Rowey Muradin & Winnie Cheung – Omarm je vrouwelijkheid

In dit dubbelinterview schuift RBM Media aan bij Rowey Muradin (rechts) en Winnie Cheung. Het onderwerp van gesprek is de kracht van vrouwelijkheid. Wat houdt vrouw-zijn in? Met welke uitdagingen heb je te maken? Kun je jouw mogelijkheden helemaal inzetten zonder dat je je authenticiteit verliest? Dit en nog veel meer wordt allemaal in deze interviewspecial besproken.

Rowey en Winnie waren eerder te zien in de rubriek ‘Featured Models’. Op de vraag of zij ook mee willen doen met dit artikel hoefden ze niet lang na te denken. Het resultaat: een prachtig en openhartig gesprek waarin verschillende vrouwelijke topics worden besproken en geanalyseerd. We go deep!

De briljante foto’s zijn gemaakt door fotograaf Vincent den Boer in het UKI-hotel te Utrecht. Veel leesplezier toegewenst!

Laten wij met een voorstelronde beginnen
R: Mijn naam is Rowey Muradin. Ik ben 23 jaar en ik woon in Amersfoort. In mijn dagelijkse werk begeleid ik mensen met een licht verstandelijke beperking die door psychiatrische hulpvragen vastlopen in zelfstandig wonen. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor zaken zoals het bijhouden van de administratie en ervoor zorgen dat deze mensen een gestructureerde dagbesteding hebben. Daarbij komt ook een stukje zelfzorg en emotieverwerking bij kijken. Naast deze baan doe ik modellenwerk op freelance basis met als focus fashion en glamour.

W: Ik ben Winnie Cheung, 30 jaar en kom uit Haarlem. Ik ben graag onder de mensen en heb een sterke passie voor beauty, make-up en fashion. Ik ben een glamour make-up artist en fotomodel. Vorig jaar heb ik met trots en plezier twee pageant titels behaald: First runner up Mrs. Netherlands Universe 2020 en Mrs. Photogenic.

Ik werk als Expert Assistant bij een internationaal bedrijf. Ik ben een travel & visa expert, maar door de pandemie is het werk helaas stil komen te liggen. Mijn werkzaamheden bestaan nu onder andere uit het plannen van sollicitatie interviews met kandidaten, plannen van interne- en externe meetings en help ik mee met diverse projecten. Naast mijn baan werk ik als make-up artist en doe ik af en toe modellenwerk.

Wat betekent womanhood voor jou?
W: Een vrouw is iemand die zichzelf respecteert en koestert. Zij is zorgzaam, sterk, zelfstandig, vrouwelijk, elegant, emotioneel en liefdevol. Maar dat zijn mannen ook. Het enige verschil is dat vrouwen, vrouwelijk en elegant zijn.

R: Ik geloof wij als man en vrouw gelijk zijn. Laten wij dat vooral vooropstellen. Als vrouw voel ik mij elegant. In mijn optiek is dat het enige grote verschil tussen vrouw en man. Daarnaast heb ik zeker wel een instinctief moederfiguur in mij. Maar die zorgzaamheid beschouw ik niet per sé als womanhood.

Op welk moment in je leven werd je bewust van je vrouwelijkheid?

R: Dat besef begon rond mijn 12e levensjaar oftewel in mijn pubertijd. Ik begon ineens borsten te krijgen, maar heel fijn vond ik dat niet. Er werd veel om gelachen in de kleedkamers omdat andere meisjes nog niets hadden. Het besef van mijn ‘volwassen’ vrouwelijkheid kwam pas veel later. Dat was in Mei 2020. Daarvoor beschouwde ik mijn rondingen, typische lach en heupen als ‘normaal’. Mijn focus lag teveel op de aspecten die ik lelijk aan mezelf vond. Nu omarm en accentueer ik deze vrouwelijke eigenschappen. De rest neem ik voor lief.

W: Ik was tijdens mijn pubertijd bewust van mijn vrouwelijkheid, toen ik borsten en heupen begon te krijgen. En op de middelbare school toen ik altijd met mijn vriendinnen bezig was met make-up, verschillende outfits hoe we ons ‘vrouwelijk’ konden kleden op school en voor schoolfeestjes.

Ben je ergens geweest waar je vrouw-zijn een punt van discussie is geweest?

R: Toen ik een keer in mijn eentje op vakantie wilde gaan, kreeg ik veel waarschuwingen omdat ik een dame ben. Ook heb ik eens van de politie te horen gekregen: ‘Ja waar zijn je vriendinnen dan? Je bent hier ook alleen.’ Ik zou uit gaan en wachtte op haar, maar werd lastig gevallen. De politie nam dit ‘voor lief’ omdat ik er in mijn eentje als vrouw stond en dus normaal was. Dit beangstigde eigenlijk wel.

W: Geen hevige discussie, maar wel dat mannen vinden dat ze meer moeten verdienen dan een vrouw. Ik vind dat het niet per se zo hoeft te zijn in deze tijd. Vrouwen die dezelfde functies als mannen uitoefenen horen hetzelfde te verdienen als mannen.

Zijn vrouwen competitiever dan mannen?

R: Nee, dat denk ik juist niet. Misschien komt dat in de modellenwereld wel zo over omdat we allemaal zo bezig zijn met het uiterlijk. In mijn privé leven merk ik dat mannen juist meer bezig zijn met presteren en winst. Vrouwen zijn vaak toch iets beter in focussen op het proces, de inhoud en eigen gevoelens.

W: Ik denk dat mannen competitiever zijn dan vrouwen, omdat mannen vaak meteen actie ondernemen/presteren en achteraf pas gaan nadenken. Ze handelen sneller dan vrouwen, omdat vrouwen vaak voorzichtiger, eerst nadenken voordat ze iets doen (kalmer dan mannen) en toch meer voor de harmonie gaan.

Krabbenmentaliteit tussen vrouwen…heb je dat wel eens meegemaakt? En hoe ging je daarmee om?

W: Ja. Ik ging een tijdje met de verkeerde vrouwen en vriendinnen om, maar had het later pas door. Vriendinnen die geen echte vriendinnen waren. Er was veel jaloezie en haat waar ze allemaal mee bezig waren. Dat komt alleen maar vanuit hun eigen onzekerheid. Uiteindelijk heeft dat mij sterker gemaakt. Dat is ook de reden waarom ik dit graag wil veranderen. Vrouwen horen elkaar juist te steunen in alle opzichten, dat maakt een vrouw juist aantrekkelijk en mooi.

R: Dat heb ik mee gemaakt. Het maakte mij erg onzeker. Ik kwam wel voor mezelf op dat ze normaal tegen mij moesten doen. Het waren sport/schoolgenootjes. Maar omdat ik er zo onzeker van werd ging ik ze ontwijken. De laatste jaren merk ik dit eigenlijk helemaal niet meer. Sinds ik beter snap waarom mensen zo doen, neem ik ze ook niet meer serieus. Integendeel, ik heb het juist met ze te doen.

Vergelijk jij jezelf wel eens met andere vrouwen?

R: Dat gebeurt soms onbewust. Dit is dan omdat ik haar heel mooi vind in dat ene setje of op dat type foto en dat ook graag zou willen. Soms speelt mijn onzekerheid dan op. Dit is het moment dat ik ga vergelijken. Ik probeer nu vaker te denken: ‘Ja mooi he! Ook maar eens proberen. ‘

W: Tuurlijk doe ik dat weleens, maar ik heb mezelf aangeleerd om dat niet meer te doen. Iedereen is uniek van zichzelf. Ik vergelijk mezelf nu alleen met mezelf, omdat er altijd iets te leren valt. Nobody is perfect en dat hoeft ook niet.

Heb je ooit het gevoel gehad dat je harder je best moest doen vanwege je vrouw-zijn?

W: Nee, heb ik nog nooit gevoeld omdat ik ze altijd het tegendeel bewijs, door gewoon zelf hard te werken en dat wordt gelukkig gezien en gewaardeerd.

R: Niet op het vlak van studie. Op werk soms wel. In de zorg heb je minder mannen dan vrouwen. Je hoort dan vaak dat dat mannen veel sterker kunnen onderhandelen bij een nieuwe baan. Als vrouw zijnde moet je meer overtuiging uitstralen als je voor een intensieve doelgroep staat. Het vergt moed. Van een man zijn ze toch eerder van onder de indruk. Gelukkig ben ik goed gebekt.

Als je zou moeten kiezen tussen carrieretijger of een gezinsleven, wat zou je dan kiezen?

R: Gezinsleven. Ik zou wel altijd deels blijven doen waar ik gelukkig van wordt en als mens van groei. Maar gezin komt wel echt op nummer één!

W: Pfoee, een moeilijke vraag. Het liefst allebei maar gezien mijn leeftijd zou ik op dit moment zeker voor het gezinsleven kiezen.

Wat is in jouw ogen een sterke vrouw?

R: Een sterke vrouw is iemand die om kan gaan met tegenslagen. Dat geldt ook voor een man. Een sterke vrouw is iemand die kan zeggen: ik houd van mezelf. Een persoon die niet wegloopt van het onbekende en haar gevoelens, gedachten en wil kan uiten. Een sterke vrouw denkt in oplossingen en ziet in alles ook iets goeds.

W: Een sterke vrouw is een vrouw die sterk in haar schoenen staat. Zij heeft zelfvertrouwen, is zorgzaam, is liefdevol, zelfstandig, heeft haar leven op een rij, volgt haar passie, is emotioneel stabiel, gelukkig en heeft een positieve mindset.

Ben jij een sterke vrouw?

R: Zeker. Soms iets té denk ik. Maar goed, ik pluk er zelf de vruchten van.
W: Jazeker, ik ben erg gegroeid als persoon

Welke vrouw(en) bewonder je en waarom?
W: Powervrouwen zoals Beyoncé, Oprah Winfrey en Rhonda Byrne inspireren mij. Omdat ze allemaal een eigen krachtig verhaal hebben en hun macht op een positieve manier gebruiken.

R: Georgie Clarke heeft mij echt geleerd om realistisch naar mijn lichaam te kijken en mezelf vaker sexy te voelen. Zij heeft mij geleerd dat je je niet blind moet staren op before and after foto’s. Khadija was mijn ambulant begeleider toen ik 18 was. Ik bewonder haar in haar levenspad die enorm op de mijne leek en lijkt. Khadija heeft veel doorzettingsvermogen en ze laat zien dat je je eigen gedachtes kunt sturen. Ongeacht hoeveel je ook geschaad bent.

Wat kunnen mannen van vrouw leren?

W: Eerst nadenken voordat ze iets doen en minder snel uit hun slof te schieten. Luister oprecht naar iemand en uit je gevoelens.

R: Uit je gevoelens, zowel in gedrag als met woorden. Als je dat doet, dan zal de ander je niet judgen maar juist beter aanvullen. Als iemand je oordeelt, ga dan bij jezelf na: ‘Hoort diegene wel in mijn kring?’ Maak onderscheid tussen mensen die je energie geven en mensen die je energie kosten.

Wat kunnen vrouwen van mannen leren?
R: Laat los wat je niet kan controleren. Verder is het belangrijk om niet op elk detail de nadruk te leggen.
W: Minder complex zijn. Het hoeft niet bij elke situatie, het kan ook een keer luchtig zijn. Gebruik minder excuses, wees minder perfectionistisch en onderschat jezelf wat minder. Terwijl mannen zichzelf vaak overschatten.

Wat betekent ‘mooi zijn’ voor jou?
W: Iemand die puur zichzelf is. Gelukkig, zorgzaam en respectvol. Diegene houdt van zichzelf en ook van anderen en laat het ook zien. Denk aan kwetsbaarheid en emotie. Iemand die de beste versie van zichzelf is, want echte schoonheid zit van binnen.

R: Op dit moment nog heel veel punten. Om een paar op te te noemen: een egale huid, haarvrij zijn, lekker in shape zijn en je ogen mooi laten uitkomen. Waar ik naar toe wil is dat mooi zijn afhangt van: gelukkig zijn en dit ook uitstralen.

Is uiterlijk iets dat je dagelijks bezig houdt?              

R: Helaas wel. Ik ben ermee bezig om hier minder op te letten. Gelukkig gaat dit steeds beter.

W: Ik vind het fijn om er altijd tiptop uit te zien, maar heb natuurlijk ook af en toe dagen dat ik er als een zwerver uit zie..haha!

Is je kijk op schoonheid veranderd door de tijd heen?

R: Ja. Eigenlijk sinds ik besef hoe fake ideaalbeelden zijn en hoeveel geld bepaalde keuze kosten. Weet je hoeveel het kost om elke keer nieuwe wimperextensions te laten zetten? Ik geef mijn geld liever uit aan lekker eten, reizen of leuke kleding.

W: Voor mij niet echt, omdat het voor mij om het innerlijk gaat. Als het om uiterlijk gaat wel. Je ziet dat men veel geld uitgeeft aan uiterlijke verzorging en plastische chirurgie, dat is met de jaren zeker veranderd door de media.

Wat vind je vind belangrijker: een bevestiging van een man of een bevestiging van een vrouw?

R: Dat is een lastige vraag. Maar ik denk dan eerder van een man. Vrouwen zullen elkaar eerder gewenste antwoorden geven. Of benadrukken dat het mee valt. Mannen zijn toch vaak wat nuchterder en recht door zee.

W: Een bevestiging van mezelf, dan heb ik namelijk ook geen bevestiging nodig van iemand anders. Haha! Ik zou eerder kiezen voor een bevestiging van een vrouw, omdat je dan met hetzelfde geslacht praat, die je dan vaak beter zal begrijpen.

Waar ben je als vrouw dankbaar voor?

R: Ik ben super dankbaar voor mijn zandloper figuur en mijn curves. Moet heerlijk knuffelen zijn lijkt me. Daarnaast ben ik enorm dankbaar voor mijn sterke relativerende karakter en smaak van humor. Als ik soms zie hoe vrouwen kunnen piekeren en controleren, dan denk ik: ‘Dat moet wel heel zwaar zijn.’

W: Ik ben dankbaar voor zoveel dingen. Ik ben trots op mijn zandloper figuur en dat ik van nature goede genen heb om mooie benen/billen te vormen door te trainen. Daarnaast ben ik niet per se als vrouw, maar als persoon dankbaar voor alle (kleine) dingen in het leven, de simpelste dingen zoals dat ik leef, een dak boven mijn hoofd heb, een vaste baan heb, lieve vrienden/familie om me heen heb en dat ik natuurlijk mag blijven genieten van het leven!

Heb je nog een shout out voor de vrouwelijke lezers?
W: Voor alle vrouwelijke lezers, wees lief voor elkaar, probeer elkaar te oprecht te steunen/helpen en elkaar dingen te gunnen vanuit je hart. Wij vrouwen, zijn individu al sterk, maar als we onze krachten samen kunnen bundelen, zijn we niet te stoppen! Who run the world? GIRLS!

R: Ga focussen op wat jij mooi vind aan jezelf. En zeg dit elke dag voor de spiegel zodra je het opmerkt. Het mag gezegd worden. Praat tegen jezelf zoals je zou willen dat een partner tegen je praat en raak jezelf ook eens aan. Je zult zien dat je jezelf meer gaat waarderen. En dat je de bevestiging op den duur ook niet meer van een ander nodig hebt, hè.

Connecten met Rowey?
Website
Facebook
Instagram

Connecten met Winnie
Facebook
Instagram
Instagram Glambywin


Fotocredits: Vincent den Boer

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten