat zijn?
Ik zou niets willen veranderen. Verbeter de wereld, ik begin bij mezelf. Door mijn licht te laten schijnen en mijn missie te volbrengen, draag ik bij aan een vreugdevolle wereld.

Hoe zou je graag herinnerd willen worden?
Als een persoon waar men zich veilig voelde en zichzelf kon zijn. Dat ik Afro – Nederlanders heb geïnspireerd om in hun kracht te (gaan) staan.

Wil je nog iets delen aan de lezers?  Een extra wijsheid misschien?
‘Je bent goed zoals je bent! Durf te luisteren en te handelen vanuit je hart en jouw Afrikaanse roots, daar ligt jouw kracht. Ondanks je verleden, wil ik je aanmoedigen het innerlijk werk te blijven doen, zodat je thuiskomt bij jezelf. Onze Afrikaanse voorouders hebben een rijke geschiedenis voor ons achtergelaten, waar we trots op mogen zijn en kracht uit kunnen putten’.


NAOMI IN HET KORT

Geboorteplaats Paramaribo (Suriname)
Geboortejaar 1984
Opleiding HBO, Certified Professional Coach, Master in Reiki
Hobbies Tekenen, schilderen, drummen op mijn sjamanendrum, de natuur, dansen en schrijven
Inspiratiebronnen Mezelf, het universum, Boni (een Surinaamse vrijheidsstrijder. Ik ben nakomeling van deze vrijheidsstrijder) en alle Afrikaanse voorouders.


CONNECTEN MET NAOMI?

website
emailadres: info@theafricanspirit.nl
Telefoonnummer: 06-21588514


Wil je de zichtbaarheid van je bedrijf vergroten? En meer klanten aantrekken?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is SALESFUN-EN-RBMMEDIA-500x225.jpg

ONTMOET SALESFUN & RBM MEDIA VIA DEZE LINK

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten