DJ Rinnix – van crisis naar kans

Bij ‘van crisis naar kans’ richten wij deze keer de spotlight op Rinske, beter bekend als DJ Rinnix. Muziek draaien is haar lust en haar leven. Maar toen kwam corona, een virus dat veel roet in het eten gooide. Rinske: “Qua optredens heeft corona natuurlijk wel een mega grote impact gehad, want het DJen ligt al een jaar stil. Dit vind ik wel echt heel erg lastig, omdat het je passie is en vooral ook de gezelligheid in de weekenden wegneemt.” RBM Media praat met Rinske bij om er achter te komen hoe zij privé en werk in balans houdt gedurende deze turbulente periode.

Kun je jezelf voorstellen?
Hi, mijn naam is Rinnix. Ik ben een female DJ uit Den Haag met een grote passie voor muziek! Ik ben in 2015 in Bali (Indonesië) begonnen als DJ en sinds 2017 ook in Nederland. Ik heb altijd veel gereisd en een aantal jaren in Azië gewoond. Toen ik terugkwam naar Nederland heb ik pas echt goed leren draaien en veel ervaring opgedaan en hier ben ik mijzelf en de mensen die mij vanaf dag 1 hebben gesteund erg dankbaar voor. Doing what you love is heerlijk. Ik ben sowieso erg ambitieus en wil overal goed in zijn. Dit merk ik ook tijdens het draaien, ik leg de lat erg hoog voor mezelf, maar hierdoor blijf ik wel groeien als persoon en als DJ. 

Uit welk nest kom je?
Ik ben geboren als Rinske in Delft en ben 34 jaar. Mijn ouders komen beiden uit Nederland en ik heb een Friese naam. Samen met mijn 3 broers ben ik opgegroeid in een groot en liefdevol gezin. Mijn moeder was altijd al muzikaal, ze speelde piano en gitaar en deed mij ook op les toen ik oud genoeg was. De radio stond altijd aan bij ons thuis en er werd veel gezongen en gedanst.

Met welke muziek ben je opgegroeid?
Eigenlijk heel allround. Mijn ouders hebben mij qua muziek heel breed opgevoed en daar ben ik ze echt dankbaar voor. Van Michael Jackson, Whitney Houston tot aan The Beatles, Sting echt van alles. Ik zie dit ook terug in mijn muziekkeuze en ik vind veel muziekstijlen interessant. Toen ik een puber werd ging ik mijzelf verdiepen in de pop en r&b muziek en dit was eigenlijk de grondslag van mijn liefde voor hiphop en r&b. Als meisje van 12 luisterde ik hele dagen naar Usher, Destiny’s child, en ga zo maar door. Als ik thuis kwam uit school keek ik TMF en MTV en downloade ik gelijk alle lekkere nummers op mijn computer. I love the 90’s r&b, dat herinnert mij aan mijn jeugd en dit vind ik nog steeds super leuk om te draaien. Toen ik begon uit te gaan rond mijn 16e ging ik ook de bobbeling en dancehall leuk vinden, omdat dit echt dansbaar is en heerlijk om op los te gaan. Dit zie je ook terug in mijn sets. 

Wat wilde je worden toen je jong was?
Advocaat. Vanaf jongs af aan moest en zou ik advocaat worden. Na de middelbare school ben ik gelijk doorgegaan naar de uni. Ik heb Rechten gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en een master Strafrecht en Internationaal Strafrecht afgerond. Na wat werkervaring te hebben opgedaan, kwam ik erachter dat dit toch niks voor mij was en toen ben ik een hele andere kant op gegaan. Ik ben gaan reizen en heb uiteindelijk ruim 4 jaar in Bali gewoond. Een prachtige tijd die ik nooit zal vergeten. 

Hoe is je passie voor het dj-vak ontstaan?
Eigenlijk was het super random. Ik was zangeres in een liveband in een grote discotheek in Bali, waar ik 6 dagen per week moest optreden. Dit was geweldig, maar ons contract werd na een jaar niet verlengd. We zouden toen met de band 6 maanden naar Bahrain gaan (Midden-Oosten), maar dit ging uiteindelijk ook niet door. Toen was ik ineens werkloos en moest ik iets anders zoeken in de entertainment. Een vriendin van mij gaf mij het nummer van de manager van haar vriend (hij was resident dj in een club in Bali) en daar ben ik een cursus gaan volgen. De eerste paar lessen vond ik verschrikkelijk, omdat ik er gewoon niks van snapte en de lol er niet van inzag. Maar toen na een week struggelen sloeg de vlam in de pan en was ik verkocht. Toen ik eenmaal de telling doorkreeg en begreep hoe je twee tracks met elkaar moest mixen, begon het DJen mij volop te interesseren. Mijn dj leraar en mentor in Bali was wat ouder en ik oefende eigenlijk alleen maar met oldschool r&b en hiphop tracks, en soms ook met vinyl / platenspelers. Dit vond ik heerlijk, want dit was ook mijn favoriete muziek waar ik mee was opgegroeid en het fascineerde mij hoe je een set kon opbouwen uit de muziek die ik zelf super leuk vond. Ik was drie maanden elke dag in de studio te vinden in Sanur en na bloed zweet en tranen beheerste ik de basis van het vak. Hij heeft toen een releaseparty georganiseerd en ik werd resident DJ in Eikon club in Bali.

Wat zijn jouw favoriete muziekstijlen?
Mijn specialiteit is echt hiphop en r&b. Ik draai R&B (oldschool en nieuw), Hiphop, Dancehall, Reggaeton, Top 40, Moombahton, Afrobeats, Vocal House, Deephouse, Afrohouse.

Welke dj’s bewonder jij?
Mijn favoriete female dj is Tigerlily. Ik heb haar een paar keer gezien in Bali en ik vind de manier waarop zij zich presenteert gewoon heel vet. Ik volg haar al jaren op instagram en zij is wel echt een voorbeeld voor mij. In mijn eigen scene, de Nederlandse Urban scene, is Biggi wel echt mijn favoriet. Omdat hij heel divers draait en dezelfde muzieksmaak heeft. Verder ben ik Sir Edward heel erg dankbaar, omdat hij mij veel dingen heeft geleerd (qua skills en met betrekking tot de scene) en mij een kans heeft gegeven via zijn DJ Boothcamp in Rotterdam.

Wat was jouw allerleukste gig geweest?
Ik zou niet echt kunnen kiezen. Het klinkt misschien afgezaagd, maar ik geniet gewoon echt wanneer de mensen genieten. Het maakt mij niet zoveel uit of ik in een kleine zaal van 100 man sta die helemaal losgaan of op een festival. Als ik eenmaal mijn ding kan doen en ik zie dat mensen genieten, ja daar krijg ik gewoon een kick van.

Hoe zag je werkdag er uit voor corona? En hoe ziet het er nu uit?
In Bali draaide ik fulltime, maar in Nederland heb ik eigenlijk altijd gewerkt naast het DJen. Ik werkte fulltime als Juridisch Consultant op kantoor en in de weekenden stond ik in de club. Als ik veel optredens had, was het wel zwaar haha. Vrijdagen, zaterdagen en zondagen draaien en maandag weer om 09.00 uur fresh op het werk zitten. Ik ben wel eens in slaap gevallen achter mijn bureau! Sinds dit jaar heb ik mijn eigen bedrijf, een recruitment agency in de juridische branche en daar ben ik heel erg trots op. Hier heb ik het gelukkig super druk mee en merk weinig van corona, behalve dat wij vanuit huis werken. Qua optredens heeft corona natuurlijk wel een mega grote impact gehad, want het DJen ligt al een jaar stil. Dit vind ik wel echt heel erg lastig, omdat het je passie is en vooral ook de gezelligheid in de weekenden wegneemt. Ik denk dat wij DJ’s allemaal niet kunnen wachten totdat de clubs weer opengaan!

Wat ging er door je heen toen je hoorde over het coronavirus en de nieuwe maatregelen omtrent de nieuwe manier van werken? 
De eerste reactie was natuurlijk wel angst uit onwetendheid. We wisten niet wat we konden verwachten en de hele wereld was in shock. Ik had eerlijk gezegd wel verwacht dat het een paar maanden zou duren, maar niet zooooo lang. We zijn nu al ruim een jaar verder en het begint veel mensen echt op te breken. Wat de maatregelen betreft; Ik vind het goed dat mensen afstand houden en een mondkapje dragen in publieke ruimtes. Het is nou eenmaal een virus waarbij je rekening moet houden met een ander. Wel ben ik echt van mening dat ze zo snel mogelijk moeten gaan versoepelen. De horeca, winkels en het MKB gaan hier kapot aan en het kan echt zo niet langer. Je kunt niet de hele samenleving stil leggen. Economisch gezien is dit desastreus, maar mentaal en psychisch heeft het ook heel veel effect op mensen. Dit wordt echt onderschat en is niet meer in verhouding naar mijn mening.

Wat doe je vanuit je werk nu anders ten opzichte van vroeger?
Ik werk vanuit huis en doe eerlijk gezegd wel veel met Social Media. Ik was sowieso wel echt aanwezig op Instagram, omdat ik dit ook gewoon heel erg leuk vind. Jezelf promoten, fotoshoots en alles eromheen. Maar sinds de corona crisis ben ik wel echt meer online gaan doen. Ik heb er ook bewust voor gekozen om wél door te gaan met posten, ook al zijn er geen shows. Ik wil zichtbaar blijven en wil ook een andere kant van mijzelf laten zien. Daarnaast heb ik tijdens corona twee lockdown urban mixtapes online gezet, some good vibes voor thuis of in de auto! Op deze manier wil ik ook up to date blijven met mijn muziek en mijn fans wat lekkere positieve vibes brengen! Als je benieuwd bent? Check mijn soundcloud! 🙂

Wat heeft corona jou geleerd?
Ik had nooit verwacht dat het leven zo drastisch zou kunnen veranderen door de uitbraak van een virus en ook niet dat wij zo in onze vrijheden zouden kunnen worden beperkt. Niemand heeft dit zien aankomen. Het heeft echter meer effect dan wij denken en sommige dingen gaan voorgoed veranderen.

Hebben de maatregelen jou ook persoonlijk geraakt of veranderd?
Jazeker. Veranderd niet zo zeer, maar zeker wel persoonlijk geraakt en het heeft mij bewust gemaakt van de dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Ik denk dat wij allemaal hebben gezien dat gezondheid op nummer één staat en de liefde voor de mensen om ons heen. Het drukke leven werd ineens stil gelegd en je wordt gedwongen tot zelfreflectie. Persoonlijk vind ik de eenzaamheid het ergst, omdat ik alleen woon en de muren af en toe echt op je af komen. Als persoon ben ik super outgoing, altijd bezig en onderweg en het liefst onder de mensen, dus corona heeft mijn leven wel 360 graden gedraaid. Nu zit ik elke dag thuis en zeker door de avondklok voelt het alsof we letterlijk en figuurlijk worden opgesloten. Ten slotte mis ik het reizen ook enorm, omdat ik normaal veel in het buitenland zit.

Wat zijn je ambities?
Ik wil dat mijn bedrijf super succesvol gaat worden en dat ik gelukkig word in de liefde. Verder hoop ik te kunnen groeien als DJ en op veel leuke festivals en evenementen te mogen draaien. Mijn doel is wel echt om meer in het buitenland te draaien en de Hiphop en R&B scene op internationaal niveau te veroveren. Zo lijkt het mij gaaf om een keer op Latin Village te mogen spelen.

Wil je nog iets delen aan de lezers?
Volg je hart en do what you love! Het leven is kort, dus probeer er zoveel mogelijk uit te halen en vooral ook te genieten.

Connecten met Rinske?
Facebook
Instagram
Soundcloud

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten