Interview met Lelita Bindraban over haar Koninklijke onderscheiding

In april kon Lelita Bindraban haar geluk niet meer op: zij kreeg een koninklijke onderscheiding voor haar werk bij Quality For Life Foundation. Via deze stichting helpt Lelita kansarme mensen in India voor een beter bestaan. “Ik vind het belangrijk dat mijn werk op deze manier belicht en bekend wordt.” In dit interview vertelt Lelita meer over haar nieuwe titel en wat dit met haar doet.
Wil je jezelf kort voorstellen?
“Ik ben Lelita Bindraban, moeder van 3 kinderen en 1 kleinkind. Ik heb altijd gewerkt als project assistente/directie secretaresse in verschillende branches. zelfs toen ik de kinderen kreeg ben ik blijven werken. Dit was mogelijk dankzij mijn lieve ouders die op de kinderen gingen passen terwijl ik aan het werk was.”
Jij bent de oprichter van stichting Quality For Life Foundation. Kun je daar iets meer over vertellen?
“Quality For Life Foundation is opgericht door mij in mei 2015. Daarvoor had ik zelf een jaar lang de armste mensen in de afgelegen dorpen in de Indiase staat Odisha voorzien van schoon drinkwater. Ik heb toen 25 waterpompen en -putten laten plaatsen met mijn privé geld en met wat hulp van familie en vrienden. Toen mijn geld opraakte, heb ik besloten de mensen te blijven helpen door de stichting op te richten. Wij hebben in totaal in 75 dorpen meer dan 2000 duizend mensen voorzien van schoon drinkwater. Onze dorpen bestaan uit kleine groepjes mensen tussen de 20 en 50 personen, die afgesloten en afgezonderd van de buitenwereld leven. Tevens biedt Q4L de volgende voorzieningen aan de mensen: medische zorg, educatie, werkgelegenheid, woman empowerment, financiële adoptie en noodhulp. Odisha is namelijk één van de armste staten waar jaarlijks overstromingen, cyclonen en heftige stormen zijn. De mensen die wij helpen wonen in lemen hutjes gemaakt van klei en wat bladeren en zelfs onder plastic. Met een cycloon of overstroming blijft er niets van over.”
Wat wil je met je stichting bereiken?
“Een warm en liefdevol thuis bouwen voor de arme kinderen. Deze goal heb ik voor mezelf gesteld na ongeveer 7 jaar werkzaam geweest te zijn in Odisha. We merken dat ondanks ons hulp, dat uiteraard verandering aanbrengt in hun leven, de mensen zelf niet hoger op de maatschappelijke ladder kunnen komen. Dit heeft te maken met gebrek van educatie, onderdrukking en helaas nog steeds het kastenstelsel dat speelt in India. Doordat wij kinderen gaan leren dat zij ook rechten hebben, naar school mogen, dagelijks gezond eten, kleding en liefde mogen geven en ontvangen zullen wij een nieuwe generatie creëren die over een aantal jaren in de maatschappij mee zal draaien. Wij gaan bij ons tehuis permaculture toepassen. Dus een eigen bos met fruit en groente waarbij wij geen chemicaliën of pesticiden gaan gebruiken. Het bos zal zichzelf reguleren na een aantal jaren. De kinderen zullen gezond eten en zo ook leren om één te zijn met de natuur en deze te respecteren.”

Je hebt onlangs een koninklijke onderscheiding ontvangen. Hoe is dat gegaan?
“Mijn koninklijke onderscheiding was een heel mooi verrassing voor mij. De burgemeester van gemeente Zuidplas belde mij via zoom op. Dat moest wel omdat ik op dat moment in India was. Ik zat op dat moment te mediteren en werd eruit gehaald omdat ik online moest. Tja… en dan zie je in één keer je familie en de burgemeester die je toespreekt over alle goede dingen die je hebt gedaan in je leven en wat je nu doet. Er rolden tranen over mijn wangen. En al helemaal bij het horen van wat ik voor mijn ouders en zussen heb gedaan. Ik ben een heel sociaal mens die helpt waar ik kan met liefde voor mijn medemens. Ik denk altijd zo: “Hoe zou het zijn als ik hulp nodig heb en niemand wil me helpen? ” Met een helpende hand, een luisterend oor en wat liefde kun je zo veel dingen bereiken! Dit is wat een mens nodig heeft. Daarom help ik waar ik kan. Mijn lintje krijg ik zodra ik in Nederland ben. Alhoewel ik het nu niet fysiek heb, ervaar ik nu al veel voldoening en waardering en dankbaarheid voor mijn onderscheiding en dat ik nu lid in de Orde van Oranje Nassau ben. Ik ben dankbaar dat mijn harde werken door de jaren heen nu erkend en gezien wordt. Dit geeft mij nog meer energie om door te gaan! “.
Hoe reageerden mensen op je onderscheiding?
“De reacties waren super, hartverwarmend, liefdevol, gegund en terecht. Mijn WhatsApp, Facebook en complimenten via de radio stroomden binnen. Complimenten zoals dat ik dit werk met zoveel passie en liefde doe zonder er iets voor terug te vragen. Men vond het ook indrukwekkend dat ik dit als vrouw heb neergezet want je hoort wel eens verhalen in India dat het best vrouwonvriendelijk is. “
Wat was de mooiste reactie?
“Eerlijk gezegd vind ik alle reacties stuk voor stuk prachtig. Het bijzondere is dat veel mensen mijn bericht hadden gedeeld waardoor ik ook gefeliciteerd bent door mensen die ik zelf persoonlijk niet ken!”

Wat heeft deze benoeming met je gedaan?
“Op de dag van de benoeming merkte ik niet veel. Vanaf het moment dat ik het bericht op social media zette, begon het echt tot mij door te dringen. Echter, nu is het natuurlijk op een lager pitje want ik ben druk met andere zaken bezig die op dit moment in India spelen. Ik ben niet het type dat naast haar schoenen loopt puur omdat ik een onderscheiding heb gekregen. Ik ben en blijf een simpel en bescheiden vrouw die liever op de achtergrond functioneert dan dat ik in de spotlights moet staan. Ik vind het wel belangrijk dat het werk dat ik doe op deze manier belicht en bekend wordt. Dat is voor mij heel erg belangrijk omdat Q4L een zeer betrouwbare stichting is die daadwerkelijk het geld van de donateurs besteedt voor de arme mensen in India. Met deze onderscheiding wordt het nog meer bekrachtigd en kunnen mensen nog meer vertrouwen krijgen in de stichting en daarmee in mij. Dus deze onderscheiding gebruik ik om mijn stichting en daarmee het werk te promoten en op deze manier meer donateurs te werven en daardoor nog veel meer mensen in India te kunnen helpen.”
Welke mooie kansen zijn er gekomen na de onderscheiding?
“Ik kreeg van een Hindoestaanse radio zender te horen dat ze met mij verder in zee willen zodra ik terug ben. Het plan is om samen met hen donaties te werven en te kijken hoe we mensen enthousiast kunnen maken. Ik heb door de radio-uitzendingen meteen donaties ontvangen wat uiteraard een goed gevoel geeft. Het bewijst dat er mensen zijn die in ons werk geloven en mee willen helpen om de armoede terug te dringen. Dit is trouwens de eerst uit de reeks van 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Q4L werkt hier al jaren aan en hoopt nog meer bij te kunnen dragen samen met al onze donateurs.”
Wat zijn je toekomstplannen?
” Mijn drive achter de stichting is: een warm en liefdevol thuis bouwen voor de arme kinderen. Dit zal ik blijven doen tot mijn laatste adem. Ik wil kinderen een eerlijke kans op een goede toekomst geven. Dit project is gericht op duurzame verandering en sluit aan op 9 van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Wij doen dit omdat wij geloven in een vrolijk en gezond leven voor iedereen. De grootste uitdaging bij het helpen van de Dalit, is het veranderen van hun mindset. Generaties lang hebben zij moeten accepteren dat zij de laagste kaste zijn in India en daarom niets waard zijn in het leven. Wij willen deze gedachtegang doorbreken. Wij willen hen laten zien dat ook zij recht hebben op een goed leven, het recht om van gehouden te worden, om onderwijs te volgen en om een leven vol welvaart en overvloed te leven – in alle facetten.
We willen dit gaan doen door de mindset van de Dalit en de mensen om hen heen te veranderen. Dit begint bij de nieuwe generatie. Door hen van kinds af aan te leren wat zelfrespect is, wat respect voor anderen is en hoe je in harmonie leeft met moeder natuur. Wat we willen doen, is een warm en liefdevol thuis voor kinderen bouwen in de leeftijd van 5 t/m 18 jaar. Onze focus ligt op kinderen van ouders die hen een goed toekomstperspectief willen geven, maar niet in staat zijn om dit zelf te doen.”
Heb je nog een laatste oproep?
“Lieve mensen: we komen met niets en gaan met niets. Alles wat we hier doen en hebben blijft achter. Niets is van jou, alles is tijdelijk en in bruikleen. Echter wat je doet zal altijd in de gedachten van de mensheid blijven. Dus doe goed en help waar je kunt op jou manier. Het stichtingswerk van ons is op vrijwillige basis. Wij kunnen nog heel veel mensen in onze stichting gebruiken die ons willen helpen op wat voor manier dan ook. Waar u goed in bent kunt u bij ons in de praktijk uitoefenen. Voor meer informatie check ons website of stuur een WhatsApp bericht naar +31650501122.”
Let’s be the change we want to see in the world.

Hoe kunnen mensen Q4L bereiken?
website: www.q4lfoundation.com
ons email is: contact@q4lfoundation.com
telefonisch: +31650501122