Interview met Janin Price-Dompig van Gesontu Sranang

Janin Price-Dompig is de iniatiefneemster van Gesontu Sranang: een blog met plantaardige recepten en aandacht voor een bewuste levensstijl. Wij zijn ontzettend nieuwsgierig naar haar verhaal, achtergrond en de visie achter Gesontu Sranang. Daarom gingen wij met haar in gesprek.

Hoe ben je op de naam gekomen?
‘Gesontu’ betekent ‘gezond’. ‘Sranang’ betekent ‘Suriname’. Met Surinamers en niet-Surinamers, streef ik naar een Gesontu lifestyle. Maar het is natuurlijk meer dan alleen een doel; het is een liefdevolle reis naar meer bewustzijn van onszelf en elkaar. Verhalen delen, om elkaar te inspireren en te motiveren, dat is waar het om draait bij Gesontu Sranang. Mijn motto: Piki Gesontu, gi yusrefi, fu makandra (Begin gezond, voor jezelf en elkaar).

Hoe ben je op het idee gekomen om Gesontu Sranang op te richten?
Uit onderzoek blijkt dat diabetes en kanker groeiende ziektes zijn onder Surinamers, met dodelijke gevolgen. En het is geen ver-van-mijn-bed-show. Jaarlijks verlies ik een veels te jong familielid door een ziekte. Ik maak me zorgen en vind dat hier verandering in moet komen voor de volgende generaties. Het probleem is ons eetpatroon. We eten dieren. Met andere woorden: we eten cholesterol en leed. Dit heeft een negatief effect op onze gezondheid en onze spirit. Daarom promoot ik een plantaardige levensstijl, waarin ik een bijdrage lever aan de bewustwording van de positieve effecten van een plantaardige levensstijl.

Natuurlijk zijn er tegenwoordig tal van plantaardige recepten te vinden online. Maar het wordt te vaak gepresenteerd als een Westerse levensstijl. Ik mis de diversiteit. Het gevolg is dat de informatie niet te implementeren is in de Surinaamse samenleving. Er vindt dus geen identificatie plaats. Volgens mij is identificatie het beste middel tot succes. Want wanneer er herkenning is, wordt het leuker om Gesontu (gezonde) keuzes te maken.

Gesontu lunchen bij Little V Rotterdam

Ongeveer 17 jaar geleden startte ik mijn plant based journey. Dagelijks kreeg ik vragen zoals: ‘hoe kan je geen vlees eten terwijl je Surinaams bent?’ en ‘kan je een recept naar me toesturen?’ of ‘wat eet je eigenlijk allemaal?’ Ik merkte dat iedereen ook graag meer fruit en groentes wilde eten. Maar de vraag is hoe?

Ons wordt geleerd dat het eten van dieren bij onze cultuur hoort. We eten dieren omdat het zo ‘hoort’ zonder erbij na te denken. We denken dat het nodig is, of maken onszelf wijs dat eten zonder vlees smaakloos is. Dit zijn nogal wat claims die we onszelf opleggen, dus het veranderen van het eetgedrag vergt een verandering in onze mind-set. En dat kan soms een uitdaging zijn wanneer we vastgeroest zitten aan oude gewoontes.

Ik besefte hoeveel effect ik kan hebben met mijn boodschap, want mijn familie ging er meer over nadenken. Sommigen gingen zelfs vegan pom eten of vegan saoto soep. Mijn vrienden en familie hebben mij dus geïnspireerd om dit te delen met de rest van de wereld. Doormiddel van een blog kan ik veel meer mensen effectiever bereiken en helpen met het maken van Gesontu keuzes. Na het publiceren van de eerste artikelen was Gesontu Sranang een feit.

Cassave en zoete aardappel kopen bij de toko

Hoe lang bestaat je blog al?
Het blog bestaat nu bijna 4 jaren. En het is ontzettend gegroeid sindsdien. Het blog wordt goed bezocht, en op Instagram en Facebook zijn de volgers ook actief. De Gesontu mind set ontvangt dagelijks support en dat geeft mij de motivatie om door te gaan. Alle volgers en subscribers zijn lid van de ‘Gesontu famiri’.

Zolang er inspiratie is kan ik bloggen en vloggen kan vanuit elke locatie. De ene keer vanuit Amsterdam, de andere keer vanuit Havana en binnenkort vanuit Paramaribo en Willemstad. Zolang er een goede wifi verbinding is, kan alles.

Zijn er ook diensten of producten die je via je site aanbiedt?
Ik deel gratis recepten en geef tips voor een succesvolle vegan lifestyle. Ik ben geen keukenprinses maar vind het belangrijk om te variëren en plantaardig te eten. En vooral heel belangrijk voor mij: ik wil niet te lang in de keuken staan. Ik help de ‘Gesontu famiri’ met het toevoegen van groentes, fruit en peulvruchten, door te laten zien dat het eenvoudig, lekker en betaalbaar is. Ik heb bijvoorbeeld een vegan pom en koude loempia’s op mijn blog staan en de recepten zijn voor iedereen toegankelijk.

Aan restauranthouders bied ik totaalconcepten voor het ‘Vegan friendly’ maken van hun menu.  Als chef of restauranthouder maak je onderdeel uit van de bewustwording van je klanten. Steeds meer mensen vragen om vegan opties. Maar het gaat verder dan alleen het toevoegen of veganizen van een paar gerechten. Ik ondersteun in het in actie zetten van organisatienormen- en waarden zoals duurzaamheid en inclusiviteit.

Vegan saoto op de verjaardag van haar neefje

Wat maakt jou bedrijf bijzonder of anders?
Dat de plantaardige levensstijl toepasbaar is op de Surinaamse leefwereld. Hier maakt Gesontu Sranang het verschil. Ik maak gerechten die herkenbaar zijn met veelgebruikte Surinaamse ingrediënten. Zo wordt het toegankelijk.

Ik ben het gezicht van Gesontu Sranang, maar het gaat niet om mij. Ik zie het grotere geheel waaraan ik bijdraag: een gezond Suriname. We zijn een generatie waar er heel veel ruimte is voor healing en we zijn bereid om zelf stappen te ondernemen om dit waar te maken. Ik voel kracht en plezier opborrelen wanneer ik me laat inspireren door het grotere geheel. Ik hoef geen succes na te streven. Ik lever een bijdrage door te zijn wie ik ben.

Welk artikel is een echte aanrader?  
Ik raad de ‘GESONTU 5-STEP-GUIDE’ aan. Dit is een stappenplan voor diegene die vegan willen eten, maar niet zo goed weten waar te beginnen. Hierin behandeling ik de ‘5 dingen die je moet weten voordat je vegan gaat’. In een keer stoppen met het eten van dierlijke producten, daar geloof ik niet in. Vroeg of laat komt er een moment dat je in de verleiding komt. En op zulke momenten is het makkelijker om weer terug te vallen in een oud eetpatroon. Het stappenplan helpt met omgaan met verleidingen, en om dieren niet te zien als producten maar als voelende wezens. De GUIDE is een echte kickstart voor een succesvolle plantaardige levensstijl en is gratis te vinden op op www.gesontusranang.nl

Janin eet het allerliefst haar moeders saoto

Connecten met Gesontu Sranang
website
Instagram
lobi@gesontusranang.nl

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten