De top 5 van food-inspirator Jurino Ignacio

In deze gloednieuwe rubriek staat de volgende vraag centraal: Welke gerechten staan bij jou in je persoonlijke top vijf? Deze keer is het de beurt aan keukenchef Jurino Ignacio van de website Antiliaans-Eten.nl . Lees hieronder wat Jurino het fijnst vindt om klaar te maken.

Jambo
Jambo is echt mijn favoriete gerecht. Het is een Antilliaanse okrasoep met vis, zoutvlees en schelpdieren. Sommige mensen vinden het heerlijk en anderen gruwelen ervan. Dat komt, doordat okra’s tijdens het koken een beetje ‘slijmerige’ structuur aan het water geven. Zogezegd best een
‘acquired taste’ dus. Samen met ’n flink stuk funchi (polenta) maak je er een complete maaltijd van.Bolo di Cashupete
De bolo di cashupete is de koningin van de Antilliaanse taarten. Deze machtige taart maak je met een basis van cake en een heerlijke vulling van gemalen cashewnoten, gecondenseerde melk en rum. Wanneer de vulling aan het koken is, ruikt het hele huis al lekker. Ik vind het geweldig om deze taart te maken, omdat ik weet dat ik andere mensen er héél blij mee ga maken. Iedereen krijgt van deze taart ’n klein stukje, omdat hij zo vreselijk machtig is. Zo kun je er lekker veel uitdelen!


Stobá di kabritu
Nog zo’n traditioneel, Antilliaans gerecht: de stoofschotel van geitenvlees. Het is (in Nederland) even zoeken, maar wanneer je geitenvlees kunt vinden –vaak bij de Halalslager- dan is het echt de moeite waard om dit gerecht uit te proberen. Het vlees moet urenlang sudderen om lekker zacht te worden. Heerlijk in de herfst of winter, wanneer het buiten koud is.


Bolo di Anasa
De Antilliaanse ananastaart (soms ook wel ‘pineapple upside down cake’) is een beetje een cheat… je bakt de taart namelijk met de ananasschijven onderin het bakblik, waardoor je hem na het bakken niet meer hoeft te versieren. Lekker snel en makkelijk dus, voor als je wél trek hebt in taart, maar niet veel tijd om er één uitgebreid af te werken. De smaak is er trouwens niet minder om. Tijdens het bakken smelten de stukjes ananas en de karamel samen, en zo krijg je uiteindelijk een heerlijke (en ook nog mooie!) taart.


Ayaka
Ayaka is een echt gezelligheidsgerechtje. Een ayaka is een klein pakketje van maïsmeeldeeg, gevuld met kip en groenten. Het eten wordt in een bananenblad gevouwen en dichtgebonden met vrolijk, roodgekleurd touw. Als je een ayaka krijgt is het dus een écht cadeautje! Je eet deze pakketjes (die trouwens hun oorsprong hebben in Venezuela) met kerst of oud en nieuw. Het leukste is het, om de ayaka’s met de hele familie samen te maken. Eén persoon maakt het deeg, een tweede rolt het uit… een derde persoon vult de ayaka’s en een vierde (of vijfde, zesde, zevende) knoopt ze dicht. Zo heb je er twee keer plezier van; bij het maken én bij het opeten!


Meer weten over Jurino Ignacio en de website Antilliaans-Eten.nl ?
Website
Facebook
Mediakit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *