Melanta Ayon – Over geloof, hoop en liefde

Melanta Ayon (1991) is cultureel antropoloog en artiest. De focus van haar visie is eenheid en verbinding. Ze woont in Rotterdam en op Curaçao en geeft workshops over belichaming van je authentieke zelf. Via haar creatieve expressie drukt zij uit hoe zij de wereld en zichzelf ervaart. Dans, spoken word en theater zijn de favoriete expressievormen. RBM Media nodigt Melanta uit voor een gesprek over geloof, hoop en liefde.

Wat betekenen ‘geloof, hoop en liefde’ in mijn leven? Fijn om mezelf die vraag eens te stellen. Het is boeiend om te merken dat begrippen als deze op een andere manier betekenis krijgen naarmate je ontwikkelt als mens. Het waren concepten in mijn hoofd en gaandeweg zijn ze dieper mijn lichaam in gezakt en deel geworden van m’n beleving. Hoe meer ervaringen ik op doe, hoe rijker van betekenis ze worden. Ze zijn niet echt in woorden te bevatten, maar ik doe een poging.

Laat me beginnen met liefde, want dat zie ik als de basis. Als de essentie van wie en wat we zijn. De energie van deze werkelijkheid, de bron van ons bestaan. Een immense scheppingskracht die we niet kunnen bevatten met onze mind, maar die we wel kunnen voelen en waar we eigenlijk in wonen. Dat is voor mij dan ook de constante oefening in het leven; om midden in alle gebeurtenissen en de emoties die daarbij komen kijken, liefde te kunnen waarnemen en te laten stromen via mijn wezen. En ja, dat kan alleen maar door van jezelf te houden, te beseffen dat je liefde bent en dat de wereld je spiegel is. Dus eigenlijk is dat de grootste oefening, zelfliefde.

Ik zat een keer in de metro mezelf af te vragen hoe ik verandering in mijn leven teweeg kon brengen. Het was een lastige periode waarin dat hele zelfliefde- ding op een laag pitje stond. Aan de overkant van het gangpad zaten twee jongens met elkaar te kletsen. Ik besteedde er geen aandacht aan, maar er was een zin die mijn aandacht pakte. Eén van de jongens zei; ‘Eerst zien… dan geloven!’. De woorden kwamen binnen en draaiden zich vanzelf om in mijn mind; ‘Eerst geloven… dan zien’. Dat zinnetje nodigde me uit te geloven in mezelf, in mogelijkheden, in de magie van het leven, ook al zag ik het nog niet. Geloof is voor mij; de diepste overtuigingen die ik in me draag, die beïnvloeden welke realiteiten ik in mijn leven toelaat.

Hoop ligt voor mij dichtbij geloof, maar omschrijft nog meer het gevóel. Dat gevoel in het diepste van je wezen dat er iets is voorbij dat wat je nu kan zien. Iets goeds, waarvan je je nu misschien nog niet voor kan stellen hoe dan, maar iets in jou wéét dat het er is.

Hoop, geloof en liefde dragen voor mij het ‘hogere’ in zich. De levenskracht die ons in beweging brengt en via ons vorm vindt, terwijl we niet echt begrijpen of kunnen controleren hoe het werkt. Ze voeden de dromen en wensen die in me leven en vragen me te vertrouwen op het onzichtbare, ontastbare, zodat ze de vrijheid krijgen om tot expressie te komen.


Meer weten over Melanta?
Facebook
Instagram
melanta@live.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *